Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ κλείνουν νοσοκομεία

Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της δυσπραγίας του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που έχει αποδώσει ως τώρα ο ΕΟΠΥΥ σε αυτά είναι μόλις 30 εκατ. ευρώ από τα 720 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο Ιούνιος. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει σχεδόν εξαντληθεί. Ο κίνδυνος να μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά μέσα στον Αύγουστο είναι πλέον ορατός.
Το αρχικό σχέδιο ήταν ο ΕΟΠΥΥ να αποδίδει κάθε μήνα στα δημόσια νοσοκομεία 120 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μεγάλου μέρους των λειτουργικών δαπανών. Ωστόσο ο ίδιος ο Οργανισμός απειλείται με κατάρρευση, αφού κινδυνεύει το 2013 να κλείσει με έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο έχει ανησυχήσει σύμπασα την κυβέρνηση.
Πρωτόκολλα και συμμετοχή
Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό BΗΜΑ FM ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς παραδέχθηκε ότι σε δύο κατηγορίες, στα διαγνωστικά κέντρα και στις ιδιωτικές κλινικές, οι δαπάνες δεν δείχνουν να μειώνονται. «Δεν αυξάνονται σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν μειώνονται με βάση τα μέτρα που πήραμε» ανέφερε και επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τη μη θέσπιση διαγνωστικών πρωτοκόλλων. «Ηδη εδώ και δύο μήνες έχω επισημάνει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το πρόβλημα και την ανάγκη να πάρει μέτρα. Δυστυχώς δεν κατάλαβε και νόμιζε ότι θα κάνει διαπραγμάτευση» δήλωσε ο κ. Σαλμάς. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσω τις συμμετοχές των ασθενών» τόνισε και ανέφερε ότι εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσει μειώσεις ή απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος παραδέχθηκε επίσης ότι ο Οργανισμός, ο οποίος έπρεπε να έχει γίνει πολλές δεκαετίες πριν, δημιουργήθηκε βίαια, με πολλά οργανωτικά προβλήματα που τώρα φαίνονται. Κατέστησε όμως ξεκάθαρο ότι «ο ΕΟΠΥΥ ήρθε για να μείνει». Τη δήλωση αυτή έκανε δίδοντας ουσιαστικά απάντηση σε διάφορες φωνές που λένε ότι ο σχεδιασμός ενός και μόνο Ταμείου για την περίθαλψη 9,5 εκατομμυρίων Ελλήνων αποδεικνύεται εκ των υστέρων όχι και τόσο σοφή σκέψη.
Προτάσεις αναδιοργάνωσης
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν «πέσει» πολλές προτάσεις για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Μία απ’ αυτές, να «αγοράζει» ο Οργανισμός υπηρεσίες Υγείας. Να μην έχει δηλαδή δικά του πολυϊατρεία. Αλλοι πάλι λένε ότι πρέπει να καλυφθεί η κρατική επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα. Και αυτό όμως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καθώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων και των «λουκέτων» και μειώνονται οι εισφορές τόσο περισσότερο «βουλιάζει» ο ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η εμπλοκή με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες αγγίζουν το ποσόν του 1,9 δισ. ευρώ, καθώς η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογράφει τα σχετικά εντάλματα. Το ίδιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με την εξόφληση των τρεχουσών οφειλών. Αν υπέγραφε η πάρεδρος τα εντάλματα, θα πληρώνονταν σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για τον Ιανουάριο του 2013. Θα ακολουθούσαν οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ μπαίνει στο μικροσκόπιο της τρόικας, η οποία ζητεί μεταξύ άλλων και τη μείωση των τιμολογίων για τις παροχές που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές. Εντός του μήνα αναμένεται η σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εκπτώσεις.
Ανοιχτή εκδήλωση
Το θέμα του ΕΟΠΥΥ θα συζητηθεί σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 20 Ιουνίου ο τομέας Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ξενοδοχείο της Αθήνας «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52), στις 7 μ.μ. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «ΕΟΠΥΥ: ένας κρίσιμος θεσμός από το χείλος του γκρεμού στις απαραίτητες θεσμικές δομές».
Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι οι κκ. Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Χρήστος Μιχαηλίδης, παθολόγος – διευθυντής του ΕΣΥ και υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ, Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της London School of Economics and Political Science, Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, και Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 19 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.