ΟΗΕ: Δύσκολη η καταστροφή χημικών όπλων στη Συρία

Βοήθεια από όσες περισσότερες χώρες γίνεται για την στελέχωση της μεγάλης ομάδας του ΟΗΕ που απαιτείται για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου ζήτησε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας πως το έργο θα ήταν τεράστιας δυσκολίας ακόμη και εάν οι συνθήκες στην Συρία ήταν πλήρως ειρηνικές. Σε τρεις φάσεις, μέχρι τα μέσα του 2014, η επιχείρηση, κέντρα της οποίας θα είναι η Κύπρος και η Δαμασκός.

Ο Μπαν Γκι-Μουν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα χρειαστεί ομάδα 100 εμπειρογνωμόνων για την επιτήρηση της καταστροφής, που θα συνεργάζεται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), ο οποίος έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στο έργο.

Θα οριστεί από τον ίδιο τον ΓΓ επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως σύνδεσμος με την ομάδα του OPCW. H ομάδα, ανέφερε ο Μπαν Γκι-Μουν, θα αναπτύσσεται στο συριακό έδαφος μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και βάση της θα είναι η Κύπρος και η Δαμασκός.

Η πρώτη, αρχική, φάση της επιχείρησης είναι αυτή που έχει ήδη ξεκινήσει, όπως αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του στα μέλη του Συμβουλίου.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων και του εξοπλισμού κατασκευής τους. Στην τρίτη και δυσκολότερη φάση θα επιβεβαιωθεί και θα ελεγχθεί η πλήρης εξάλειψη του χημικού προγράμματος της Συρίας.

«Η τρίτη φάση είναι η δυσκολότερη και συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση» αναφέρει ο Μπαν Γκι-Μουν. «Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014, η κοινή αποστολή θα πρεπει να υποστηρίζει, να εποπτεύει και να επιβεβαιώσει την καταστροφή ενός περίπλοκου προγράμματος χημικού οπλοστασίου, μοιρασμένου σε σημεία διασκορπισμένα σε μία χώρα που έχει βυθιστεί στη βίαιη σύγκρουση» τονίζει.

«Το χρονοδιάγραμμα θα ήταν φιλόδοξο ακόμη και υπό τις πιο ειρηνικές και ευνοϊκές συνθήκες» υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.