Η μάνατζερ που ματαίωσε το… τελευταίο ταξίδι της Τόμας Κουκ

Η Χάριετ Γκριν ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματιών που δεν τους φοβίζουν οι προκλήσεις, αντίθετα τις επιζητούν.

Η Χάριετ Γκριν ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματιών που δεν τους φοβίζουν οι προκλήσεις, αντίθετα τις επιζητούν. Η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου της Ευρώπης, του Τόμας Κουκ, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας στη χειρότερη στιγμή τής 171 ετών ιστορίας του. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι η θέση δεν της προσφέρθηκε αλλά η ίδια κάλεσε τον πρόεδρο της βρετανικής εταιρείας υποστηρίζοντας ότι είναι το κατάλληλο άτομο για να σώσει το ιστορικό πρακτορείο από το τέλος που διαγραφόταν με μαθηματική ακρίβεια.
Η γενική πτώση στον τομέα του τουρισμού ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις αλλά και οι πολιτικές αναταραχές στις χώρες της Μέσης Ανατολής που οδήγησαν σε σωρηδόν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων για δημοφιλείς προορισμούς όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία βάρυναν την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση της Τόμας Κουκ. Το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών του τουριστικού πρακτορείου ήταν τέτοιο ώστε τον Νοέμβριο του 2011 η αξία της μετοχής του είχε κατρακυλήσει στις 14 αγγλικές πένες, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση και αναζητούσε τραπεζική χρηματοδότηση για να αποφύγει τα χειρότερα. «Ηταν μια πολύ καλή επιχείρηση με προβληματικό ισολογισμό» δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια η Χάριετ Γκριν.
Η ηλικίας 52 ετών μάνατζερ ανέλαβε το τιμόνι τής Τόμας Κούκ τον Ιούλιο του 2012, έπειτα από έξι χρόνια στην εταιρεία διανομής ηλεκτρονικών ειδών Premier Farnell. Εκεί η Γκριν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην εταιρεία εφαρμόζοντας στρατηγικές αλλαγές με στόχο την κερδοφόρα ανάπτυξη. Υπό την καθοδήγηση της Γκριν η Premier Farnell κατάφερε να αυξήσει τη διαδικτυακή δραστηριότητά της από 12% σε 55%.
Στην Τόμας Κουκ η Γκριν έχει καταφέρει όχι μόνο να τραβήξει την επιχείρηση από τον γκρεμό αλλά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των μετόχων, των υπαλλήλων και των πελατών της. Οι ενέργειες της Γκριν χαρακτηρίζονται από τόλμη και αποφασιστικότητα. Πρώτη της κίνηση μετά την ανάληψη της διοίκησης του βρετανικού πρακτορείου ήταν να αντικαταστήσει σχεδόν ολόκληρο το διευθυντικό συμβούλιο, απολύοντας όσους θεωρούσε ανεπαρκείς, προάγοντας τους ικανούς και δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις γυναίκες.
Η Γκριν έχει καταφέρει να περιορίσει το κόστος με την απλοποίηση των διαδικασιών και την ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών όπως η συγχώνευση των αερογραμμών Τόμας Κουκ της Βρετανίας, του Βελγίου και της Γερμανίας, ενώ παράλληλα πούλησε το ζημιογόνο καναδικό τμήμα τους. Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης ύψους 1,6 δισ. στερλινών, γεγονός που έδωσε μια ανάσα στον επιβαρυμένο ισολογισμό της, καθώς και περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει το χρέος της, το οποίο το 2012 ξεπερνούσε το 1 δισ. στερλίνες. Τέλος, τον Αύγουστο η Τόμας Κουκ ανακοίνωσε ότι οι ζημιές της για τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 είχαν περιοριστεί κατά 197 εκατ. στερλίνες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους.
Η ίδια η Χάριετ Γκριν επισημαίνει ότι πρώτο μέλημά της ήταν η τόνωση της αυτοπεποίθησης των 35.000 υπαλλήλων που απασχολεί η Τόμας Κουκ παγκοσμίως. Υπέρμαχος της δύναμης της επικοινωνίας, έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε καθέναν από αυτούς ζητώντας την άποψή τους για «ό,τι χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μελλοντικά στην εταιρεία». Ελαβε 8.000 απαντήσεις και η ίδια υποστηρίζει ότι «αυτό το είδος της ανοιχτής, αμφίδρομης επικοινωνίας με την οποία οι ηγέτες επιδιώκουν να μάθουν από τους υπαλλήλους τους δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς. Με τη σειρά του χτίζει την εμπιστοσύνη και ενθαρρύνει τη μεταξύ τους συνεργασία, βασικά στοιχεία κάθε επιτυχημένου προγράμματος μετασχηματισμού».

Στρατηγική κερδοφορίας
  • Τον περασμένο Μάρτιο η Χάριετ Γκριν ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική που θα οδηγήσει και πάλι στην κερδοφορία την Τόμας Κουκ. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, το τουριστικό πρακτορείο στοχεύει στην εξοικονόμηση 350 εκατ. στερλινών ως το 2015, κυρίως μέσα από τον περιορισμό του αριθμού των καταστημάτων και την προώθηση των πωλήσεων μέσω του Διαδικτύου.
  • Συγκεκριμένα, 199 από τα 1.069 καταστήματα στη Βρετανία θα κλείσουν, ενώ θα πωληθούν και ορισμένα μη κερδοφόρα τμήματα της εταιρείας.
  • Η αρχική αρνητική αντίδραση των αγορών στην είδηση ότι μια άπειρη ως τότε στον τομέα του τουρισμού μάνατζερ αναλαμβάνει τη διοίκηση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τουριστικού πρακτορείου έχει αλλάξει ραγδαία τον τελευταίο χρόνο.
  • Οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στις αποφάσεις της βρετανικής καταγωγής μάνατζερ, κάτι που αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις έναν χρόνο από τη στιγμή που η Χάριετ Γκριν μετακόμισε στην Τόμας Κουκ η αξία της μετοχής της δεκαπλασιάστηκε και η χρηματιστηριακή αξία της φτάνει σήμερα σε 1,3 δισ. στερλίνες.

O ιεροκήρυκας και ο όρκος της εγκράτειας
Από τη μεταφορά 450 πιστών από τον βαπτιστή Τόμας Κουκ στα ταξίδια 22,5 εκατ. πελατών

Από µια απλή εκδροµή δηµιουργήθηκε το µεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο της Ευρώπης. Το 1841 ο βαπτιστής ιεροκήρυκας Τόµας Κουκ κανόνισε να οδηγήσει µια οµάδα 450 υποστηρικτών του Τάγµατος του Ορκου της Εγκράτειας σε µια συνάθροιση έντεκα µίλια µακριά χρεώνοντας τον καθέναν µε ένα βρετανικό σελίνι για να καλύψει το κόστος του σιδηροδροµικού εισιτηρίου και των τροφίµων. Ούτε ο ίδιος όµως περίµενε ότι αυτή η ιδέα θα µπορούσε να εξελιχθεί στο µεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο της Ευρώπης µε 22,5 εκατοµµύρια πελάτες σε 21 χώρες παγκοσµίως.
Ο όμιλος Τόμας Κουκ πήρε τη σημερινή μορφή του το 2007, όταν η Thomas Cook AG συγχωνεύθηκε με την επίσης βρετανική εταιρεία οργανωμένων διακοπών MyTravel Group. Οι τρεις βασικοί μέτοχοι του ομίλου είναι οι εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου Invesco, Marathon Asset Management και Kames Capital, ενώ δραστηριοποιείται σε έξι ζώνες: στη Βρετανία, στην Κεντρική Ευρώπη, στη Γερμανία, στη Δυτική Ευρώπη, στη Βόρεια Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.
Ο όμιλος διαθέτει ταξιωτικά πρακτορεία σε όλον τον κόσμο, αεροπορικές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων με έδρα τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Σκανδιναβία, καθώς και διάφορες θυγατρικές εταιρείες, όπως οι γερμανικές αερογραμμές Condor.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς δραστηριότητάς του ο όμιλος Τόμας Κουκ έχει εισαγάγει πολλές καινοτομίες στον χώρο του τουρισμού. Ηταν η πρώτη επιχείρηση που εξέδωσε ταξιδιωτικές επιταγές, διοργάνωσε ταξίδια για τον γύρο του κόσμου και ίδρυσε την πρώτη αεροπορική εταιρεία χαμηλού προϋπολογισμού. Σήμερα η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Χάριετ Γκριν συνεχίζει τον δρόμο της δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων που περιλαμβάνουν ολιγοήμερα διαλείμματα από τους αστικούς ρυθμούς ζωής ή χειμερινές διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες για συγκεκριμένες κατηγορίες τουριστών όπως είναι οι διαζευγμένοι ή άνθρωποι με σπάνια χόμπι.
Εξαιτίας της ιστορικής πορείας της η εταιρεία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα καταγωγής της. Ηταν ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2012. Επιπλέον, ως ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, ανέλαβε να προσφέρει οικονομικές και ευχάριστες διακοπές στους επισκέπτες των Αγώνων.
Στην Ελλάδα το βρετανικό πρακτορείο προσφέρει πακέτα διακοπών με προορισμό τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Χαλκιδική μεταφέροντας χιλιάδες τουρίστες. Το 2011 η είδηση της πιθανής πτώχευσης της εταιρείας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους έλληνες ξενοδόχους καθώς έχουν συνάψει συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με το ταξιδιωτικό γραφείο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.