Τα hedge funds στηρίζουν (τώρα) την Ελλάδα και την αγορά

Τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια δεν είναι ακόμη έτοιμα να δώσουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα, καθώς αυτό θα γίνει μόνον όταν τα σημάδια της ανάκαμψης γίνουν εμφανέστερα και όταν ξεκαθαριστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια δεν είναι ακόμη έτοιμα να δώσουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα, καθώς αυτό θα γίνει μόνον όταν τα σημάδια της ανάκαμψης γίνουν εμφανέστερα και όταν ξεκαθαριστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, καθώς όπως εκτιμάται η εξαετής ύφεση θα φθάσει στο κατώτατο σημείο της εφέτος και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2014, τα hedge funds ήταν τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια που θεώρησαν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα από την ελληνική ανάκαμψη. Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οι εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαν να παίξουν μάλιστα καταλυτικό ρόλο στην ταχύτητα ανάκαμψης και στη μεταφορά πόρων στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην άνοδο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αν και οι φωνές που θέλουν την ελληνική οικονομία να μην έχει περάσει ακόμη τον κάβο δεν έχουν εκλείψει. Η χώρα με τους 1,4 εκατομμύρια ανέργους αποδεικνύεται πάντως ότι είναι η «γη της ευκαιρίας» για τους χρηματοπιστωτικούς κερδοσκόπους, παρατηρούσαν οι «Financial Times», την ώρα που τα hedge funds –τα οποία κάποτε κατηγορήθηκαν για την επιδείνωση ή ακόμη και τη γένεση της ελληνικής κρίσης χρέους μέσω της κερδοσκοπίας στα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων –αναδεικνύονται πλέον σημαντικοί παίκτες της ελληνικής αγοράς. Οι τοποθετήσεις τους απογείωσαν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς ανέκαμψαν (στο 8,87% έχει υποχωρήσει η απόδοση) στα «προ κρίσης της ΕΡΤ» επίπεδα, προεξοφλώντας ότι θα αποπληρωθούν στη λήξη τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες άντλησαν συνολικά 4,4 τρισ. ευρώ μέσω εταιρικών ομολόγων, με επιτόκια όμως που αποτυπώνουν τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και αγοράς. Αναλυτές υπολογίζουν πως επιτόκια κάτω από το 7% είναι δυνατόν να αποτελέσουν πρόκριμα για σημαντικές εκδόσεις επιχειρήσεων και τραπεζών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν πραγματικά την οικονομία.

Την ίδια ώρα τα hedge funds εμφανίζονται ως οι κυρίαρχοι παίκτες και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. «Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο χρηματιστήριο για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα υπερέβησαν τις εκροές, ενώ για το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου οι καθαρές εισροές είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί σημαντική αλλαγή στην τάση και στη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών» αναφέρει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου μεγάλες επενδυτικές τράπεζες φέρνουν hedge funds στην Αθήνα για συναντήσεις με τις διοικήσεις ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο και της εισόδου των ελληνικών μετοχών στους δείκτες αναδυομένων αγορών τον προσεχή Νοέμβριο. Οι αναλυτές Michael Klahr και Maria Gratsova της Citigroup υπολόγισαν ότι η είσοδος των ελληνικών μετοχών στον δείκτη αναδυομένων αγορών της MSCI από τις 26 Νοεμβρίου θα οδηγήσει σε καθαρές εισροές 516 εκατ. δολαρίων από funds που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες (έναντι πρόβλεψης 827 εκατ. δολαρίων από την HSBC), ενώ σε βάθος χρόνου, καθώς οι δυνητικές καθαρές εισροές από funds που προχωρούν σε ενεργητική διαχείριση εκτιμώνται 1,6 δισ. δολάρια, οι συνολικές εισροές στις ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. «Οταν ιδρύσαμε το fund μας που εστιάζει σε ελληνικές μετοχές έναν χρόνο πριν, όλοι γελούσαν μαζί μας» ανέφερε στους «FT» ο Αχιλλέας Ρισβάς της Dromeus Capital. «Τώρα θέλουν να επενδύσουν σε εμάς».

Μετοχές με κέρδη από την υποβάθμιση
Στο 0,28% αναμένεται να διαμορφωθεί το ειδικό βάρος της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία των MSCI και Citi, στον παγκόσμιο δείκτη αναδυομένων αγορών της Morgan Stanley Capital International, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταλάβει τη 18η θέση μεταξύ 21 αναδυομένων αγορών και την 5η θέση μεταξύ των αναδυομένων αγορών της περιοχής της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Η HSBC εκτιμά ότι από τις εισροές κεφαλαίων άμεσα ωφελημένες θα είναι οι μετοχές των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνικής, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΛΛΠΕ, Folli-Follie, ΔΕΗ και Alpha Bank, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Χρηματιστηριακής, οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τιτάν, FF Group, Jumbo, Motor Oil και Ελληνικά Χρηματιστήρια αναμένεται τον Νοέμβριο να αποτελέσουν τον νέο δείκτη MSCI Greece. Τεχνικά, σημειώνει ο υπεύθυνος για την ελληνική αγορά της UBS κ. Αλέξανδρος Κύρτσης, η υποβάθμιση της χώρας σε αναδυόμενη αγορά επί της ουσίας δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τρεις λόγους: 1) οι αναδυόμενες αγορές είναι συνδεδεμένες με τις έννοιες της ανάκαμψης και της ταχείας αύξησης του ΑΕΠ. 2) Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών είναι εξοικειωμένοι με το αυξημένο οικονομικό και πολιτικό ρίσκο σε επίπεδο χώρας. 3) Η υποβάθμιση προκαλεί τους «νέους» επενδυτές (αυτούς των αναδυόμενων αγορών) να επισκεφθούν τη χώρα και τις εταιρείες ώστε να έχουν μια εκ βάθους γνώση της κατάστασης και των επενδυτικών ευκαιριών, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να είναι η μοναδική αναδυόμενη αγορά στη ζώνη του ευρώ.
Η στροφή του Πόλσον
Οι κερδοσκόποι σάρωσαν τις τράπεζες

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές καθώς ο κλάδος θεωρείται ότι αποτελεί έναν καλό τρόπο να «παίξει» κανείς το σενάριο του «Grecovery» (της ανάκαμψης, δηλαδή, της ελληνικής οικονομίας). Τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται π.χ. ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον –ο οποίος έχει γίνει ευρέως γνωστός για το επιτυχημένο επενδυτικό στοίχημα ενάντια στην αγορά των αμερικανικών προϊόντων από τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια το 2007 και τον οποίο συνάντησε προσφάτως ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στη Νέα Υόρκη –θεωρούν τον ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας μια καλή επενδυτική ευκαιρία καθώς η οικονομία βελτιώνεται έπειτα από εξαετή ύφεση. Λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου ο αμερικανικός όμιλος hedge funds Paulson & Co. αναμένει ότι η παρατεταμένη ύφεση θα φθάσει στο κατώτατο σημείο της εφέτος, με την οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει το 2014. Ο Πόλσον, λοιπόν, ο οποίος πριν από ενάμιση χρόνο είχε πει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ως το τέλος Μαρτίου του 2012, προκαλώντας μάλιστα τη διάλυση της ζώνης του ευρώ, και ότι η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μεγαλύτερο σοκ για το σύστημα ακόμη και από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, τώρα αγοράζει ελληνικές τράπεζες θεωρώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε σημείο καμπής.

«Πιστεύουμε ότι η Πειραιώς και η Alpha, δύο τράπεζες στις οποίες έχουμε τοποθετηθεί, είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και αναμένεται να ανακάμψουν»
ανέφερε ο Πόλσον. «Εχουν καλή διαχείριση και πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει τον τραπεζικό κλάδο» συμπλήρωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 4 Ιουλίου οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς σημείωσαν άνοδο 54% και 60% και τα warrants 85% και 88% αντίστοιχα. Αλλα μεγάλα funds, όπως τα Baupost, Eaglevale, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, Wellington Capital Group και Fidelity, φέρεται να παίρνουν θέσεις στις τράπεζες, ενώ συνολικά για τις ελληνικές μετοχές ενδιαφέρον παρατηρείται από τα funds των εταιρειών διαχείρισης Capital, Lazard, AGI, Union, Generali, Henderson, Artisan, Charlemagne, CQS κτλ. Είναι μάλιστα τέτοιο το ενδιαφέρον των επενδυτών που τα μεγάλα λόμπι των τραπεζών πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί την επιτάχυνση της επαναϊδιωτικοποίησης του κλάδου. «Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Οσο νωρίτερα γίνει αυτή η ανταλλαγή τόσο πιο γρήγορα θα μεταβιβασθεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε στους «FT» ο οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank Β. Ψάλτης. Τέλος, να σημειωθεί ότι ορισμένα funds είναι πολύ κοντά στην είσοδό τους στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Σε χαμηλό 4,5 μηνών τα ομόλογα
Προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους και βελτίωση των δεικτών

Σε χαμηλό τεσσερισήμισι μηνών υποχωρούσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου την Παρασκευή (οι τιμές τους ενισχύθηκαν) εν μέσω προσδοκιών για ελάφρυνση του χρέους και των βελτιωμένων μακροοικονομικών δεικτών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στo 8,79%, επίπεδα που είχε να δει από τα τέλη Μαΐου, έναντι 8,36% του 30ετούς. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι βέβαιη πως η ΕΕ θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ φέρεται να συμφωνεί με τον στόχο της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2013 και 1,5% το 2014, ενεργοποιώντας τη δέσμευση των εταίρων της χώρας στην ευρωζώνη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, και εξετάζει την έκδοση ομολόγου διάρκειας ως και 50 ετών που θα αντικαταστήσει τα διακρατικά δάνεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης με στόχο τον ετεροχρονισμό των λήξεών τους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Olivier Blanchard δεν απέκλεισε την Παρασκευή περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μία ημέρα αφότου η επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα τηρήσει τη δέσμευσή της για βοήθεια προς την Ελλάδα. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησε με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο του χρέους θα είναι κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022» δήλωσε ο κ. Blanchard στην εφημερίδα «Handelsblatt». «Θα πρέπει να δούμε πώς θα φθάσουμε ως εκεί» προσέθεσε.
Να σημειωθεί ότι η ιαπωνική τράπεζα Nomura εκτίμησε πως η επιμήκυνση κατά 20 χρόνια των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα (53 δισ. ευρώ συνολικά) μπορεί να μειώσει την ετήσια δαπάνη για τόκους κατά 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η παράταση των δανείων που έχει πάρει η χώρα από τον EFSF (133 δισ. ευρώ συνολικά, από τα οποία 10,6 δισ. δεν έχουν εκταμιευθεί) θα έφερνε περαιτέρω μείωση κατά 3,6 ως 4 δισ. ευρώ. Ετσι η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει ως 6,3 δισ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που σήμερα, προ επιμήκυνσης, η δαπάνη υπολογίζεται σε 9 δισ. ευρώ. Η επιμήκυνση των διακυβερνητικών δανείων θεωρείται μάλιστα τεχνικά πιο εύκολη, καθώς αρκεί η απόφαση των κοινοβουλίων, ενώ πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για τα δάνεια του EFSF καθώς τα τελευταία συνδέονται με τις αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν μετά το «κούρεμα» (η αποπληρωμή χρηματοδοτείται από τον EFSF). Με την επιμήκυνση σε γενικές γραμμές οι κυβερνήσεις δεσμεύονται πολιτικά να κρατήσουν πολύ χαμηλά το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων ως την αποπληρωμή τους στο μακρινό μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.