Mε τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, μίας από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά για όλους όσοι έμπαιναν στην Ολομέλεια ή έπαιρναν θέση στα θεωρεία.
Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Σκύρου, Σεραφείμ, επικεφαλής μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στην αίθουσα της Ολομέλειας βρέθηκαν αρκετοί από τους «300» με απουσίες από τα έδρανα του του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόντες όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Προκλήσεις από πλευράς τους δεν σημειώθηκαν, αντιθέτως τήρησαν στάση προσεκτική. Παρέστησαν όλοι πλην του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Κ. Μπαρμπαρούση -και εννοείται των τριών προφυλακισθέντων κκ. Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Ι. Λαγού.
Από τους τελευταίους προσήλθαν στην αίθουσα η σύζυγος του «αρχηγού» κυρία Ελένη Ζαρούλια καθώς και οι τρεις υπόδικοι κκ. Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος.
Ερωτηθείσα η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την στάση τους στον αγιασμό, σε αντίθεση με τις προκλητικές και τραμπούκικες εικόνες των προηγούμενων ημερών στην Ευελπίδων, σχολίασε: «΄΄Κότες τρίλειρες και μακροπουπουλάτες΄΄, όπως λένε στην Κρήτη».
Σύσσωμο παρέστη το υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά.
Στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης και αρκετοί βουλευτές.
Παρών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Απούσα η Αλέκα Παπαρήγα.
Παρών ήταν και ο Φ. Κουβέλης που δεν προσέγγισε τον μητροπολίτη για να τον αγιάσει.
Κατάμεστα και τα θεωρεία στην αίθουσα, τόσο από συγγενείς των βουλευτών όσο και από εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ.
Με το Σταυρό στο χέρι ο μητροπολίτης Σκύρου πλησίασε τον Αντώνη Σαμαρά, από την έδρα του προέδρου κατέβηκε ο Ευ.Μεϊμαράκης, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Από τα άνω έδρανα προσήλθε ο Πάνος Καμμένος, όπως και η Λιάνα Κανέλλη.
Νωρίτερα, Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έχει δώσει εντολή για εξονυχιστικό έλεγχο όσων εισέλθουν στο κτίριο με πρόσκληση βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση για δυναμική αντίδραση του προεδρείου σε περίπτωση προκλήσεων.
Κατατίθεται ο προϋπολογισμός
Το απόγευμα της Τρίτης ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, οπότε και θα εκλέξει γραμματείας και κοσμήτορες ενώ η νομοθετική της εργασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη.
Ο προϋπολογισμός, ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά τον αντίστοιχο του 2001.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διακοπής της καταβολής της αποζημίωσης στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θέμα για το οποίο δεν υπήρξε ομοφωνία στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του προέδρου Ευ.Μεϊμαράκη με εκπροσώπους των κομμάτων.
Τα πρώτα νομοσχέδια που πρόκειται να επεξεργαστεί η Ολομέλεια, αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα, επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.
Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν και πέντε αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ήδη, φάκελοι για τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαβιβάζονται στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για άλλα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται και δεν εμπίπτουν στα αυτόφωρα κακουργήματα.
Πρόκειται για αδικήματα, όπως η παράνομη οπλοκατοχή, για τα οποία θα πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς για αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτηθεί άρση βουλευτικής ασυλίας.