Ζωντανεύει η ελληνική οικονομική διπλωματία

Η οικονομική διπλωματία ουδέποτε υπήρξε το «φόρτε» των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η οικονομική διπλωματία ουδέποτε υπήρξε το «φόρτε» των ελληνικών κυβερνήσεων. Επί δεκαετίες ολόκληρες οι έλληνες πολιτικοί τις σπάνιες φορές που διέσχιζαν τον Ατλαντικό έβλεπαν τους εκπροσώπους των περίφημων ΑΧΕΠΑΝΣ και στην καλύτερη περίπτωση είχαν και μια χειραψία με κάποιον αμερικανό επιχειρηματία, έτσι για ποικιλία. Τα πέτρινα χρόνια πέρασαν, έπεσε χρήμα στην αγορά, ήρθε η ένταξη στο ευρώ, όχι όμως και οι επενδύσεις από το εξωτερικό –οι «Αμεσες Ξένες Επενδύσεις», όπως λέγονται στην οικονομική γλώσσα. Οι αιτίες γνωστές: η γνωστή κακοδαιμονία του Δημοσίου, η γραφειοκρατία και ο εφησυχασμός σε μια ανάπτυξη που στηριζόταν στην κατανάλωση με φτηνά δάνεια.
Αλλαξε όμως ο καιρός. «Να βροχές, να χαλάζια, να κεραυνοί», που θα έλεγε κι ο Σαββόπουλος, τα δανεικά τέλειωσαν, το χρήμα στέρεψε, βουλιάξαμε στην ύφεση και οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις από μοχλός ευημερίας (που ουδέποτε αδράξαμε) μετατράπηκαν σε σανίδα σωτηρίας. Κάνουμε καμιά απλωτή για να την πιάσουμε; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε τις προάλλες στον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τροφίμων Archer Daniels Midland Πατρίτσια Γουέρτς. Προ ολίγων μηνών η εδρεύουσα στο Ιλινόι των ΗΠΑ εταιρεία της διοργάνωσε στην Ευρώπη εκδήλωση για την αναζήτηση πιθανών επενδυτικών στόχων. Πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση, κάποιες εξ αυτών είχαν ήδη επεξεργαστεί φακέλους για επενδύσεις και συνεργασία, τέλος πάντων, με την Archer Daniels Midland. «Η Αθήνα ήταν απούσα από το event… Ουδεμία ελληνική πόλη δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία με μας» είπε με πρόδηλη απορία στον έλληνα πρωθυπουργό η κυρία Γουέρτς.
Πρόσκληση σε δείπνο


Η συνάντηση Σαμαρά – Γουέρτς έλαβε χώρα την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, στο επίσημο δείπνο που διοργάνωσαν προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemicals Αντριου Λιβέρης και η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative). Διάδοχος του επίσης ελληνικής καταγωγής Γουίλιαμ Σταυρόπουλος στο τιμόνι της κορυφαίας εταιρείας χημικών στον κόσμο, Dow Chemical, ο Αντριου Λιβέρης είναι η «ψυχή» της «Hellenic Initiative» (ΤΗΙ), της μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής οργάνωσης που ίδρυσε σε συνεργασία με επιχειρηματικές προσωπικότητες και επαγγελματίες παγκοσμίου βεληνεκούς, τον (τουρκικής καταγωγής!) πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Coca-Cola Company Μουχτάρ Κεντ, τον πρόεδρο της Coca-Cola 3Ε Γιώργο Δαυίδ και τον ελληνοαμερικανό δικηγόρο Τζορτζ Στάμας, εταίρο στην ειδικευμένη σε επιχειρηματικά και εμπορικά ζητήματα εταιρεία νομικών συμβούλων Kirkland and Ellis, που εδρεύει στο Σικάγο.
Εκτός από την κυρία Γουέρτς στο δείπνο παρακάθησαν μεγάλα ονόματα της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής. Μεταξύ άλλων επικεφαλής πολυεθνικών επιχειρηματικών επιχειρήσεων, όπως ο Αζάι Μπάνγκα της MasterCard, ο Τζεφ Μπιουκς της Time Warner, ο Ντέιβ Κόουτ του ενεργειακού κολοσσού Honeywell International, η Βιρτζίνια Ρόμετι της ΙΒΜ, ο Ράνταλ Στίβενσον της ΑΤ&Τ, ο Χάρολντ Μακγκρόου της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών McGraw Hill Financial και επίσης ο Μουχτάρ Κεντ, ο οποίος μάλιστα μετέβη από την ιδιαίτερη πατρίδα της Coca-Cola, την Ατλάντα, στη Νέα Υόρκη με ιδιωτικό τζετ ειδικά για το δείπνο της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας».
Στο δείπνο παρακάθησε, επίσης, και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.
Μεταξύ τυρού και αχλαδίου


Για την ακρίβεια, χάρη στην πολύ καλή δουλειά που είχε κάνει η «Ελληνική Πρωτοβουλία», ο Κλίντον εμφανιζόταν ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης. «Ολοι μαζί να βοηθήσουμε την Ελλάδα διότι το αξίζει» τόνισε στους συνδαιτυμόνες με το κύρος και την ακτινοβολία του ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξυπακούεται ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην άσκηση της πολιτικής διπλωματίας, έτσι και στην οικονομική οι ουσιαστικότερες συζητήσεις και συνεννοήσεις γίνονται μεταξύ τυρού και αχλαδίου και με ένα ποτήρι καλό κρασί στο χέρι.
Οταν κάμπτονται τα πρωτόκολλα και αποχωρούν οι φωτορεπόρτερ και οι καμεραμάν, σε ένα κλίμα που εύκολα μετατρέπει μια επίσημη επαφή τιτλούχων σε μια πιο χαλαρή διαπροσωπική επαφή, η διαπορούσα για την αδιαφορία των Ελλήνων στα επενδυτικά της σχέδια κυρία Γουέρτς έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι η ολιγωρία ή η παράλειψη αυτή διορθώνεται και ότι, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ελληνική οικονομία, η χώρα και ο αγροτικός της κόσμος ενδιαφέρονται διπλά για την προώθηση των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Μεταξύ των επιχειρηματικών στελεχών που γνώρισε ο Πρωθυπουργός στο φιλανθρωπικού χαρακτήρα δείπνο που διοργάνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία» και κατάφερε, μάλιστα, να συγκεντρώσει 1,9 εκατ. δολάρια, ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Αλεξ Γκόρσκι. Λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς εντυπωσιάστηκε από τη θέρμη με την οποία του μίλησε για την Ελλάδα ο αμερικανός μάνατζερ. Οχι μόνο για τις δραστηριότητες της εταιρείας του στη χώρα –η J&J λειτουργεί μονάδα παραγωγής στη Μάνδρα Αττικής –αλλά και για τις προσωπικές του εμπειρίες στην… Καβάλα, την οποία επισκέπτεται συχνά για διακοπές! Αυτήκοες καταμαρτυρούν μάλιστα ότι κάποιες από τις εμπειρίες του στην όμορφη πλην οδυνηρά πληγείσα από την κρίση πόλη της Μακεδονίας ο κ. Γκόρσκι τις διηγήθηκε στον κ. Σαμαρά στα ελληνικά!
Ποιοι μάνατζερ εντυπωσίασαν τον έλληνα πρωθυπουργό
Θα αποφέρουν καρπούς οι επαφές που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ; Το ερώτημα είναι ακόμη νωρίς να απαντηθεί –σε αντίθεση με το ερώτημα αν θα αποφέρει καρπούς το ταξίδι στο Ισραήλ, στο οποίο μάλλον καταφατική απάντηση πρέπει να δοθεί, στο μέτρο που θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στον ενεργειακό τομέα. Σε κάθε περίπτωση… «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Οι δύο μεγαλομάνατζερ, πάντως, που φέρονται να εντυπωσίασαν τον κ. Σαμαρά με το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα αποτελούν εν δυνάμει επενδυτές πρώτης διαλογής.
Η ηλικίας 60 ετών Πατρίτσια Γουέρτς διευθύνει από το 2007 μια γιγαντιαία εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων –προτού αναλάβει την Archer Daniels Midland η αμερικανίδα μάνατζερ ήταν εκτελεστική αντιπρόεδρος του πετρελαϊκού ομίλου Chevron. Η Archer Daniels Midland εκμεταλλεύεται περισσότερα από 270 εργοστάσια και 420 φυτείες προμήθειας καρπών –κυρίως δημητριακών –στον κόσμο. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2009, 2010 και 2011) το περιοδικό «Fortune» απένειμε στην Archer Daniels Midland τον τίτλο της κορυφαίας σε ποιότητα εταιρείας τροφίμων στον κόσμο. Το ίδιο περιοδικό κατατάσσει την Πατρίτσια Γουέρτς στη λίστα με τις 50 πλέον ισχυρές γυναίκες μάνατζερ διεθνώς. Η Archer Daniels Midland, η οποία απασχολεί 30.000 εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο, είχε το 2012 τζίρο 89 δισ. δολάρια και λειτουργικά κέρδη 4 δισ. δολάρια. Ο ηλικίας 53 ετών Αλεξ Γκόρσκι ανέλαβε πέρυσι το τιμόνι της Johnson & Johnson. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, υπηρέτησε έξι χρόνια στον αμερικανικό στρατό και έφυγε το 1988 με τον βαθμό του λοχαγού. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις σπουδάζοντας παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Warton (αποφοίτησε το 1996). Εργάστηκε στην ελβετική φαρμακευτική Novartis και το 2003 εντάχθηκε στο δυναμικό της Johnson & Johnson. Η J&J είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της φροντίδας της υγείας. Δραστηριοποιείται στις αγορές καταναλωτικών, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων. Ιδρύθηκε το 1886 και βρίσκεται στη λίστα των 500 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων παγκοσμίως, που δημοσιεύει το περιοδικό «Fortune». Ο τζίρος της έφθασε το 2012 τα 65 δισ. δολάρια και τα λειτουργικά της κέρδη τα 12,3 δισ. δολάρια.
Η J&J έχει 198 θυγατρικές και εργοστάσια σε 54 χώρες του κόσμου. Από το 1975 η πολυεθνική εταιρεία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, λειτουργεί εργοστάσιο στη Μάνδρα Αττικής, όπου παράγει καταναλωτικά και ιατρικά προϊόντα. Σήμερα η Johnson & Johnson Hellas απασχολεί 390 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε πέρυσι τα 108 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.