Η συνάντηση μεταξύ Στουρνάρα και τρόικας που είχε αρχίσει στις 12 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε μετά έξι ώρες το απόγευμα της Τετάρτης. Η τρόικα θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών στι 20:30 της Τετάρτης για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ ο κ. Γ. Στουρνάρας στο μεταξύ διάστημα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίου για διαβουλεύσεις τον πρωθυπουργό.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά το τέλος της εξάωρης συνεδρίασης ότι μέχρι τη νέα σημερινή συνάντηση θα αξιολογηθούν στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν»

«Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Δεν θα κλείσουμε έως την Παρασκευή» ανέφερε μετά τη συνάντηση με την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Παραμένει αγκάθι το δημόσιο, για αυτό και καλέσαμε και τον κ. Μανιτάκη» σημείωσε το ίδιο στέλεχος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ στο θέμα των Τραπεζών οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει πάρα πολύ, στο θέμα του δημόσιου τομέα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Ετσι το πιθανότερο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν και μετά το Eurogroup της Παρασκευής με στόχο να κλείσουν μέσα στον Απρίλιο και η συμφωνία να οριστικοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών ώστε να πάρουμε τα χρήματα των δόσεων που φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα και ότι παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, ο υπουργός οικονομικών θα μεταβεί χωρίς πρόβλημα στο προγραμματισμένο Eurogroup. Η διαπραγμάτευση θα «κλείσει» αμέσως μετά την επιστοφή του, καταλήγουν.


Οι συσκέψεις της Τρίτης

Από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι τις οκτώ παρά δέκα το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης είχε αποχωρήσει αρκετές ώρες νωρίτερα.

«Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας»δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισηςκ. Αντώνης Μανιτάκηςστις 16.20 το απόγευμα της Τρίτης.

Οι δύο Υπουργοί βγήκαν απο την σύσκεψη αγκαλιάστηκαν και ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί δείχνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ τους. Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, λίγο πριν επιστρέψει στην σύσκεψη με την τρόικα.

«Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινήσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης για την ουσία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κύκλους της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για αποχώρηση από το Δημόσιο των δύο χιλιάδων επιόρκων καθώς και άλλων 5.000 μέχρι το τελος του έτους.

Η συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών θα επαναληφθεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι καθώς όλα τα μέτωπα σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν ανοιχτά.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε σε κλίμα ανασύνταξης και προετοιμασίας σε μια προσπάθεια να κλείσουν γρήγορα και ανώδυνα τα ανοιχτά μέτωπα, με δεδομένο ότι η τρόικα πέτυχε τους δύο βασικούς της στόχους για την τρέχουσα αξιολόγηση. Πρώτον, επέβαλε το πάγωμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών και, δεύτερον, απέσπασε δέσμευση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως τον Ιούνιο.

Συνάντηση Κουβέλη – Μανιτάκη πριν από την συνάντηση με την τρόικα

Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επικοινωνίες εντός της κυβέρνησης και μεταξύ των κομμάτων που την στηρίζουν, αλλά και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αποφασίστηκε να συμμετάσχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης στη συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο, με την οποία ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Προηγήθηκε στις 2 το μεσημέρι 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα το πρωί, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος συζητήθηκε το σύνολο των εξελίξεων γύρω από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank.

Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί του κόμματος και αποφασίστηκε να εκφράζονται ανοικτά οι προτάσεις και οι επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ, όπου αυτές υφίστανται.

Πολιτική στήριξη στο Eurogroup

Αν κλείσουν τα βασικά θέματα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον θα μετατεθεί στην επόμενη αξιολόγηση, αυτήν του Ιουνίου, η οποία αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη. Προς το παρόν η κυβέρνηση αναμένει πολιτική στήριξη στο επερχόμενο Eurogroup (12 Απριλίου) και προσδοκά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μέσα στον Απρίλιο και των 6 δισ. ευρώ του α’ τριμήνου στο Eurogroup της 13ης Μαΐου. Περιθώρια υπάρχουν καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ως τις 20 Μαΐου.

Δέσμευση για απολύσεις
Πίστωση χρόνου στον τομέα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου φαίνεται ότι κερδίζει η κυβέρνηση μέσω της δέσμευσης για απόλυση 1.000 επίορκων υπαλλήλων ως τον Ιούνιο, καθώς η τρόικα συνεχίζει να έχει ενστάσεις για το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας αλλά και για το ρυθμό με τον οποίο υλοποιείται.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά απέσπασε το πράσινο φως για την πρόσληψη 1.000 δημοσίων υπαλλήλων με μόρφωση και πτυχία σε νευραλγικούς τομείς οι οποίοι θα εισέλθουν μέσω ΑΣΕΠ ανεξαρτήτως του κανόνα 5 προς 1 (πέντε αποχωρήσεις για κάθε πρόσληψη).
«Ο αριθμός των υποχρεωτικών αποχωρήσεων θα διευκρινιστεί» σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ορισμένοι κύκλοι ανεβάζουν το νούμερο σε 20.000 ως το τέλος του 2014.
Δημοσιονομικό κενό
Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο ότι η τρόικα θα δεχθεί να κλείσει χωρίς νέα μέτρα το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 –2014 το οποίο εκτιμάται στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον στην παρούσα αξιολόγηση, καθώς τον Ιούνιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες πιέσεις αν οι λύσεις που θα επιλεγούν αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν. «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας» διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας αργά το βράδυ της Κυριακής.
Κοντά σε 48 δόσεις για ληξιπρόθεσμα
Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα και τις δόσεις προς την εφορία βρίσκονται τρόικα και κυβέρνηση με επικρατέστερο σενάριο τις 48 δόσεις. «Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Πλέον το κενό που μας χωρίζει είναι μικρό» σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το ίδιο θέμα.

Μείωση 15% στο χαράτσι

Οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές θα υπάρξει στο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ το 2013. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρξει αφορολόγητο, με πιθανότερη την αρνητική εκδοχή. Πάντως συζητούνται ακόμη με την τρόικα τα ισοδύναμα για την απώλεια από τη μείωση του τέλους.

Ο τουρισμός θα σώσει την παρτίδα (;)

«Δεν έχουμε αλλάξει τις προβλέψεις για την ύφεση (4,5% του ΑΕΠ το 2013).Οι απώλειες από την Κύπρο αντισταθμίζονται από τις προβλέψεις για καλύτερη τουριστική χρονιά» σημείωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το βράδυ της Κυριακής. Την ίδια στιγμή το ΙΟΒΕ προέβλεψε την Δευτέρα ύφεση 4,6% του ΑΕΠ και ανεργία στο 27,6% για το 2013, ενώ κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν την επίπτωση της κρίσης στην Κύπρο για την ελληνική οικονομία στο 1% του ΑΕΠ, αντί για 0,5% του ΑΕΠ που εκτιμά η κυβέρνηση.