Τρικυμία μεταξύ των εταίρων για τη συνάντηση ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ

Σε κλίμα έντασης θα συναντηθούν την Τετάρτη το απόγευμα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα σύννεφα μαζεύτηκαν ξαφνικά, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της συνάντησης αντιπροσωπειών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συζητήσουν επί της πρότασης της Ιπποκράτους για το θέμα της ανεργίας.

Σε κλίμα έντασης θα συναντηθούν την Τετάρτη το απόγευμα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα σύννεφα μαζεύτηκαν ξαφνικά, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της συνάντησης αντιπροσωπειών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συζητήσουν επί της πρότασης της Ιπποκράτους για το θέμα της ανεργίας. Οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Χρ. Πρωτόπαπας, επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, όπου συναντήθηκαν με τους κκ. Δ. Χατζησωκράτη, Γ. Ιωαννίδη και Σ. Παπαθανασίου.
Στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου χτύπησε όπως φαίνεται συναγερμός και άρχισαν οι διαρροές ότι υπάρχει δυσαρέσκεια του κ. Αντ. Σαμαρά για τις «μυστικές συνεννοήσεις» των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων. Έπειτα από τις απαραίτητες εξηγήσεις… κορυφής, η Ιπποκράτους αντέδρασε σε υψηλούς τόνους φροντίζοντας όμως να εξαιρέσει τον πρωθυπουργό, καθώς όπως φάνηκε ότι ούτε δυσαρεστήθηκε ούτε είχε εγκρίνει τις διαρροές.
Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Σαχινίδης είχε ενημερώσει για το ίδιο θέμα και τη ΝΔ, σε συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη, την οποία προφανώς αγνοούσαν οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά. Την πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας το ΠαΣοΚ την έχει παρουσίασει δημοσίως και επιπλέον την έχει συζητήσει με τους κκ. Ι. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μεταφορά κοινοτικών πόρων ύψους 650 δισ. ευρώ στο κοινωνικό ταμείο πρόκειμένου να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους.
Έπειτα από τις αναταράξεις στελέχη της Ιπποκράτους επισήμαιναν ότι το ΠαΣοΚ θα έχει συναντήσεις με τη ΔΗΜΑΡ, όποτε προγραμματίζουν τα δύο κόμματα, καθώς είναι διακυρηγμένος στόχος από τη δική τους πλευρά η ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Όσοι ενοχλούνται, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, ας φροντίσουν να υπάρξει ένας μηχανισμός για την γρήγορη και αποτελεσματική ενημέρωση των εταίρων.
Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, προσθέτουν, το ΠαΣοΚ δεν κάνει πολιτικό συνδικαλισμό ούτε επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά δεν ανέχεται ούτε τα παιχνίδια εις βάρος του ούτε άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς. «Έχουμε καταθέσει σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις και ζητούμε επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, κανονική λειτουργία της κυβέρνησης και συνολικές και όχι αποσπασματικές λύσεις», τονίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους.
Το επεισόδιο, την παραμονή της συνάντησης των αρχηγών, είναι ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στην τρικομματική κυβέρνηση. Η κυπριακή κρίση, οι πιέσεις της τρόικας, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και το ασταθές τραπεζικό πεδίο, αποτελούν τα συστατικά ενός κοκτέιλ – μολότοφ, που λίγο αν ξεφύγουν οι αναλογίες το ατύχημα θα είναι ηχηρό. Η πρόθεση συνεννόησης του ΠαΣοΚ με τη ΔΗΜΑΡ -ήδη εκφράζουν την ίδια άποψη για το ειδικό τέλος ακινήτων και συμφώνησαν στην πρόταση για την ανεργία -ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός, για τον οποίο το ΠαΣοΚ αναμένεται να πιέσει έπειτα από την αξιολόγηση της τρόικας, δεν ενθουσιάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο θα ήταν μια βαλβίδα για την αποσυμπίεση του ατμού, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στη Βουλή, όπου η ανησυχία για τις εξελίξεις δημιουργεί ενδιαφέροντα διακομματικά «πηγαδάκια».

Ενδεικτική του κλίματος, ήταν η δήλωση – «καμπανάκι» του κ. Α. Λοβέρδου στο real.gr, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο κλείσιμο του δεύτερου τριμήνου του 2013 και απαιτηθούν νέα μέτρα. «Η εμπιστοσύνη που έχουμε παράσχει στην κυβέρνηση εξαντλείται. Η κυβέρνηση χάνει διαρκώς χρόνο. Η λειτουργία της δυσκολεύεται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη του τρικομματικού διευθυντηρίου. Αντι-υφεσιακό σχέδιο είναι προφανές πως δεν υπάρχει. Ο σχηματισμός της τον Ιούνιο, αλλά και ο συζητούμενος από κάποιους σήμερα ανασχηματισμός της, έχει ως βάση του τον μικροκομματισμό. Και σε ό, τι αφορά τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού βασιλεύουν οι πελατειακές σχέσεις. Όλα αυτά, κινδυνεύουμε να μας προταθεί, να καταλήξουν σε νέα μέτρα. Εδώ, όμως, θα είναι και το σημείο της σύγκρουσης, για το οποίο έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει. Ας παράξουν έργο λοιπόν αμέσως, εδώ και τώρα. Σε λίγο καιρό δεν θα προλαβαίνουν να αντιστρέψουν την αρνητική κατάσταση», τόνισε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.