«Μια Ελλάδα Ελευσίνα»

Στην Ελευσίνα στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια της αλάνας και της γειτονιάς, άνθισαν και σκόρπισαν τα υπέροχα αρώματά τους, περισσότερα από ογδόντα (80) μικρά πανέμορφα ποδοσφαιρικά κρίνα.

Στην Ελευσίνα στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια της αλάνας και της γειτονιάς, άνθισαν και σκόρπισαν τα υπέροχα αρώματά τους, περισσότερα από ογδόντα (80) μικρά πανέμορφα ποδοσφαιρικά κρίνα.
Ο ανεκτίμητος και αφανέρωτος αυτός σε αξία, μέγεθος και ιστορία ποδοσφαιρικός και όχι μόνο θησαυρός της διάσημης από την αρχαιότητα πόλης, θαμμένος στα βάθη του χρόνου και της λησμονιάς, αναδύεται σήμερα στην επιφάνεια από τον συνάδελφο Βαγγέλη Αβραάμ Κουκούλογλου στο νέο βιβλίο του υπό τον τίτλο «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-Ταξίδι νοσταλγίας στις αλάνες, στις γειτονιές και στις ομάδες της καρδιάς της», με αρωγό τον Δήμο Ελευσίνας
Πρόκειται για μια ρομαντική τσάρκα στα παλιά, για λίγα τρίμματα νοσταλγίας στις ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΑΛΑΝΕΣ, στις γειτονιές και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της πόλης του Αισχύλου.
Η παρουσίαση του βιβλίου, εμπλουτισμένη με έκθεση φωτογραφίας, προβολή σε ψηφιακή μορφή όλων των φωτογραφιών με συμμετοχή της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Ελευσίνας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χρήστου Μαρούγκα (ακούστηκαν τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, κ.α), έγινε στο κατάμεστο από πλήθος παλαιό ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας. Μεταξύ άλλων για το βιβλίο του Β. Κουκούλογλου μίλησαν ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τσουκαλάς, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Λινάρδος και Γαβριήλ Καμπάνης.

Ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι: «Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Βαγγέλη Κουκούλογλου, με τις εκατοντάδες φωτογραφίες ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανθρώπων του αθλητισμού και της βιοπάλης, επίδοξων μπαλαδόρων, ταξιδεύεις μέσα στο χρόνο και συναντάς μια πλευρά της ιστορίας της πόλης μας. Μιας ιστορίας γραμμένης με ποτάμια ιδρώτα, απίστευτη αγωνία, μα πάνω απ’ όλα απροσμέτρητη αγάπη για τον αθλητισμό, για τη μπάλα. Δεκάδες ομάδες βγήκαν από τα σπλάχνα της εργατούπολης της Ελευσίνας. Σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης, από την παραλία και το Καλυμπάκι μέχρι την Άνω Ελευσίνα και τον Παράδεισο, ξεφύτρωναν σα μανιτάρια, με ευφάνταστα ονόματα και με τη δίψα κάποιων να παίξουν στη «μεγάλη» ομάδα, τον Πανελευσινιακό».

Ο αντιδήμαρχος και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πανελευσινιακού κ. Λινάρδος τόνισε ότι «Το μοναδικό αυτό έργο φέρνει στη μνήμη μας 3 γενιές, την εσωτερική μετανάστευση και τους σημερινούς συμπολίτες μας που ήλθαν τον προηγούμενο αιώνα, αναζητώντας εργασία στα εργοστάσια της Ελευσίνας και ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία, φέρνει στη μνήμη μας το ποδόσφαιρο και τον κλασικό αθλητισμό που μεγαλούργησαν τον προηγούμενο αιώνα στην πόλη μας και σε πανελλαδικό επίπεδο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, ομάδες εργοστασίων, γειτονιές και ομάδες, (83 συνολικά, δημιουργήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, σε κάθε γειτονιά και αλάνα), παράγοντας αθλητισμό και πολιτισμό μαζί, ανάδειξη ταλέντων και ίδρυση του Πανελευσινιακού και του Ηρακλή Ελευσίνας, ομαδική συμπεριφορά-σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων και διατήρηση των εθίμων που μετέφεραν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Το βιβλίο αυτό επίσης, αποτελεί φόρο τιμής και αναγνώριση προσφοράς για αυτούς που έχουν φύγει από την ζωή και έδωσαν πάρα πολλά στον αθλητισμό και στην κοινωνική ζωή της πόλης μας.
Μίλησαν επίσης βετεράνοι μπαλαδόροι με μεγάλη προσφορά στο ποδόσφαιρο της Ελευσίνας, όπως οι: Γιώργος Νημάς, Βασίλης Μαμαλούκος, Κώστας Καρμπώνης, Γιώργος Τζιγκιτζέλας, Γιώργος Κάπουας και ο Γιάννης Καλιτζάκης ο οποίος έγραψε μεγάλη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τα χρώματα του Πανελευσινιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, και της Εθνικής Ομάδας.
Στο βιβλίο «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ» παρουσιάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός προπολεμικών και μεταπολεμικών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ακτινοβόλησαν στα γήπεδα, άλλων παιδιών της αλάνας, που ναι μεν αγάπησαν το ποδόσφαιρο, ωστόσο λάτρεψαν άλλα παιχνίδια και αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ , τον στίβο κ.λπ.
Περιγράφεται επίσης, η καθημερινότητα της ζωής εκείνης της εποχής και γίνεται εκτενής αναφορά με πολύ σεβασμό στα μυθικά και θρυλικά πρόσωπα της πόλης. Στις φιγούρες, στις φάρσες, στα αυτοσχέδια παιχνίδια, στους αλησμόνητους μικροπωλητές, στα στέκια γλυκοδιασκέδασης, στους κινηματογράφους, στο σινεάκ της Κυριακής, στις παραστάσεις Καραγκιόζη και των γιγάντων της παλαίστρας, γενικά στη ζωή μιας ζωής η οποία κυλούσε ακατάπαυστα σαν ποταμός ως τις μέρες που τελείωσαν τα έργα της γειτονιάς, τα έργα της αλάνας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.