«Ραγίζει» το άτυπο μέτωπο των οκτώ ΑΕΙ από τα οποία το υπουργείο παιδείας έχει ζητήσει σήμερα να του παραδώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που μπαίνουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Ήδη τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Οικονομικό Αθηνών παρέδωσαν τις λίστες με το προσωπικό που ζητούσαν από το κτίριο του Αμαρουσίου.
Έτσι από τα οκτώ πανεπιστήμια, τα τρία έχουν αποστείλει τα στοιχεία των υπαλλήλων τους και τα υπόλοιπα πέντε (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Κρήτης), μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας, δεν έχουν κινήσει τη διαδικασία.
«Δεν αρνούνται τα πανεπιστήμια να δώσουν τα στοιχεία, απλώς δεν μπορούν να τα δώσουν» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδης Στεφάνου που ζητεί παράταση χρόνου, ενώ ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Κ. Γάτσιος επισημαίνει ότι η αποχώρηση 35 διοικητικών υπαλλήλων θα έχει σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία του ιδρύματος.
Σύγκλητος ΑΠΘ: Αδυναμία αποστολής λόγω έλλειψης προσωπικού
Από την πλευρά της η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Έτσι «με δεδομένη την πρόθεση της διοίκησης να ανταποκριθεί στην αποστολή στο ΑΣΕΠ των αιτούμενων πινάκων συνδρομής κριτηρίων με τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων, διαπιστώνει ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εμπρόθεσμης υποβολής εξαιτίας συνθηκών ανωτέρας βίας και κατάστασης ανάγκης, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων».
Για τον λόγο αυτό η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά από το ΑΣΕΠ την παράταση της ορισθείσης προθεσμίας για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επίπονη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων στη σχετική ιστοσελίδα.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα (δικαστικός αγώνας, παραστάσεις στις Αρχές, κινητοποιήσεις κατά νόμιμο πάντα τρόπο) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την επικείμενη κατάργηση θέσεων διοικητικού προσωπικού».
«Η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και εξουσιοδοτεί τους αντιπρυτάνεις και την Επιτροπή Κοσμητόρων να στηρίξουν τα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ στην όποια αιφνίδια δικαστική εμπλοκή τους» καταλήγει το σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε.