Οι δύτες κατάφεραν, μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, να φτάσουν στο βυθισμένο πλοίο και να ανασύρουν άλλες 38 σορούς.
Οι μαρτυρίες τους από το ναυάγιο είναι σοκαριστικές: «Ξετύλιξαν ένα τείχος σορών» στο πλοίο, ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, Πάολο Τρούκο, εξηγώντας πως οι σοροί «ήταν κολλημένες η μία πάνω στην άλλη, ήταν απερίγραπτο, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωριστούν οι σοροί».
Τα συνεργεία εκτιμούν πως η ανάσυρση όλων των σορών θα χρειαστεί άλλες δύο ημέρες. Από τους περίπου 500 που υπολογίζεται ότι επέβαιναν συνολικά στο πλοίο, έχουν διασωθεί μόνο 155.
Ο καπετάνιος του πλοίου, Τυνήσιος ο ίδιος, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν και επίσημα κατηγορίες ανθρωποκτονίας, διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα και βύθισης πλοίου.
Έκκληση στην Ευρώπη για δράση
Μετά την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση, η Ρώμη έχει στραφεί στις Βρυξέλλες καλώντας την να λάβει δράση για το ζήτημα και προειδοποιώντας πως χωρίς ριζικές λύσεις στο ζήτημα του ασύλου, η τραγωδία δεν θα είναι η τελευταία.
Η Ιταλία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο την Τρίτη το θέμα, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας του εκρηκτικού θέματος εκρηκτικού ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014.
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.
Άλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ετησίως, που είναι «ντροπή», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει και σφοδρή εσωτερική αντιπαράθεση στην Ιταλία, με φόντο το εθνικό καθεστώς που ρυθμίζει το μεταναστευτικό. Από τη μία βρίσκεται η υπουργός Ένταξης των μεταναστών Σεσίλ Κιένζ, καταφερόμενη εναντίον του νόμου Μπόσι-Φίνι που θεωρεί «ύποπτους» όλους τους παράνομους μετανάστες, και από την άλλη η (αντιπολιτευόμενη στην παρούσα συγκυρία) Λέγκα του Βορρά, η οποία τον υπερασπίζεται σθεναρά.
Στη συζήτηση έχει παρέμβει και ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος από τις πρώτες ώρες υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαισίου που θα ρυθμίζει το άσυλο.
Παράλληλα, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα «για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και για να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπαρόζο χωρίς επεξηγήσεις.