Την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η τροπολογία που υπογράφουν 22 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ με την οποία προωθείται η δυνατότητα σε επενδυτές οι οποίοι έχουν εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια υλοποίησης φωτοβολταϊκών σταθμών στις Στρατηγικές Επενδύσεις του Ν. 3894/2010, δηλαδή στην διαδικασία του Fast Track, να επιλέξουν να μειώσουν τον ενταγμένο σε κάθε στρατηγική επένδυση αριθμό ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών με πρόβλεψη διαφορετικής τιμής πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την περιορισμένη ισχύ αυτών των φωτοβολταϊκών σταθμών. Το σκεπτικό της τροπολογίας αυτής είναι ότι έτσι θα δοθούν κίνητρα επιτάχυνσης της υλοποίησης συγκεκριμένων στρατηγικών επενδύσεων.
Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «προκλητική τροπολογία η οποία δεν πρέπει να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ», καθώς με αυτήν δίνεται «η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ με αναδρομικά υψηλή εγγυημένη τιμή σκανδαλωδώς υψηλή». Μάλιστα η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «φωτογραφική» ρύθμιση η οποία «επί της ουσίας ισοδυναμεί με την επιβράβευση της παραγωγής ακριβής ενέργειας» καθώς «θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, τον ΛΑΓΗΕ και τελικά τους καταναλωτές και θα εισαγάγει περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας».
«Κόντρα» στην τροπολογία ΝΔ-ΠαΣοΚ η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν οι συμβάσεις των εν λόγω φωτοβολταϊκών επενδύσεων να συνάπτονται με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση.
Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η συζήτηση του οποίου ξεκινά την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, κατέθεσε τροπολογίες και η αξιωματική αντιπολίτευση με τις οποίες προτείνεται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τους αυτοπαραγωγούς όπως και η ενίσχυση εγκαταστάσεων αγροτικών φωτοβολταϊκών, καθώς και η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011.