Ιστβαν Τάρλος: «Η Ουγγαρία δεν έχει πρόβλημα ρατσισμού»

Ανοδος της Ακροδεξιάς, ρατσισμός απέναντι στους Ρομά, αντισημιτισμός, πρόστιμα στους αστέγους. Αυτά διαβάζει συνήθως κανείς στις ειδήσεις για την Ουγγαρία και τη Βουδαπέστη.

Ανοδος της Ακροδεξιάς, ρατσισμός απέναντι στους Ρομά, αντισημιτισμός, πρόστιμα στους αστέγους. Αυτά διαβάζει συνήθως κανείς στις ειδήσεις για την Ουγγαρία και τη Βουδαπέστη. «Εχουμε τα ίδια προβλήματα με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εχουμε επίσης ένα ακροδεξιό κόμμα που είναι τρίτη δύναμη στη Βουλή, αλλά αντίθετα από τη Χρυσή Αυγή το Γιόμπικ δεν έχει παραστρατιωτική πτέρυγα ούτε εγκληματική δράση» λέει στο «Βήμα» ο Ιστβαν Τάρλος, ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, που βρέθηκε στην Αθήνα για τη 15η Διάσκεψη της Ενωσης Πρωτευουσών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με ιστορία και πολιτισμό 1.000 ετών και τον Δούναβη σε πρώτο πλάνο, η ρομαντική «διπλή πρωτεύουσα» της Ευρώπης μόλις ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος προορισμός για τους τουρίστες παγκοσμίως. Αλλά για τους 1,7 εκατ. κατοίκους της Βούδας και της Πέστης και για τον δήμαρχό τους εκείνο που μετράει είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής.

«Κληρονόμησα έναν δήμο με χρέος δισ. φιορίνια και αγωνίζομαι για καλύτερες συγκοινωνίες, περισσότερες ξένες επενδύσεις και λύσεις για τους αστέγους»
μας λέει ο Τάρλος. Το εισιτήριο για το μετρό στη Βουδαπέστη κάνει 1 ευρώ και οι υποδομές χρειάζονται άμεσα εκσυγχρονισμό. «Τραμ, νέοι σταθμοί του υπόγειου σιδηροδρόμου, έργα στους δρόμους και στις γέφυρες. Αυτά είναι τα πιο επείγοντα προβλήματα της πόλης. Αυτά θέλουμε να λύσουμε» τονίζει.
Και με τους αστέγους τι γίνεται; Πριν από λίγες ημέρες γράφτηκε ότι η Βουδαπέστη «ποινικοποιεί» τη διαβίωση σε ανοικτούς χώρους και την αναζήτηση τροφής στα σκουπίδια με σχέδιο για επιβολή ακόμη και προστίμου για τους «παραβάτες». Λέγεται ότι το πρόστιμο μπορεί να είναι ως και 150.000 φιορίνια (500 ευρώ).

«Φυσικά και δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο σε ανθρώπους που δεν έχουν τα χρήματα για να το πληρώσουν. Αντιθέτως, εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα με κέντρα φιλοξενίας αστέγων που λειτουργούν ήδη προσφέροντας στέγη, φαγητό και ιατρικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που κοιμούνται στον δρόμο»
απαντά ο δήμαρχος.
Εγκληματικότητα, μετανάστευση, επιθέσεις στους Ρομά, αντισημιτισμός… Τι συμβαίνει σε αυτό το μέτωπο;
«Σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Βουδαπέστη είναι μια ασφαλής πόλη, με ποσοστά κοινού εγκλήματος κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μετανάστες έχουμε κυρίως από τη Ρουμανία και από τις γειτονικές μας χώρες, αλλά η Βουδαπέστη είναι μάλλον μια πόλη-πέρασμα για τη μετανάστευση από την Ανατολική στη Δυτική Ευρώπη» μας λέει ο Τάρλος.
Και πώς είναι η ζωή για τους 100.000 Ρομά στη Βουδαπέστη; «Γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις, εξτρεμιστές υπάρχουν, αλλά δεν πρόκειται για οργανωμένο πογκρόμ στην πόλη μας» τονίζει ο δήμαρχος.
Και η Δικαιοσύνη, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, τιμωρεί αυστηρά τους δράστες. Τον Αύγουστο καταδικάστηκαν σε ισόβια τέσσερις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για μια σειρά διαβόητων επιθέσεων με νεκρούς και τραυματίες Ρομά, την περίοδο έξαρσης της ρατσιστικής βίας, το 2008-2009.
Τα αιματηρά περιστατικά δημιούργησαν κλίμα φόβου για τα μέλη της κοινότητας, που είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα (περίπου το 7% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων της Ουγγαρίας) και συχνά ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Ο δήμαρχος εξελέγη το 2010 με το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Fidesz. Λέει ότι, όπως και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, καταδικάζει απερίφραστα τον αντισημιτισμό. Τον Ιούνιο μάλιστα μπλόκαρε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μετονομαστεί δρόμος προς τιμήν της συγγραφέως Σεσίλ Τορμάι. Η υπόθεση είχε προκαλέσει αντιδράσεις επειδή η Τορμάι, που πέθανε το 1937, θεωρείται ότι ενέπνευσε με αντισημιτικές ιδέες τον Μίκλος Χόρτι, φιλοναζιστή ούγγρο ηγέτη επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η Βουδαπέστη έχει ακόμη μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες κοινότητες εβραίων»
μας λέει ο δήμαρχος, παρά τον αποδεκατισμό του πληθυσμού στον πόλεμο, όπου εξοντώθηκαν περίπου 500.000 ούγγροι εβραίοι.
Η πόλη του δημάρχου Τάρλος φιλοξένησε τον Μάιο το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, το οποίο γίνεται συνήθως στην Ιερουσαλήμ. Ηταν μια εύλογη και προφανής καταδίκη του αντισημιτισμού. Δεν έλειψαν όμως οι ρατσιστικές εκδηλώσεις. Δεκάδες οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ διαδήλωσαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φωνάζοντας συνθήματα κατά των εβραίων. «Οι ισραηλινοί κατακτητές, αυτοί οι επενδυτές, να βρουν άλλη χώρα να πάνε επειδή η Ουγγαρία δεν ξεπουλιέται» είπε ο ηγέτης του Γιόμπικ Γκαμπόρ Βόνα. Πολλοί φορούσαν τη μαύρη στολή της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Φρουροί της Ουγγαρίας», η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου.

Οι περισσότεροι από τους 32.000 μουσουλμάνους της Ουγγαρίας ζουν στη Βουδαπέστη. Αλλά αυτό το μέτωπο είναι ήρεμο. Εξω από το τζαμί τους κυματίζουν η σημαία της Ουγγαρίας και η σημαία της ΕΕ. Η λεγόμενη ουγγρική ισλαμική εκκλησία (Μagyarorszàgi Muszlimok Egyhàza) είναι ένα νομικό πρόσωπο sui generis, όπως στην Ολλανδία, και αποτελεί θρησκευτική οργάνωση αναγνωρισμένη από το κράτος.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.