Στον Kωνσταντίνο Καβάφη και στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του αλλά και των 80 χρόνων από τον θάνατό του είναι αφιερωμένο το φετινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Από τις 4 ως τις 31 Ιουλίου το φετινό «Ετος Καβάφη» θα… μετακομίσει τους Δελφούς. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολλές και διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ξεκινά στις 4 Ιουλίου με την ταινία, σε πρώτη προβολή, «Ο Βυζαντινός Καβάφης» στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών. Επιστημονική εποπτεία, σχόλια-εισαγωγή: πρύτανης Ελένη Αρβελέρ. Σκηνοθεσία : Πάνος Κυπαρίσσης. Παραγωγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Μουσικός : Κωστής Ζευγαδέλης. Ανάγνωση ποιημάτων από γνωστούς μελετητές του Καβάφη.
Ακολουθεί η μουσική παράσταση «Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματά των» από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο Θέατρο Φρύνιχος, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ομάδα Χορού της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός. Σολίστ: Φωτεινή Δάρρα.
Στη συνέχεια η Hellenic Dance Company, Ομάδα Χορού της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, αποδίδει έμψυχα την ποίηση του Καβάφη σε μουσική Δ. Παπαδημητρίου και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Παυλίνας Βερεμή. Η σκηνοθεσία και δραματοποίηση είναι της Ερσης Πήττα και οι χορογραφίες από τους Πένυ Διαμαντοπούλου, Χριστίνα Γουζαλή και Πολ Μπλάκμαν.
Το Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός» θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (7/7/13). Συμμετέχουν έλληνες και ξένοι καθηγητές και μελετητές του Καβάφη.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Ωραία λουλούδια κι άσπρα ως ταίριαζαν πολύ» στην Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών που θα εγκαινιασθεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου (στις 20.00) και θα διαρκέσει έναν μήνα. Συμμετέχουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που δημιουργούν και εκθέτουν νέο έργο για το Ετος Καβάφη.
Θα εκτεθούν επίσης οκτώ χαρακτικά του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό (βιβλίο ποιημάτων του με χειρόγραφες διορθώσεις από τον ίδιο).
Οι εκδηλώσεις συμπληρώνονται από μουσικά και θεατρικά δρώμενα:
«Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» είναι ο τίτλος για τις μουσικές συναυλίες και παραστάσεις (performances), εικαστική έκθεση, έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, video art, επιστημονική ημερίδα και καλλιτεχνικές δράσεις με νέους δημιουργούς (βραδιές ποίησης, αφηγηματικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 19 Ιουνίου -1 5 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα σε ποικίλους χώρους (Μουσείο Ακρόπολη, Εθνικός Κήπος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, Θέατρο ΑΤΤΙΣ, Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη).
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Μουσείο Ακρόπολης, 19 Ιουνίου
Ποίηση και Μουσική με έμπνευση από το ποίημα «Φωνές» του Κ. Π. Καβάφη
Σε συνεργασία με το Διεθνές Ιδρυμα Dmitri Shostakovich
Εθνικός Κήπος, 26 Ιουνίου
«Επέστρεφε», μουσικές διαδρομές στα βήματα του Καβάφη.
Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη
Εικαστική έκθεση Κωνσταντίνος Καβάφης, «Ζωγρραφίζοντας» 40 Σύγχρονοι Ελληνες Δημιουργοί – Εγκαίνια 25/9
Θέατρο Αττις, 11-13/10: «Τρία τραγούδια για την Οφηλία» από τον Θόδωρο Τερζόπουλο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (6-29/11): Εκθεση για την «Εκδοτική δραστηριότητα στην Αλεξάνδρεια στα χρόνια του Καβάφη» (1863-1933. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (29/11): Συναυλία Mediterraneo/Μεσόγειος με μουσικές από τη «Θάλασσα του πρωϊού».
Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύαμτος Μιχάλη Κακογιάννη: 13-15 Δεκεμβρίου 2013: «Τριήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ @ μέρες του 2013».
«Θεατρικός Καβάφης» από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επιλογή κειμένων, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής. Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης