Οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο έχουν ανέβει αλλά η Ουάσινγκτον δεν διαπιστώνει στρατιωτικές κινήσεις στη Βόρειο Κορέα που μπορεί να δείχνουν ότι η Πιόνγκγιανγκ μπορεί να περάσει από τη σκληρή ρητορική στις πράξεις:
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης είπε ότι τα πυρηνικά «εγγυώνται την ειρήνη και την ευημερία», ενώ παράλληλα το αμερικανικό ναυτικό έστειλε πλοίο με ισχυρά αντιπυραυλικά συστήματα στα ανοικτά της χερσονήσου στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κοινών ασκήσεων με τον στρατό της Νοτίου Κορέας.
Την Τρίτη, η Πιόνγιανγκ ανέφερε ότι θα θέσει σε ξανά σε λειτουργία όσους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει σε «νάρκη».
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε την Τρίτη, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είπε ότι τα πυρηνικά αποτελούν «θεμέλιο για την ειρήνη και την ευημερία». «Η πυρηνική μας ισχύς είναι αξιόπιστο μέσο για να αποτραπεί ο πόλεμος και εγγυώνται και προστατεύουν την (βορειοκορεατική) κρατική κυριαρχία» είπε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA.
Αργότερα το KCNA ανέφερε ότι η Βόρειος Κορέα θα θέσει ξανά σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της μονάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Γιόνγκμπον (τον αντιδραστήρα του οποίου είχε κλείσει το 2007). Οι εγκαταστάσεις, ανέφερε, θα χρησιμοποιηθούν και για ενεργειακούς και για στρατιωτικούς σκοπούς.
H Νότιος Κορέα είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα πως πιθανή «πρόκληση» από το Βορρά θα τύχει «άμεσης και σκληρής απάντησης» ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Πιόνγκγιανγκ είχε δηλώσει σε «κατάσταση πολέμου».
Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, που είχε ξεκινήσει να κλιμακώνεται με την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας.
Η αποστολή αμερικανικών stealth, αρχικά B52 και τη Δευτέρα F22, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Πιόνγκγιανκ.
Την Τρίτη, έγινε επίσης γνωστό ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναπτύσσουν στα ανοικτά του νότιου τμήματος της χερσονήσου το αντιτορπιλικό John S. McCain, σύμφωνα με το Reuters, που λειτουργεί ως «αντιπυραυλική ασπίδα».
Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι παίρνει μεν στα σοβαρά τις απειλές της Βορείου Κορέας αλλά πιστεύει πως η Πιόνγκγιανγκ δεν προετοιμάζεται για άμεσο πλήγμα.
To βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Tζέι Κάρνεϊ «σημείωσε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ότι παρά την σκληρή ρητορική που ακούμε από την Βόρειο Κορέα, δεν βλέπουμε αλλαγές στην στρατιωτική της ετοιμότητα, όπως μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις και τοποθετήσεις δυνάμεων».