Δημόσιο: Συναγερμός για τα έσοδα

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς η πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων, ο αργός ρυθμός στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών στο Δημόσιο δημιουργούν μεγάλη υστέρηση στα προϋπολογισθέντα έσοδα.
Είναι ενδεικτικό ότι ως σήμερα είχαν υποβληθεί λιγότερες από 400.000 φορολογικές δηλώσεις (σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων) ενώ η νόμιμη προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουνίου. Το γεγονός αυτό αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τη σχετική προθεσμία κατά ένα δίμηνο, ως το τέλος Αυγούστου. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος.Ακόμη πιο σοβαρή είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο που ξεκίνησε μόλις χθες. Η προσέλευση οφειλετών στις εφορίες είναι μηδαμινή, οι περισσότεροι απευθύνονται στις ΔΟΥ για διευκρινίσεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ότι από τη ρύθμιση θα εισπράξει 700 εκατ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου. Οπερ αδύνατον.
Υπό αυτά τα δεδομένα και τη μεγάλη «κοιλιά» που έκαναν τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης) το εικοσαήμερο του Ιουνίου η ανησυχία των στελεχών που παρακολουθούν την πορεία των εισπράξεων του Δημοσίου είναι μεγάλη. Το κλίμα επιδεινώνεται και από την αντιπαλότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εργαζομένων στις ΔΟΥ οι οποίοι με επιστολή τους προς τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα ζητούν να «παγώσουν» τα σχέδια μεταθέσεων και μετατάξεων εφοριακών σε άλλες υπηρεσίες.
Η εικόνα της ύφεσης
Από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου προκύπτει ότι οι φόροι –πλην των φόρων στην περιουσία και της αυξημένης παρακράτησης στους μισθούς και τις συντάξεις –υποχωρούν λόγω της ύφεσης.
Συγκεκριμένα, η υστέρηση των εσόδων στο πεντάμηνο διαμορφώθηκε στο ποσό των 549 εκατ. ευρώ καθώς εισπράχθηκαν 17.864 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 18.414 εκατ. ευρώ. Καθώς όμως δεν επιστράφηκε το σύνολο των οφειλομένων φόρων (593 εκατ. ευρώ), η υστέρηση καλύφθηκε λογιστικά και δεν αποτυπώθηκε στο έλλειμμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι κατηγορίες εσόδων που υστέρησαν στο πεντάμηνο είναι:
  • Ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ ή 71,5%, λόγω της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων.
  • Οι άμεσοι φόροι προηγούμενων ετών κατά 151 εκατ. ευρώ ή 9,8%, λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).
  • Ο ΦΠΑ, όλων των κατηγοριών, κατά 202 εκατ. ευρώ ή 3,5%, εκ των οποίων 187 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών.
  • Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 86 εκατ. ευρώ ή 4,8%.
  • Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 126 εκατ. ευρώ ή 12,6%.
  • Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο ΕΦΚ καπνού, κατά 30 εκατ. ευρώ.
Καλύτερα των στόχων κινήθηκαν οι εισπράξεις από:
  • Τους φόρους εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 85 εκατ. ευρώ ή 13,4%, τα οποία οφείλονται κυρίως στον φόρο επί των τόκων των καταθέσεων.
  • Τους φόρους περιουσίας, κατά 194 εκατ. ευρώ ή 20,1%.
  • Τους φόρους μεταβίβασης κεφαλαίων κατά 119 εκατ. ευρώ ή 83,7%.
  • Τους έμμεσους φόρους προηγούμενων ετών κατά 115 εκατ. ευρώ ή 60,2%.
Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι ως τώρα ο καλύτερος μήνας για τα κρατικά ταμεία ήταν ο Μάιος καθώς συνέπεσαν οι αργίες του Πάσχα και η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην οποία εναποτίθενται οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας και των εσόδων τους επόμενους μήνες.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.