Στο Σύνταγμα παρέμεναν ως αργά το βράδυ της Τρίτης μερικές εκατοντάδες εκπαιδευτικοί ενώ μέσα στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά το νέο Λύκειο και στο οποίο προστέθηκαν άλλες 14 αλλαγές στις ήδη 51 που είχαν γίνει την προηγουμένη.
Ο κόσμος αραίωνε σιγά-σιγά ενώ λίγο νωρίτερα, στις 9 μ.μ., είχαν αποχωρήσει σταδιακά από τη συγκέντρωση οι περί τις 5.000 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που είχαν κάνει πορεία από την Ομόνοια ως την πλατεία Συντάγματος. Εκεί όπου είχε καλέσει σε πανελλαδική συγκέντρωση νωρίτερα το απόγευμα η ΟΛΜΕ, διαμαρτυρόμενη τόσο για το νομοσχέδιο όσο και ενάντια στις διαθεσιμότητες καθηγητών.
Διαμαρτυρίες και προσδοκίες
«Πηγαδάκια» είχαν σχηματιστεί από τους συγκεντρωμένους στα οποία ήταν εμφανή η αγανάκτηση και η αισιοδοξία ότι ο αγώνας τους θα έχει συμπαραστάτες και θα έχει αίσιο τέλος.
«Νομίζω ότι στόχος τους είναι κάποια στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση να παίρνουν 600 ευρώ. Ας το πουν καθαρά» λέει στο «Βήμα» η φιλόλογος κυρία Κωνσταντίνα Καψάλη η οποία εκτιμά ότι «η απεργία διαρκείας είναι ρεαλιστική. Το βασικό είναι να πετύχουμε να κινητοποιήσουμε γονείς και μαθητές γιατί αυτοί θίγονται από το νομοσχέδιο».
«Αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει μια κατασυκοφάντηση του κλάδου»συμπληρώνει ο κ. Μιχάλης Σάκαλης φιλόλογος σε Επαγγελματικό Λύκειο. «Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, αποκλειστικά και μόνο από τους καθηξγητές. Το περασμένο καλοκαίρι καταργήθηκε ο τομέας Υγείας στα ΕΠΑΛ. Τα παιδιά που αναμένεται να αποφοιτήσουν από αυτό φέτος είναι στον αέρα καθώς η Γ’ τάξη δεν έχει στελεχωθεί ακόμα με καθηγητές των ειδικοτήτων τους» συμπληρώνει ο κ. Σάκαλης.
«Το κλίμα είναι πολύ καλό, έχουμε μαζί μας όλο τον κόσμο της Παιδείας, από τα πανεπιστήμια μέχρι τα δημοτικά» εκτιμά ο κ. Σταύρος Τζιορτζιώτης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η υποκρισία και η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα καθηγητές από τα ειδικά σχολεία τα οποία ύστερα απ’ αυτό ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργούν» επισημαίνει στο «Βήμα ο κ. Τζιορτζιώτης.
Η ψηφοφορία και οι 14 νέες αλλαγές
Την ίδια ώρα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσέθετε 14 νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο (συνολικά έγιναν 65 τροποποιήσεις, προσθέτοντας τις 51 που έγιναν τη Δευτέρα).
Οι τελευταίες αλλαγές δεν αλλάζουν σε κανένα σημείο τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά αφορούν τροποποιήσεις σε επίπεδο νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας, ενώ μία αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και μια άλλη αφορά τον καθαρισμό σχολικών μονάδων (από το 2015-16 η κατάρτιση συμβάσεων έργου περνά στους ΟΤΑ).
Η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο άρχισε το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τρίτης, αφού προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «τσουνάμι απολύσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», την κάλεσε να ανακαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και στήριξε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος και να νιώθει ασφαλής».
Κοινό απεργιακό μέτωπο καθηγητών – δασκάλων – ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Το μεσημέρι της Τρίτης στη διάρκεια συνάντησης που είχαν η ΟΛΜΕ με τη ΔΟΕ, οι δάσκαλοι αποφάσισαν συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απαντώντας θετικά στην πρόταση των καθηγητών για συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους.
Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ η στάση τους θα επανεξετάζεται μετά από κάθε πενθήμερη απεργία.
Απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν παράλληλα και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Κλειστά, επίσης, είναι τα περισσότερα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, που διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο πρόκειται να υπαχθούν οι διοικητικοί υπάλληλοί τους.
Στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος. Οι καθηγητές απέστειλαν επίσης ανοικτή επιστολή με την οποία καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.
Μετά το τέλος της συνάντησης στα γραφεία της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε ότι οι δάσκαλοι θα συμπορευτούν με τους καθηγητές, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Νίκος Παΐζης ανακοίνωσε τις απεργίες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Η ΔΟΕ έχει καλέσει σε αγωνιστική επαγρύπνηση μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της την Πέμπτη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.