Από τη Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων όταν επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.
Έως σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν συμμετοχή 25% αν εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή. Αν όμως επέλεγαν ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωναν τη συμμετοχή του 25% συν το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, από τη Δευτέρα καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.
Η απόφαση πάντως δεν αφορά πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.
«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης» σημειώνει ο ΙΣΑ.
Αναστάτωση έχει προκληθεί από το πρωί στα φαρμακεία με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να πάρουν τη θεραπεία τους. Από σήμερα, Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι που δεν επιλέγουν το φθηνότερο γενόσημο πληρώνουν το σύνολο της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής και όχι το 50% που ίσχυε μέχρι χθες.
Ειδικότερα, για αγορά ενός πρωτότυπου φαρμάκου που δεν έχει χάσει την πατέντα του και ως εκ τούτου δεν έχει γενόσημα (αντίγραφα) ο ασφαλισμένος καταβάλλει μόνο τη συμμετοχή του. Αν όμως ο γιατρός του τού έχει γράψει φάρμακο, ακόμη και γενόσημο, το οποίο δεν είναι το φθηνότερο, τότε ο ασθενής – ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ καλείται να καλύψει εξ ολοκλήρου τη διαφορά (προκύπτει από τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου γενόσημου και του φαρμάκου που του έχει γράψει ο γιατρός του, είτε είναι ακριβότερο γενόσημο είτε πρωτότυπο). Παράλληλα, πρέπει να καταβάλουν και τη συμμετοχή τους.
Από το πρωί γιατροί και φαρμακοποιοί είναι αποδέκτες καταγγελιών και διαμαρτυριών ασθενών που καλούνται να πληρώσουν ακριβά τη θεραπεία τους.
Σημειώνεται ότι μέτρο αυτό είχε εξεταστεί από την περίοδο που αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Μάριος Σαλμάς. Τότε δεν είχε εφαρμοστεί μετά τη διαπίστωση της τότε ηγεσίας του υπουργείου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνταν να καταβάλουν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Μελέτησαν αρκετά σενάρια και κατέληξαν σε αυτό που ίσχυε μέχρι χθες, δηλαδή να καταβάλλει ο ασφαλισμένος το 50% της διαφοράς και το υπόλοιπο 50% ο ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται ότι ο ασθενής που επιλέγει φάρμακο με τιμή χαμηλότερη από την ασφαλιστική θα έχει μειωμένη συμμετοχή στην αγορά του (12,5% από 25%).