Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ΑΕΙ, λόγω διαθεσιμότητας

Ένταση επικρατεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Το ένα μετά το άλλο, τα πανεπιστήμια δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων τους, ενώ τα πανεπιστήμια Πάτρας και Κρήτης ανέβαλαν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου…

Εγγραφές φοιτητών, εξετάσεις, μισθοδοσία, έκδοση πτυχίων και πιστοποιητικών κ.ο.κ., όλα έχουν παγώσει σε κεντρικά Ιδρύματα της χώρας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Κρήτης). Σε κατάσταση κινητοποιήσεων και αναστάτωσης βρίσκονται και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.

Για τις «καταστροφικές επιπτώσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που επιφέρει η διαθεσιμότητα 399 διοικητικών υπαλλήλων του καταστρατηγώντας κατάφωρα τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αυτοδιοίκησή του» έκαναν λόγο σήμερα σε συνέντευξή τους τα μέλη της διοίκησης του Μετσόβιου.

Στο ΕΜΠ

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα καλέσει άμεσα τις πρυτανικές αρχές σε διάλογο. Την πρόταση έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους κοσμήτορες του ιδρύματος και την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι φορώντας λευκές μάσκες.

«Η έκκληση που απευθύνω είναι διπλή και δεν πρέπει να απομονωθεί το ένα σκέλος από το άλλο. Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μείνουν κλειστά. Ζητώ να ανοίξουν και παράλληλα να υπάρξει άμεσα πρόσκληση για διάλογο από τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Σιμόπουλος.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ δήλωσε ότι μπορεί να προσέλθει ο ίδιος στον διάλογο ή «όποιος άλλος θεωρείται κατάλληλος από την πολιτεία», υπογραμμίζοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι αν δεν αρθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει της οποίας απομακρύνονται 399 υπάλληλοι από το ΕΜΠ, ο ίδιος θα υποχρεωθεί να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της πολιτείας.

Σημείωσε, τέλος, ότι η τελευταία ελπίδα του ιδρύματος είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Το νομικό μας τμήμα έχει ετοιμάσει την προσφυγή και είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε. Αυτό που μένει είναι να δούμε εάν θα την καταθέσουμε και τα οκτώ πανεπιστήμια μαζί την Τρίτη ή θα κινηθούμε μόνοι μας. Δεν θα ήθελα, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» υπογράμμισε ο κ. Σιμόπουλος.

Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ κυρία Τώνια Μωροπούλου τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διάταξης του Συντάγματος περί αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.

Για «ξαφνικό θάνατο» έκαναν λόγο ο κοσμήτορες του ιδρύματος εκθέτοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σχολές τους: «Φορέσαμε τις μάσκες για να δείξουμε ότι μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς. Όχι, είμαστε άνθρωποι με όνομα και επώνυμο» είπε εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων η κυρία Ζάκου.

«Η Σύγκλητος του ΕΜΠ με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξαναγκάζεται, χωρίς τη θέλησή του, σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του» ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος.

«Εν προκειμένω, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών αποδιοργανώνεται πλήρως, καθόσον η μείωση του προσωπικού του αγγίζει το 65%, με άμεση συνέπεια να μη λειτουργεί πλέον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΕΜΠ σε σχέση με άλλα ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο και να ακυρώνεται ο ρόλος του στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας» επισημάνθηκε στη συνέντευξη.

Την κατάσταση αναλυτικά εξέθεσε στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ: «Η Διεύθυνση Διοικητικού η οποία υπάγεται διοικητικά στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών θα υποστεί μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 77%. Το Τμήμα Διοικητικού Προσωπικού θα απαρτίζεται πλέον από δύο άτομα, τα οποία αποκλείεται να αντεπεξέλθουν στις υφιστάμενες υψηλές απαιτήσεις των αρμοδιοτήτων τους. Τα Τμήματα Διδακτικού Προσωπικού και Διεκπεραίωσης και Αρχείου καθώς και το Τμήμα Προστασίας των εγκαταστάσεων θα αποτελούνται πλέον από δύο άτομα έκαστο».

Τα μέλη της Συγκλήτου αναφέρθηκαν και στις αντίστοιχες ελλείψεις σε άλλα τμήματα του Ιδρύματος (φοιτητικής μέριμνας, Πληροφορικής και Δικτύων κ.ά.), ενώ επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στη φύλαξη και στην έρευνα, αλλά και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

«Η Σύγκλητος του ΕΜΠ, κατόπιν τούτων, αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων αλλά και σε δικαστήρια της Ευρώπης, επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην Πάτρα

Τριήμερη συμβολική αναστολή των λειτουργιών του Ιδρύματος μέχρι και την Τρίτη 1η Οκτωβρίου αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και η μετάθεση κατά μία εβδομάδα έναρξης μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου λόγω της διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ.

Η Σύγκλητος συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, με θέμα «την αντιμετώπιση των εξελίξεων στο ζήτημα της διαθεσιμότητας 118 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος και μετά από εκτεταμένη συζήτηση, εκτιμά ότι με την εν λόγω διαθεσιμότητα, το Ίδρυμα οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του». Αποφάσισε επίσης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα «σε συνεργασία με τα άλλα θιγόμενα ΑΕΙ της χώρας, και να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, καθώς αυτή αντίκειται σε βασικές αρχές του Συντάγματος».

Αποφασίστηκε επιπλέον να παραμείνει η Σύγκλητος «σε διαρκή λειτουργία και εγρήγορση για άμεση αντιμετώπιση περαιτέρω εξελίξεων».

Στην Κρήτη

Αντίστοιχη απόφαση πήραν και τα μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης που επίσης ανέβαλαν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου και ανακοίνωσαν προσφυγές στα δικαστήρια.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπιστώνει ότι το υπουργείο Παιδείας με τις ενέργειές του οδηγεί σε πλήρη αδυναμία διοικητικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας το Ίδρυμα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Σε αντίθεση με τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας που ουσιαστικά αναστέλλουν τη διοικητική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το προσωπικό θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των άμεσων φοιτητικών προβλημάτων που προκύπτουν από την προαναφερόμενη κατάσταση» τονίζουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.