Εκλογή συλλογικής – και πάντως όχι μονοπρόσωπης – ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στα πρότυπα του ΚΚΕ εσωτερικού, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς πριν από λίγα λεπτά ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, κ. Μαν. Γλέζος, μιλώντας στο συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του με την διάλυση των συνιστωσών, είπε ότι δεν σκοπεύει να διαλύσει το σχήμα με το οποίο συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε ζήτημα εσωτερικής δημοκρατίας στο νέο κόμμα.
Παρά ταύτα, πρότεινε την κοινή δράση των δυνάμεων που απατρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που περιέγραψε και ως μοναδκή εγγύηση της μετάβασης στο κόμμα των μελών.
Αναλυτικά, ο κ. Γλέζος είπε τα εξής στην 15λεπτη τοποθέτησή του από το βήμα του συνεδρίου:
«Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην ιστορία να καταφέρουμε τουλάχιστον τη γέφυρα αυτή από τα κόμματα της εξουσίας και την μετάβαση στην εξουσία του λαού. Είδα να κυριαρχεί το σύνθημα ότι περνάμε από το κόμμα των συνιστωσών στο κόμμα των μελών. Εμείς οι ενεργοί πολίτες έχουμε πεί ότι η σχέση κόμματος λαού έχει αλλάξει. Aν παλαιότερα τα κόμματα χρειάζονταν ως καθοδηγητές, σήμερα υπηρετούν το λαό. Αν μία φορά ακούγεται ότι πρέπει να πάμε στο κόμμα των μελών, εμεί το ζητάμε χίλιες φορές.
Αν δεν κατοχυρωθεί και δεν θεσμοθετηθεί αυτό, δεν θα έχει καμία αξία το κόμμα των μελών. Κανείς δεν θέλει να είναι χειροκροτητής και να μην συμμετέχει. Αν θέλουμε να θεσμοθετήσουμε ότι τα μέλη αποφασίζουν και κανένας άλλος, χρειάζεται η θεσμοθέτηση κανόνων.
Στην εισήγηση του Αλέξη υπήρξε μία αποστροφή που έλεγε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό. Οποιοι συνέβαλαν στο γράψιμο αυτής της εισήγησης, αγνοούν τους Κορυσχάδες. «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό». Το πρόβλημα είναι πώς θα υπάρξει άσκηση των εξουσιών από τον λαό.
Τα όργανα τα οποία εκλέγονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τις οργανώσεις τις πρωτογενείς μέχρι τα ανώτερα όργανα, δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα. Τα όργανα που εκλέγονται πρέπει να είναι τριμελή. Εκλέγουμε έναν εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή του και έναν συμπληρωματικό, ας πούμε. Εκλογή οργάνων που δεν θα είναι συλλογικά όργανα, δεν θα εκφράζουν την συλλογικότητα, κοινή άποψη για όλους μας. Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό.
Η εναλλαγή: μπορεί να μην σας είναι εύκολο, τολμηρό ή ώριμο ακόμη. Είναι ευκολο να γίνει αποδεκτό να κυριαρχεί η εκλογή με κλήρωση για όλα τα όργανα; Αν όχι, δεν μπορείτε να αρνηθείτε την εναλλαγή στα όργανα. Ολα πρέποει να εναλλάσσονται εκ περιτροπής.
Εισηγήσεις και ψηφίσματα. Να συνθέσουμε επειτροπή που να συλλέγει και να θέτει ερωτήματα στις συνελέυσεις των οργάνων και να τα παρουσιάζει. Να σταματήσει το σχήμα «εισήγση και ψήφιμα», δεν είμαστε χειροκροτητές, είμαστε εγγυητές μία αλλαγής νοοτροπίας.
Δεν είναι αντιθετικό να είσαι μέλος και να ανήκεις σε μία πολιτική δύναμη, όπως αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστότου γίνουν όλα αυτά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δυνάμεις που συγκρότησαν και έφεραν ως εδώ τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εγγύηση για την μετάβαση.
Κανένανς δεν μπορεί να αποφασίζει για τον άλλο. Μας ζητάνε εμείς, που ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίσαμε κοινή δράση, να τείνουμε χέρι συνεργασίας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Με βάση αυτά, και την διακήρυξη για ανατροπή κυβέρνησης, τρόικας και του συστήματος, φτάσαμε από το 3% στο 27%.
Είμαι υποχρεωμένος να το πω. Μοναχός ο ΣΥΝ δεν το είχε καταφέρει, πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή. Αποτέλεσμα έφερε η συμφωνία με την οποία φτάσαμε ως εδώ. Το όχημα το έσερναν κάποια άλογα, που τα λέτε συνιστώσες, τώρα αυτά τα άλογα θέλουμε να τα σκοτώσουμε. Εσύ πως μπορείς να αποφασίσεις για εμάς, με ποιο δικαίωμα;
Το θέμα έχει φτάσει σε κόμβο, κάναμε το παν ώστε αυτό ο κόμβος να σταματήσει να είναι το αίτιο που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Δικαίβωμά σας να κάνετε ότι κάνετε. Είμαστε εμείς εδώ, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. Τι θα κάνετε; Διαφωνείτε μαζί μας; Εσείς διαφωνείτε μαζί μας , όχι εμείς με εσάς! Και για αυτό το λόγο, επειδή είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, οι δυνάμεις που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της δημοκρατίας μέσα μας, ευελπιστώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχυμε δημιουργήσει στο λαό. Με αίσθημα ευθύνης που ελπίζω να έχουν όλοι, λέμε και ξεκαθαρίζουμε: Να μην καταργηθεί το σχήμα, να μην διαλιυιθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά να υπάρξει ενιαίος φορέας κοινής δράσης και όχι χωριστός.
Χωρίς χωριστές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις, με κοινές δράσεις όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύν του λαού και να τον φέρουμε στην εξουσία».
Σε αντίστοιχο πνεύμα λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Ι. Θεωνάς, επικεφαλής της ΚΕΔΑ είχε εκφράσει επίσης την αντίθεσή του με την διάλυση των συνιστωσών. «Μεγάλα ενιαία κόμματα υπήρξαν και πριν και είδαμε που κατέληξαν», είπε και τάχθηκε κατά της διάλυσης των συνιστωσών, «οι οποίες έφεραν τον ΣΥΡΙΖα εδώ που είναι», όπως τόνισε. Διαφώνησε επίσης με το παράθυρο προς την κεντροαριστερά. «Πού έχει θέση στο εγχείρημα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Δεν διδαχθήκαμε τίποτε από την Ιταλία και τις χώρες που είχαν τα μεγαλύτερα κομμουνιστικά κινήματα;». είπε, ενώ άφησε και μία αιχμή κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει με «καληνύχτα σας και καλημέρα σας» αλλά μόνον εφόσον καταδειχθεί η συνολική αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα βασικά προβλήματα.
Την άρνησή του να αυτοδιαλυθεί ανακοίνωσε και το ΔΗΚΚΙ, μέσω δήλωσης των τριών εκπροσώπων της διοικούσας επιτροπής, κ.κ. Π. Μαντά, Η. Νικολοπουλου και Βαγ. Κρητικού. Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
«Το ΔΗ.Κ.ΚΙ. διαψεύδει κατηγορηματικά την «είδηση» περί δήθεν αυτοδιάλυσής του στις 10-07-13, η οποία αναρτήθηκε από άγνωστο χρήστη στον ιστότοπο ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ . Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή των θέσεών μας οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με τις ομόφωνες αποφάσεις του 5ου (έκτακτου) Συνεδρίου μας που έγινε με αυτό το θέμα τον Ιούνιο. Το ΔΗ.Κ.ΚΙ. συμμετέχει με αντιπροσώπους στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην μη αυτοδιάλυσή του και στις κεντρικές πολιτικές του θέσεις:
‘Ένα χρόνο μετά απ΄ τις εκλογές και τρία χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων, η χώρα σύρεται κυριολεκτικά σε μια ιστορικών διαστάσεων κοινωνική και εθνική καταστροφή, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη δημιουργηθεί ένα «αντίπαλο δέος» Αντίστασης και Ανατροπής.
Σε αυτές τις συνθήκες η ενωτική-συμμαχική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία όσο ποτέ. Για να ενώσει όλους όσους συνθλίβονται απ΄ τη δικτατορία της Ε. Ένωσης και των Π.Δ. Να δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό ρεύμα ικανό να αποτελέσει «αντίβαρο» στον οδοστρωτήρα της Μέρκελ και των συνασπισμένων κέντρων της Δύσης. Να κηρύξει Ανένδοτο Αγώνα μέχρι τη Νίκη!
Αυτό ήταν άλλωστε το πνεύμα και το γράμμα της ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν και «το μυστικό της επιτυχίας» για την άνοδό του στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένα χρόνο όμως από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στην «μέση του δρόμου» και η εκτόξευσή του δεν θα ξεκινήσει εάν επιμείνει να αναδιπλωθεί σε ένα «μοναδικό κόμμα», δηλαδή σε κάτι ταλαντευόμενο και ευάλωτο στις πιέσεις της Γερμανοκρατούμενης Ε. Ένωσης και των «αγορών».
Οι αναφορές σε «πολυφωνίες» στη λειτουργία του δε δικαιολογούνται. Πολύ περισσότερο όταν έχει πλέον καταργηθεί το βέτο των συνιστωσών στην λήψη των αποφάσεων και όταν τα φαινόμενα πολυφωνίας κατά το παρελθόν δεν αφορούσαν τις συνιστώσες, αλλά αντιθέσεις οι οποίες εκδηλώνονταν στην ηγεσία της μεγαλύτερης συνιστώσας».