«Δεν θέλουμε μία έκθεση που να περιλαμβάνει τα γυαλιά, τα χειρόγραφα ή τα έπιπλα του ποιητή. Αντίθετα θέλουμε να επικεντρωθούμε σε ορισμένα ποιήματά του, κυρίως μυθολογικά και ιστορικά και να αναδείξουμε την διάστασή τους από διαφορετική σκοπιά». Αυτό είναι το σκεπτικό της έκθεσης για τον Κ.Π. Καβάφη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δια στόματος του διευθυντή του κ. Νίκου Σταμπολίδη. Μιας έκθεσης, που με τον τίτλο «Ιδανικές Φωνές κι Αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», που παραπέμπει σε γνωστό στίχο του θα εγκαινιαστεί στις 26 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 150 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου ποιητή και 80 από τον θάνατό του.
Εικοσιπέντε ποιήματα επιλέχθηκαν για την έκθεση και αντίστοιχα 80 αρχαία έργα, προτομές κυρίως των προσώπων που αναφέρονται σ΄ αυτά, προκειμένου να αναπτυχθεί εκθεσιακά ο «διάλογος» μεταξύ τους με την επιπλέον βοήθεια κατάλληλων σχολιασμών. «Ετσι ο επισκέπτης θα επικεντρώνεται στα πρόσωπα των βασιλέων, αυτοκρατόρων ή άλλων, τους οποίους ο Καβάφης γνώριζεαπό την Ιστορία αλλά και περιδιαβαίνοντας στα αρχαία μνημεία της Αλεξάνδρειας», λέει ο κ. Σταμπολίδης . Προσθέτοντας όρι δεν θα απουσιάζουν ασφαλώς οι πρώτοι χριστιανικοί χρόνοι με τα πορτρέτα φαγιούμ. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αλεξανδρινή ατμόσφαιρα εκείνων των αιώνων», προσθέτει.
Το παράδειγμα που έφερε μάλιστα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο _ από όπου και έλαβε έγκριση_ ο κ. Σταμπολίδης αφορούσε σε ένα πολύ γνωστό πρόσωπο την Ιστορίας τον Νέρωνα μέσα από το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Η Διορία του Νέρωνος», που αναφέρεται σε ένα δελφικό χρησμό προς τον αυτοκράτορα:
«Δεν ανησύχησεν ο Νέρων όταν άκουσε / του Δελφικού Μαντείου τον χρησμό. / «Τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται». / Είχε καιρόν ακόμη να χαρεί./ Τριάντα χρονώ είναι. Πολύ αρκετή / είν’ η διορία που ο θεός τον δίδει / για να φροντίσει για τους μέλλοντας κινδύνους…», γράφει ο ποιητής, αγνοώντας , όπως ο ίδιος λέει στη συνέχεια για τον Νέρωνα, πώς τον επιβουλεύεται ο διάδοχός του: « Και στην Ισπανία ο Γάλβας /κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί, / ο γέροντας ο εβδομήντα τριώ χρονώ».
Να σημειωθεί ότι τα έργα προέρχονται που πλαισιώνουν την έκθεση προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Μουσείο Μπενάκη, Εφορείες Αρχαιοτήτων και από την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου 2014.