Στο έλεος του ανταγωνισμού οι τιμές

Σαν «ωρολογιακή βόμβα» στην αγορά συμπεριφέρονται βασικά προϊόντα, η διαμόρφωση της τιμής των οποίων εξαρτάται είτε από τα διεθνή χρηματιστήρια των εμπορευμάτων είτε από τις ιδιαίτερες συνθήκες της εσωτερικής αγοράς.

Σαν «ωρολογιακή βόμβα» στην αγορά συμπεριφέρονται βασικά προϊόντα, η διαμόρφωση της τιμής των οποίων εξαρτάται είτε από τα διεθνή χρηματιστήρια των εμπορευμάτων είτε από τις ιδιαίτερες συνθήκες της εσωτερικής αγοράς. Το ελαιόλαδο, το γάλα, αλλά και τα δημητριακά –πρόκειται για βασικά είδη διατροφής πολλαπλής χρησιμότητας –είναι ορισμένα από αυτά. Αν οι τιμές τους διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα –και παρ’ όλα αυτά οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών δεν λείπουν, κυρίως λόγω του συρρικνούμενου εισοδήματός τους –τούτο οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν βιομηχανικές και λιανεμπορικές επιχειρήσεις επί ζημία τους. Δηλαδή είτε μειώνοντας χρόνο με τον χρόνο την ισχνή κερδοφορία τους είτε αυξάνοντας τις ζημιές τους. Με προφανή στόχο να διατηρήσουν αλώβητη την παρουσία και τα μερίδιά τους στην αγορά.

Ετσι π.χ. ο αδυσώπητος «πόλεμος τιμών» μεταξύ των αλυσίδων σουπερμάρκετ είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας, καθώς και στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως επί παραδείγματι οι αλευροβιομηχανίες οι οποίες έχουν μειώσεις τις τιμές των αλεύρων προς τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες.
Ολοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια και χωρίς επί της ουσίας τραπεζική χρηματοδότηση –έχοντας παράλληλα κάνει οι εταιρείες όλες εκείνες τις περικοπές που ήταν δυνατόν (απολύσεις, μειώσεις εργατικών αμοιβών κ.λπ.) –έχει ένα όριο. Και από εκεί και μετά το βάρος –όσο του είναι δυνατόν –θα επωμιστεί ο καταναλωτής.
Η παραγωγή ελαιολάδου


Το ελαιόλαδο είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις και ως αγροτικό προϊόν έχει και απρόβλεπτη συμπεριφορά.
Πέρυσι η παραγωγή ελαιοποιήσιμης και βρώσιμης ελιάς ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριάντα χρόνων –«τα δέντρα κόντευαν να σπάσουν» -, εφέτος λόγω της μεγάλης περυσινής παραγωγής η παραγωγή είναι περιορισμένη –η Κρήτη εφέτος έχει το 50% της παραγωγής του 2012. Η άνοδος της τιμής είναι ίσως αναμενόμενη, αν και εξαρτάται από το μέγεθος των περυσινών αποθεμάτων.
Πηγές της αγοράς έλεγαν ότι εφέτος η αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου άνοιξε με 2,90 ευρώ το κιλό, εν συνεχεία έπεσε στα 2,6 ευρώ και στο επόμενο διάστημα θα κινείται μάλλον καθοδικά, ίσως και κάτω από 2,5 ευρώ το κιλό, έστω και αν οι ιταλοί έμποροι στις πρώτες ημέρες της ελαιοκομικής περιόδου αγόρασαν χύμα ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία με 3,10 ευρώ.
Συμπληρώνουν χαρακτηριστικά ότι η τιμή κινείται καθοδικά προτού βγουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου στην αγορά. Και εξηγούν ότι τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η Ισπανία έχει πολύ μεγάλη παραγωγή –ανέρχεται στους 1,4 εκατ. τόνους –και στο χρηματιστήριο ελαιολάδου που λειτουργεί εκεί η διακύμανσή του είναι από 2,1 ως και 2,7 ευρώ το κιλό. Το κλίμα και τον τόνο στη διεθνή αγορά του ελαιολάδου στην προκειμένη περίπτωση δίνει η ισπανική αγορά. Και η τιμή στο ράφι φαίνεται να είναι σταθεροποιημένη στα 4 ευρώ το λίτρο.
Το γάλα και οι προσφορές


Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος εξαρτάται όχι μόνο από τη ζήτηση της ελληνικής αγοράς –η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημάδια κάμψης –αλλά και από τις τιμές που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά, δεδομένου ότι οι εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος και γάλακτος σκόνης είναι σημαντικές. Από τις αρχές του 2013 οι ευρωπαϊκές τιμές παραγωγού ανεβαίνουν, γεγονός που συγκράτησε την πτώση της τιμής παραγωγού στην Ελλάδα και τούτο παρά τους κλυδωνισμούς της γαλακτοβιομηχανίας. Η μέση ευρωπαϊκή τιμή παραγωγού του γάλακτος ανέρχεται στα 35,42 ευρώ λεπτά το κιλό, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη τιμή είναι 43,53 λεπτά το κιλό. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι γίνονται ασύμφορες οι εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή γιαουρτιού και κατά συνέπεια έχουν αρχίσει να περιορίζονται οι μεγάλες και συχνές προσφορές στο ράφι.
Ανοδικά κινούνται τα δημητριακά
  • Τα δημητριακά, τα πιο κρίσιμα προϊόντα που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους, κυρίως των σιτηρών, εφέτος είναι χαμηλότερες από το 2012, ωστόσο την τελευταία περίοδο κινούνται ανοδικά –π.χ. το γαλλικό μαλακό σιτάρι από 260 ευρώ ο τόνος που ήταν πέρυσι, εφέτος έπεσε στα 182 ευρώ και τώρα κινείται περί τα 198 ευρώ ο τόνος.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική παραγωγή μαλακού σίτου (χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, για ζωοτροφές κ.λπ.) καλύπτει μόνο το 20% της κατανάλωσης, το υπόλοιπο 80% εισάγεται και η ελληνική αγορά εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξελίξεις της διεθνούς αγοράς.
  • Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τιμές των δημητριακών θα διαμορφωθούν περίπου 5% – 6% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και θα διατηρηθούν εκεί.
  • Ωστόσο εφέτος πηγές της αγοράς έλεγαν μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι μείωσαν τις τιμές των αλεύρων προς τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία –κυρίως προς αυτήν –ως και 15%, ενώ παράλληλα στο αλεύρι που πωλείται στο σουπερμάρκετ υπάρχουν συνεχείς προσφορές. Στέλεχος μεγάλης αλευροβιομηχανίας έλεγε μάλιστα ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων «οι πωλήσεις μας είναι λίγο-πολύ σταθερές αλλά τα κέρδη χρόνο με τον χρόνο μειώνονται, παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει μειώσεις μισθών».

Ξεκίνησε η Αγορά Καταναλωτή στου Ρέντη
Θα λειτουργεί κάθε ημέρα και οι καταναλωτές θα αγοράζουν προϊόντα τροφίμων σε τιμές χονδρικής

«Το κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμούς και παρακομματικούς μηχανισμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια της Αγοράς Καταναλωτή, δίπλα στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας στην περιοχή του Ρέντη. Στη διάρκεια των εγκαινίων ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς παρέδωσε επιταγή ύψους 851.360 ευρώ στον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα –η τέταρτη δόση από τη συνολική επιστροφή κεφαλαίου ύψους 4,3 εκατ. ευρώ του ΟΚΑΑ προς το Δημόσιο. Η Αγορά Καταναλωτή αποτελείται από επτά λιανικές επιχειρήσεις όπου οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα τροφίμων περίπου σε τιμές χονδρικής. Πωλούνται φθηνότερα από 20% ως και 40%. Λειτουργούν δύο καταστήματα πώλησης ιχθυηρών, ένα οπωροπωλείο, ένα κρεοπωλείο, ένα αρτοποιείο, ένα παντοπωλείο και ένα κατάστημα με κατεψυγμένα τρόφιμα. Αυτές οι επιχειρήσεις –στις οποίες ευκολότερη πρόσβαση έχουν οι καταναλωτές του Πειραιά και των δυτικών προαστίων της Αττικής –είναι καθημερινά ανοιχτές, ακόμη και τις Κυριακές, από τις 8 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Στόχος της διοίκησης του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών –σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Θανάση Σκορδά –είναι με τη δημιουργία της Αγοράς Καταναλωτή να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στις περιοχές της Αττικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.