Συρία: Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μετά τις αεροπορικές επιδρομές

Τουλάχιστον 42 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη περίπου εκατό άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε την νύχτα του Σαββάτου ξημερώματα Κυριακής κατά τριών στρατιωτικών θέσεων βόρεια της Δαμασκού, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 42 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη περίπου εκατό άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε την νύχτα του Σαββάτου ξημερώματα Κυριακής κατά τριών στρατιωτικών θέσεων βόρεια της Δαμασκού, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

«Σύμφωνα με νέο απολογισμό, τουλάχιστον 42 στρατιώτες σκοτώθηκαν και αγνοείται η τύχη περίπου εκατό άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προηγούμενος απολογισμός του Παρατηρητηρίου έκανε λόγο για 15 νεκρούς.

Οι συριακές αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής έναν επίσημο απολογισμό, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες σε επιστολή του στον ΟΗΕ ότι «η επίθεση αυτή προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές στις οποίες ζουν άμαχοι».

Την ίδια ώρα το Ισραήλ επεδίωξε σήμερα να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι οι πρόσφατες αυτές επιδρομές δεν αποσκοπούσαν στο να τον αποδυναμώσουν και υποβάθμισε τις προοπτικές μιας κλιμάκωσης.
«Δεν πνέουν άνεμοι πολέμου», δήλωσε ο Γιαΐρ Γκολάν, ο στρατηγός που διοικεί τις ισραηλινές δυνάμεις στην μεθόριο με την Συρία και τον Λίβανο.

«Βλέπετε να υπάρχει κάποια ένταση; Δεν υπάρχει καμία ένταση. Σας φαίνομαι να βρίσκομαι σε ένταση;», πρόσθεσε, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Maariv NRG της ισραηλινής εφημερίδας Μααρίβ.

Παράλληλα ο βετεράνος βουλευτής Τζασί Χανεγκμπί, έμπιστος συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Άσαντ.

Σε συνέντευξή του στον Ισραηλινό Ραδιοσταθμό, ο Χανεγκμπί σημείωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να αποφύγει «μια κλιμάκωση στην ένταση με την Συρία καθιστώντας σαφές ότι, αν υπάρχει δραστηριότητα, αυτή τάσσεται μόνον κατά της Χεζμπολάχ, κι όχι του συριακού καθεστώτος» και σημείωσε ότι η μετάβαση του Νετανιάχου στην Κίνα δείχνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του.

Την ίδια ώρα η ΕΕ εξέφρασε σήμερα φόβους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της συριακής σύγκρουσης μετά τις επιδρομές αυτές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από την Συρία και κυρίως το ενδεχόμενο μιας επέκτασης της σύγκρουσης», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταβάλει μια προσπάθεια για να μην επιδεινωθεί η ήδη πολύ επισφαλής και εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή αυτή», σημείωσε και κάλεσε όλες τις πλευρές «να βρουν μια πολιτική λύση», η οποία αποτελεί «τον μόνο δυνατό δρόμο».

Παράλληλα το Πεκίνο επέκρινε σήμερα εμμέσως τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία. «Είμαστε αντίθετοι στην προσφυγή στην βία και πιστεύουμε ότι η εθνική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνίνγκ σε ερώτηση που της έγινε για τις επιδρομές αυτές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και την Κυριακή και είχαν στόχο, σύμφωνα με το Ισραήλ, όπλα που προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Η Κίνα κάλεσε δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Συρία να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την ένταση» λόγω της «πολύ ευαίσθητης και περίπλοκης» κατάστασης στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τον ΟΗΕ να ενεργήσει για να δοθεί τέλος στις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας.
Χαρακτηρίζοντας τις επιδρομές αυτές «σοβαρές παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας μέλους του Αραβικού Συνδέσμου», το σαουδαραβικό υπουργικό συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει για να αποφευχθεί μια επανάληψή τους.

Στην Ουάσινγκτον, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιους ζήτησε επίσης την εξεύρεση πολιτικής λύσης. «Η κατάσταση στην Συρία είναι μια πραγματική τραγωδία που πλήττει και τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος» τόνισε ο Φαμπιούς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ.

«Δεν είναι πλέον μια τοπική, αλλά μια περιφερειακή τραγωδία» συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος πάντως έσπευσε να τονίσει: «Μπορούμε να καταλάβουμε το Ισραήλ, αλλά υπάρχει κίνδυνος, διότι αν η σύγκρουση αυτή επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, θα αλλάξει τον χαρακτήρα της».

Η κατάσταση όμως δείχνει να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά τις αναφορές ότι σύροι αντάρτες έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η Κάρλα ντελ Πόντε πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν» είπε η ελβετή αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε αιματολογικές εξετάσεις στους σύρους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις για να εντοπίσουν αν είναι θύματα χημικών όπλων, ανακοίνωσε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή των υγειονομικών υπηρεσιών.

«Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα συριακά σύνορα από τούρκους γιατρούς και επεξεργάζεται εργαστήριο της Άγκυρας, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά» είπε τουρκική πηγή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.