Ολόκληρη η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο έως το 2020. Αυτό υποστήριξε σήμερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης. Όπως δήλωσε, εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθούν 28 νέα έργα κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν περισσότερους από 4.000 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ από τους 5.700.
Ειδικότερα, η νέα προκήρυξη, με την οποία ουσιαστικά ξεκινά η 4η γενιά κτηματογράφησης, αφορά 16 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων και θα καλύπτει το 65% της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή περίπου 86 εκατ. στρέμματα.
Συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν 37 εκατ. δικαιώματα. Στην πρώτη γενιά κτηματογράφησης (1995 –1999) ολοκληρώθηκαν προγράμματα σε 340 κυρίως αγροτικές περιοχές (6,2% της επικράτειας). Η δεύτερη γενιά (2008) αφορά αστικές περιοχές και την Πάρνηθα και η τρίτη γενιά κτηματογράφησης (2011) κυρίως περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας όπου είχαν γίνει στο παρελθόν αναδασμοί. Στόχος για τη δεύτερη και τρίτη γενιά κτηματογράφησης είναι έως το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναθέσεις μελετών.
Στην τέταρτη, νέα γενιά, κτηματογράφησης, ο ανάδοχος κάθε μελέτης θα αναλάβει όλα τα στάδια _ από τη συλλογή των δηλώσεων έως τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου _ και θα υλοποιήσει το έργο σε τρεις φάσεις. Οι περιοχές κάθε μελέτης θα κτηματογραφούνται σταδιακά, ομαδοποιημένες σε Καλλικρατικούς δήμους, με στόχο η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, η δεύτερη στα μέσα του 2019 και η τρίτη στα μέσα του 2020. Η συλλογή δηλώσεων για τις πρώτες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος της επένδυσης είναι διασφαλισμένο και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Κτηματολογίου (στο ταμείο του έχει σήμερα περί τα 250 εκ. ευρώ), από το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης (έχουν δεσμευθεί 130 εκατ. ευρώ) καθώς και από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, έχει στα χέρια του γραπτή δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για την χρηματοδότηση του Κτηματολογίου από το νέο ΕΣΠΑ.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μανιάτης, το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Κτηματολόγιο διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου χωρίς υπερβάσεις στα χρονοδιαγράμματα και το κόστος και με ελάχιστα ποσοστά ενστάσεων και διορθώσεων, οι οποίες αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ολοκλήρωση των προηγούμενων κτηματογραφήσεων.
Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 102 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία και εντός του 2014 αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα 13. Η μεταβατική περίοδος της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων ως κτηματολογικών γραφείων τελειώνει καθώς όπως υποστήριξε ο κ. Μανιάτης, είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο «ώστε εντός του 2014 να προχωρήσουμε στα οριστικά κτηματολογικά γραφεία».
Απογοητευτική είναι ωστόσο η εικόνα για την πορεία των δασικών χαρτών. Από το σύνολο των υπό κατάρτιση χαρτών, μόνο το 3% έχει σήμερα κυρωθεί.