Ανένδοτος Σαμαρά για νέα μέτρα

Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο με τους πιστωτές έφθασε για τον κ. Αντ. Σαμαρά που ξεκινάει από αύριο εντελώς αιφνιδιαστικά ένα γύρο περιοδειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσει για τις ελληνικές θέσεις.

Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο με τους πιστωτές έφθασε για τον κ. Αντ. Σαμαρά που ξεκινάει από αύριο εντελώς αιφνιδιαστικά ένα γύρο περιοδειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσει για τις ελληνικές θέσεις. Υπό τη σκιά των νέων πιέσεων για νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία αρνείται πεισματικά η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μια από τις πιο μεγάλες πολιτικές του μάχες. Πρώτος σταθμός των επισκέψεων του κ. Σαμαρά θα είναι αύριο η Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα και ακολουθεί η Μάλτα, όπου θα προτάξει το ζήτημα της κοινοτικής αλληλεγγύης. «Θα το πάρει πάνω του και μην εκπλαγείτε από τον βαθμό της αντίδρασής του» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να έχει ξεπεράσει τα όριά του με τη στάση της τρόικας, η οποία επιστρέφει στην κλασική συνταγή της απαίτησης νέων μέτρων.
Αυτές τις ημέρες ο κ. Σαμαράς θα ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο που ξεκίνησε μετά το κύμα των αποδοκιμασιών και επεισοδίων στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου του 2011, οπότε και άρχισε ουσιαστικά η πτώση της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου. Πριν από δύο χρόνια ο ίδιος άνοιξε τον συγκεκριμένο κύκλο, εγκαταλείποντας τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή. Στήριξε την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και έθεσε τις βάσεις για την άνοδο του ιδίου στην πρωθυπουργία.
Τώρα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται κυριολεκτικά σε ένα σταυροδρόμι, καθώς επιθυμεί να συνεχίσει στον δρόμο για την ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, χωρίς όμως να σηκώσει και άλλο βάρος δυσβάστακτων μέτρων. Εξάλλου έχει δεσμευθεί δημόσια στον ελληνικό λαό ότι η τρόικα τελειώνει με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και ότι βαδίζουμε στη μεταμνημονιακή εποχή.

«Η ρήξη με την τρόικα ίσως καταστεί μονόδρομος»
λένε πρόσωπα-«κλειδιά» στο Υπουργικό Συμβούλιο και επισημαίνουν με έμφαση ότι ο Πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και συζητεί την επανεξέταση της στρατηγικής του έναντι των πιστωτών. Παράλληλα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η εκτίμηση ότι μια σκληρή στάση του κ. Σαμαρά έναντι της τρόικας… θα θολώσει τα νερά ως προς το ποια πολιτική δύναμη κινείται αντιμνημονιακά και εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Η προεργασία έχει ξεκινήσει και δεν ήταν τυχαία η εντολή του ίδιου του κ. Σαμαρά να αυξηθεί τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς την έγκριση της τρόικας, κατά 25% το επίδομα θέρμανσης και να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησής του.
Είχε προηγηθεί η αρνητική απάντηση της τρόικας στο αίτημα της Αθήνας για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όταν ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών ηλεκτρονικό μήνυμα στους πιστωτές, όπου κυρίαρχη ήταν η λέξη «αποφασίσαμε».
Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά και επί της επιλογής για πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο. Οι δυο τους είναι σε ανοιχτή γραμμή και υποστηρίζουν ότι οι πιστωτές πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση, με πολύ μεγάλο κόστος, τήρησε και τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Προφανώς και ο Σαμαράς δεν θα το κάνει Κούγκι»
τόνιζε στο «Βήμα» κορυφαίος υπουργός, αν και διευκρίνιζε πως και οι πιστωτές πρέπει να επιδείξουν ευελιξία, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Αλλα κεντρικά στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να βάζουν φρένο στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και λένε ότι η παράταση της εκκρεμότητας για λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους δημιουργεί πολλές παρενέργειες.
Αδικαιολόγητη η εμμονή


«Μας πίεζαν και πριν όταν καθυστερούσαμε σε πολλά. Τώρα γιατί μας πιέζουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι έχουμε φθάσει στα όριά μας;» είναι το κυρίαρχο ερώτημα στον πυρήνα της κυβερνητικής εξουσίας. Μια εξήγηση που προκύπτει από πληροφορίες που έρχονται από Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι ότι ειδικά η γερμανική πλευρά δεν εμπιστεύεται απόλυτα το πολιτικό προσωπικό της χώρας και πιστεύει ότι θα… ξανακυλήσουμε στις «δημοσιονομικές αμαρτίες» του παρελθόντος.
Για την ανάγκη να υπάρξει κοινοτική αλληλεγγύη έκανε λόγο προ ημερών ο κ. Σαμαράς και από τις Βρυξέλλες, όπου μιλώντας σε εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή υπογράμμισε τις τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει οι έλληνες πολίτες.
Η κυβέρνηση θεωρεί αδικαιολόγητη την εμμονή της τρόικας που έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αξιοπιστία της Ελλάδας βελτιώνεται στις διεθνείς χρηματαγορές, τα hedge funds ανακαλύπτουν ξανά για επενδύσεις την ελληνική οικονομία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, οπότε και συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Ισχυρό όπλο της κυβέρνησης είναι η απαίτηση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού –το 80% των πολιτών, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις –που λέει «Οχι» σε νέο μνημόνιο και στη λήψη νέων μέτρων. Εξάλλου κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί κοινωνική ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα αν τελικώς υπάρξει νέο πακέτο μέτρων. Θα είναι δύσκολο να γίνει διαχείριση ενδεχόμενων κοινωνικών εντάσεων, ενώ δεν υπάρχουν και πρόθυμοι βουλευτές να το ψηφίσουν.
Διαπραγμάτευση και προεδρία ΕΕ


Η πολιτική διαπραγμάτευση, όταν υπάρξει, εκτιμάται ότι θα είναι μια επίπονη προσπάθεια, θεωρείται όμως πως είναι ευνοϊκή η συγκυρία για να προχωρήσει. Και αυτό διότι η Ελλάδα σε 70 ημέρες θα προεδρεύει της ΕΕ και άρα ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα επί έξι μήνες να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.
Για να έχει όμως επιτυχία μια πολιτική διαπραγμάτευση, υποστηρίζεται ότι χρειάζεται να υπάρξει η ελάχιστη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενισχυθεί η εθνική στρατηγική.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες που θα ενδυναμώνουν το εθνικό μέτωπο, παρά τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα και με τη θεωρία των δύο άκρων και το συγκρουσιακό κλίμα που υπήρξε. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση από όλα τα κόμματα εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

«Οι υπάλληλοι με τους υπαλλήλους»
«Να τελειώνουμε με τους “χαρτογιακάδες”»

Ισχυρό μέτωπο υπουργών έχει συγκροτηθεί στους κόλπους του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι συναντήσεις πολιτικών παραγόντων με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ μεταφέρουν προς το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.
«Οι υπάλληλοι με τους υπαλλήλους» είναι η γραμμή πολλών υπουργών, ενώ άλλοι, όπως ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, θέτουν ευθέως ζήτημα να διακοπεί η συνεργασία υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας και οι όποιες διαπραγματεύσεις να γίνονται σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. «Καιρός να τελειώνουμε με τους «χαρτογιακάδες»» έλεγε στο «Βήμα» κεντρικός υπουργός, ενώ κορυφαία στελέχη, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζουν με έμφαση ότι έφθασε η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ολο και μεγαλύτερος αριθμός υπουργών, όπως οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά., και βουλευτών, όπως οι κκ. Ευρ. Στυλιανίδης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βορίδης, Ν. Κακλαμάνης, Κ. Τζαβάρας, η κυρία Φωτεινή Πιπιλή κ.ά., ζητεί δυναμική αντίδραση από τον Πρωθυπουργό έναντι της τρόικας και γενικότερα των πιστωτών.
Σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το πώς κινείται μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ που έχουν φθάσει στα όριά τους. Καταθέτουν πολλές ερωτήσεις εσχάτως και με μεγάλη συχνότητα, ενώ οι περισσότερες απευθύνονται προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, στον οποίο και τονίζουν την αντίθεσή τους σε διάφορα θέματα, όπως π.χ. η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ομαδοποίηση δεν υπάρχει, ενώ δεν ενοχλούνται και ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Μεταφέρουν την αντίδραση της κοινωνίας και αυτό είναι υγεία» λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.