Το 2014 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά της περιόδου του μνημονίου, καθώς θα κορυφωθούν όλα τα προβλήματα, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για τον ερχόμενο χρόνο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το 2014 θα γίνουν τα πιο σημαντικά βήματα για διόρθωση των προβληματικών καταστάσεων, αλλά και για τις αλλαγές που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία του τόπου.
Η Κύπρος έχει ήδη αντλήσει το 47% των δανείων του μνημονίου, ανέφερε ο υπουργός και τόνισε ότι πρέπει η οικονομία να έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να επανέλθει στις αγορές, μέχρι το 2016, που θα εξαντληθούν τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης.
Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντλήσει χρήματα από άλλες πηγές και σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση και οι αλλαγές στον τρόπο αποπληρωμής του ρωσικού δανείου και οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο αποπληρωμής των εσωτερικών δανείων, δίνουν ανάσες στην οικονομία.
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει μία αναπτυξιακή προσπάθεια, ιδιαιτέρως σημαντική και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και έργων που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, όπως η αδειοδότηση για τη δημιουργία καζίνου, η δημιουργία προϋποθέσεων για φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η φορολογική σταθερότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι το 2014 θα αυξηθεί κατά μια μονάδα ο ΦΠΑ και θα αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα κατά πέντε σεντ.
Επίσης θα αυξηθούν οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων στις κοινωνικές ασφαλίσεις κατά 1,5%, ενώ θα μειωθούν επιπλέον κατά 3% οι μισθοί και οι συντάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα δημόσια έσοδα θα περιοριστούν στα 6,638 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,3% σε σύγκριση με το 2013 (6,551 δισ.), ενώ οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν στα 7.565 δισ. παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 2% σε σύγκριση με το 2013 (7,725 δισ. ευρώ).
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προϋπολογίζεται να ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ το 2014 και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%, υπό την προϋπόθεση ότι ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού ανέλθει στο 100%.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης συρρίκνωση της τάξης του 3,9% του ρυθμού ανάπτυξης για το 2014 και 8,7% για το 2013.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η ανεργία το 2014 θα φθάσει στο 19,5% θα σε σχέση με 17% το 2013 και 11,8% το 2012.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 1,2% το 2014, σε σύγκριση με 1% το 2013 και 3,1% το 2012.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2% το 2013 σε σχέση με συρρίκνωση της τάξης του 6,9% το 2012, ενώ για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 0,6%.
Π.Δημητριάδης: θα διευρυνθούν οι ζημίες των τραπεζών
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Πανίκου Δημητριάδη.
Μιλώντας, επίσης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, είπε ότι η περίοδος που διανύει ο τόπος και οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, αν και βεβαίωσε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Οι κίνδυνοι παραμένουν και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα», είπε ο κ. Δημητριάδης, χαρακτηρίζοντας το 2014 εξαιρετικά δύσκολο έτος για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες.
Αναφερόμενος στις προοπτικές του τραπεζικού τομέα το 2014, ο διοικητής της ΚΤΚ ανέφερε ότι, εξαιτίας της αναμενόμενης περαιτέρω επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, προβλέπεται πως ο τομέας θα υποστεί περαιτέρω ζημιές λόγω αυξημένων αρνητικών προβλέψεων, όπως αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και της ανεργίας, μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, περιορισμό των πωλήσεων και μείωση των κερδών των επιχειρήσεων.
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης, οι αναμενόμενες ζημιές προβλέπεται ότι θα καλυφθούν επαρκώς και ο τομέας θα προχωρήσει σε σταθεροποίηση και σταδιακή ανάκαμψη.
Η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα συντελέσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και στην επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο διοικητής της ΚΤΚ εκτιμά ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τόνισε δε ότι η πλήρης εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για επιστροφή της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και μείωσης του ποσοστού ανεργίας.
Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων, προσέθεσε, διαδραματίζει και η συναίνεση και συναντίληψη που επιδεικνύεται μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.
«Είναι πολύ σημαντικό η εικόνα που εκπέμπουμε ως προς τη σωστή λειτουργία των θεσμών της χώρας μας να είναι θετική», είπε και τόνισε ότι «η Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της είναι πάντοτε έτοιμη να συνεργαστεί με την εκάστοτε κυβέρνηση για το καλό του τόπου κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο την απομάκρυνση τού κ. Δημητριάδη για επιζήμιες για τον τόπο ενέργειές του.