Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις χρυσυαγίτες για την επίθεση σε βάρος των μελών του ΚΚΕ και του Συνδικάτου Μετάλλου, τα μεσάνυχτα της 12ης Σεπτεμβρίου στο Πέραμα.
Σε αυτόν που δεν προφυλακίστηκε του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα.
Ο ένας από αυτούς επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού – είναι ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση της δράσης της οργάνωσης που εκκρεμεί στην εισαγγελία της Αθήνας – ενώ οι άλλοι δύο μεταφέρθηκαν στο τμήμα Μεταγωγών μέχρι να αποφασιστεί σε ποιές φυλακές θα οδηγηθούν. Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες τους
Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες ενώπιον του Ε’ τακτικού ανακριτή Πειραιά των τεσσάρων χρυσαυγιτών, οι οποίοι κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος των μελών των ΚΚΕ και του Συνδικάτου Μετάλλου, τα μεσάνυχτα της 12ης Σεπτεμβρίου στο Πέραμα.
Οι δράστες – ο ένας είναι ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση της δράσης της οργάνωσης που εκκρεμεί στην εισαγγελία της Αθήνας – για την επίθεση που έγινες στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Οι απολογίες τους ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή, από το πρωί ενώ γύρω στις 3.15 το μεσημέρι ξεκίνησε η διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα επί της προφυλάκισής του ή μη.
Ο ένας από τα τέσσερις, είναι ήδη προφυλακισμένος, καθώς φέρεται να εμπλέκεται επίσης στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και στη δολοφονική επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, ενώ εμφανίζεται ως «πυρηνάρχης» του Περάματος.
Σύμφωνα με τις συμπληρωματικές καταθέσεις των 9 θυμάτων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στην επίθεση εναντίον τους συμμετείχαν περίπου 50 άτομα που φορούσαν διακριτικά της Χρυσής Αυγής και κρατούσαν λοστούς και καδρόνια.
Πρόσθεσαν ότι οι δράστες της επίθεσης, όταν έφθασαν στο σημείο άρχισαν να φωνάζουν και να ρωτούν ποιος είναι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Αφού άρχισαν να διαπληκτίζονται με τα μέλη και τον πρόεδρο του συνδικάτου, στη συνέχεια τούς επιτέθηκαν με λοστούς και καδρόνια, φωνάζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που ξέρετε μέχρι τώρα στη ζώνη να τα ξεχάσετε».
Η Χρυσή Αυγή, σε ανακοίνωσή της τότε, είχε κάνει λόγο για συκοφαντίες και για τεχνητή ένταση που επιχειρεί το ΚΚΕ, με αφορμή τη δημιουργία εθνικιστικού φορέα Ελλήνων εργατών στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Δεν είδε, δεν ξέρει…
Εκ των κατηγορουμένων, το μέλος του 5μελούς του πυρήνα του Περάματος της Χρυσής Αυγής, κατά την απολογία του στον ανακριτή στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, είχε υποστηρίξει πως στη Χρυσή Αυγή τον οδήγησε η βασική αντιμνημονιακή του θέση και η αγάπη του προς την πατρίδα.
Οπως, φέρεται να καταθέτει, δεν έγινε ποτέ μέλος της οργάνωσης, αλλά… επειδή στο Πέραμα ο κόσμος είναι λίγος, του ζητήθηκε από τον πυρηνάρχη να συμμετάσχει (;) στη διοίκηση της τοπικής, αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα της διανομής τροφίμων και ρούχων.
Υποστήριξε μάλιστα ότι ασχολήθηκε αποκλειστικά με το κοινωνικό έργο της οργάνωσης και ουδεμία ανάμειξη είχε με οποιαδήποτε έκνομη πράξη, ιδίως πράξη βίας κατά τρίτων προσώπων, ούτε γνωρίζει να έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες ενέργειες από υποστηρικτές του κόμματος στο Πέραμα…
Απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή ότι κατονομάζεται από εξέταση μέλους του ΚΚΕ ως επικεφαλής της Χρυσής Αυγής μαζί με ένα ακόμη άτομο και ότι είχε ηγετικό ρόλο στα επεισόδια του Περάματος στις 12 Σεπτεμβρίου, δίνοντας οδηγίες και εντολές στα άλλα μέλη της ΧΑ που φέρονται ως συμμετέχοντες στα συγκεκριμένα επεισόδια, είπε ότι δεν γνωρίζει για ποιό λόγο τον κατονομάζουν ως επικεφαλής της ΧΑ στο Πέραμα.
Συμπλήρωσε, δε, ότι ουδέποτε έδωσε οποιαδήποτε εντολή σε οποιοδήποτε μέλος ή στέλεχος της ΧΑ να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση σε οποιονδήποτε, λέγοντας επιπλέον οτι προφανώς η κατάθεση που τον εμπλέκει εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Σχετικά με το που βρισκόταν την ημέρα εκείνη απάντησε ότι βρισκόταν στο κατάστημά του, στην οδό Καραολή και Δημητρίου, στο Πέραμα, από το απόγευμα στις 7 έως τις 11 το βράδυ και μετά έπεσε για ύπνο γιατί ήταν πολύ κουρασμένος.