Ο ρόλος 25 ακόμη προσώπων αλλά και οι εγκληματικές εντολές που δόθηκαν σε 11 ακόμη επιθέσεις της Χρυσής Αυγής αποτελούν το νέο πεδίο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των δικαστικών για τη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος. Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. έχει μπει και ο οπλισμός της οργάνωσης αλλά και το δίκτυο οικονομικής ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής με τη βοήθεια του «κύκλου των ασφαλιστών» που συνεργάζονταν μαζί της.
Σύμφωνα με έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, «εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου και του μεγάλου όγκου δεδομένων που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, δεν κατέστη δυνατόν να διερευνηθούν περαιτέρω τηλεφωνικές συνδέσεις που προέκυψαν από την περαιτέρω διαδικασία άρσης απορρήτου επικοινωνιών και κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας μας μπορεί να συνδράμουν στο έργο της διερεύνησης της υπόθεσης».
Συνολικά στο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής ζητείται να ελεγχθεί ο ρόλος 25 ατόμων –ανάμεσά τους και 10 γυναικών –που φέρεται να έχουν επικοινωνίες σε κρίσιμο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα. Μεταξύ άλλων λοιπόν ζητείται να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος ενός ατόμου αραβικής καταγωγής, μιας συγγενούς της συλληφθείσης αστυνομικού από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά και του πρώην αστυνομικού-συνοδού ασφαλείας ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής.
Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα στην έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής είναι η άρση απορρήτου και η δημιουργία του συστήματος κλήσεων μεταξύ των συλληφθέντων δραστών και άλλων στελεχών της οργάνωσης σε προγενέστερες εγκληματικές επιθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος. Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρξει άρση απορρήτου στη δολοφονία αλλοδαπού στα Πετράλωνα, σε βομβιστική επίθεση στον Βόλο, σε δύο επιθέσεις κατά υπηκόων από την Αίγυπτο στο Ικόνιο και στο Κερατσίνι και στον ξυλοδαρμό μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.
Αρχικώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε ήδη πραγματοποιηθεί άρση απορρήτου για αυτές τις επιθέσεις και τα αποτελέσματά τους είχαν συνεκτιμηθεί στις διώξεις κατά των 33 βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Στη δικογραφία ωστόσο δεν υπήρχε τίποτα σχετικό. Και όπως ανέφερε προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., «δυστυχώς ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος για να κάνουμε άρσεις απορρήτου και για τις προηγούμενες επιθέσεις. Ασχοληθήκαμε μόνο με το περιστατικό της Νίκαιας. Τώρα όμως αυτό το κενό θα καλυφθεί και τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνά μας πιθανόν να είναι εντυπωσιακά».
Ενα άλλο πεδίο περαιτέρω έρευνας είναι το ζήτημα των οικονομικών της Χρυσής Αυγής, όπου θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος αν υπάρχει ύποπτη χρηματοδότηση της οργάνωσης ή απόπειρα ξεπλύματος χρήματος με τη χρήση offshore εταιρειών.
Επιπλέον αναμένεται να διερευνηθεί αν υπήρξαν παράνομα έσοδα από τον κύκλο πωλήσεων από μπλούζες και σουβενίρ της οργάνωσης χωρίς παραστατικά ή με εσφαλμένα στοιχεία, που ίσως έφερε μαύρα έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οργάνωση. Ακόμη θα διερευνηθεί αν στις διανομές τροφίμων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ Χρυσής Αυγής και αλλοιωμένα παραστατικά ορισμένων εταιρειών προκειμένου να εισπραχθεί παρανόμως ΦΠΑ. Στο «μικροσκόπιο» θα τεθεί ο ρόλος ιδιοκτήτριας επενδυτικής εταιρείας στο Μαρούσι αλλά και ασφαλιστών που φέρεται να είχαν την ευθύνη του ταμείου της Χρυσής Αυγής.
Τέλος, μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει τον περιβόητο «οπλισμό» της οργάνωσης. Ανάμεσα μάλιστα στα άλλα ερευνάται αν μέρος του οπλισμού της Χρυσής Αυγής ίσως έχει ήδη βρεθεί –στο πλαίσιο προηγουμένων ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία διετία –σε κατοχή ιδιωτών ή λαθρεμπορικών κυκλωμάτων.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus 1 Οκτωβρίου 2013
HeliosPlus