Περιορίζονται δραματικά οι ελπίδες για την ένταξη της βιομηχανίας ξύλου Σέλμαν στο άρθρο 99, κίνηση που θα επέτρεπε στην εταιρεία να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, να ρυθμίσει τα χρέη της και να μπορέσει να επαναλειτουργήσει, έστω με συρρικνωμένη δραστηριότητα και προσωπικό. Αλλωστε μπορεί το εργοστάσιο στη Χαλκίδα να έκλεισε, αλλά η εισηγμένη εταιρεία διατηρεί και άλλη μονάδα στην Κομοτηνή.
Η υπόθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 εκδικάστηκε χθες στο δικαστήριο, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι πιστώτριες τράπεζες δεν προσκόμισαν έγγραφο με το οποίο θα δήλωναν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την εταιρεία με ρύθμιση δανείων και χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης.
Ακόμη και οι άνθρωποι της εταιρείας μετά την εξέλιξη αυτή διατηρούν ελάχιστες ως καθόλου ελπίδες το δικαστήριο να εκδώσει θετική απόφαση.
Εν τω μεταξύ η αίτηση του σωματείου εργατοτεχνιτών στο εργοστάσιο της Σέλμαν στη Χαλκίδα για πτώχευση της εταιρείας πήρε αναβολή και θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2014.
Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη μετά την παρέμβαση πιστώτριας τράπεζας που ανέφερε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τούρκο επενδυτή, ο οποίος ενδιαφέρεται για τη Σέλμαν.
Απέμειναν 170 εργαζόμενοι
Το εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό Χαλκίδας είναι κλειστό από τον Φεβρουάριο του 2013 και οι περίπου 170 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει –κάποτε το εργοστάσιο απασχολούσε 1.200 εργαζομένους –αναμένουν με αγωνία την επόμενη ημέρα και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εγκρίνει τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων λόγω του «λουκέτου» που έβαλε η εταιρεία, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά την αδυναμία των συνδικαλιστών να αντιληφθούν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και να συναινέσουν σε περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας, ώστε η μονάδα να καταστεί βιώσιμη.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν η Σέλμαν είχε υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 είχε αιτηθεί και προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές, τα οποία απερρίφθησαν από το δικαστήριο. Aυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές (προμηθευτές, τράπεζες κ.ά.) μπορούν ανά πάσα στιγμή να βγάλουν σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία της Σέλμαν.
Την περασμένη εβδομάδα απορρίφθηκε και η αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Alfa Wood, μητρικής εταιρείας της Σέλμαν.
Επίσης το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε ανάλογες αιτήσεις της Alfa Wood Πίνδος, θυγατρικής της Alfa Wood και της Χατζηλουκάς ΑΕ, θυγατρικής της Σέλμαν.
Οπως προκύπτει δηλαδή, όλος ο όμιλος που ίδρυσε ο κ. Αντώνης Αδαμόπουλος το 1981 καταρρέει. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εξαγορά της Σέλμαν το 2010 αποτέλεσε βαρίδι για τον όμιλο που είχε αναπτυχθεί με δανειακά κεφάλαια και με την κορύφωση της κρίσης –80% σε όγκο και 78% σε αξία εκτιμάται η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας την τετραετία 2008-2012 –βγήκαν στον αφρό όλες οι αδυναμίες.
Ο όμιλος Alfa Wood
Ο όμιλος της Alfa Wood απασχολεί περίπου 500 άτομα και διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Λάρισα, Κομοτηνή, Γρεβενά και Βουλγαρία.
Σε ό,τι αφορά την εισηγμένη Σέλμαν, η λογιστική κατάσταση του πρώτου εξαμήνου του 2013 αντικατοπτρίζει πλήρως το χρηματοοικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ιστορικός όμιλος.
Ο τζίρος από 24,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 περιορίστηκε σε 14,4 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές εκτοξεύθηκαν σε 15 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια από 30,5 εκατ. ευρώ κατέστησαν αρνητικά, στα 1,13 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 203 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 125 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 3 Οκτωβρίου 2013
HeliosPlus