Προς το Αύριο

Εναν πρωτότυπο τρόπο για τη δυνατότητα αστραπιαίας παραγγελίας πίτσας στους καλούς της πελάτες ανέπτυξε η πιτσαρία Red Tomato Pizza στο Ντουμπάι.

Εναν πρωτότυπο τρόπο για τη δυνατότητα αστραπιαίας παραγγελίας πίτσας στους καλούς της πελάτες ανέπτυξε η πιτσαρία Red Tomato Pizza στο Ντουμπάι. Δημιούργησε έναν «έξυπνο» μαγνήτη ψυγείου που φιλοξενεί ένα κουμπάκι, το οποίο στο πάτημά του επικοινωνεί ηλεκτρονικά με την πιτσαρία παραγγέλνοντας την αγαπημένη πίτσα του κατόχου του και υποδεικνύοντας τα προσωπικά του στοιχεία, όπως π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας κ.λπ.
Η συσκευή που έρχεται να αντικαταστήσει το κλασικό τηλεφώνημα στο κατάστημα λειτουργεί με Bluetooth. Το πρωτότυπο «εργαλείο» παραγγελίας είναι σχεδιασμένο ώστε να μοιάζει με ένα κουτί πίτσας. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να σηκώσει το μικροσκοπικό καπάκι και να πατήσει τη λαχταριστή πίτσα που βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο χρήστης δέχεται ένα μήνυμα επιβεβαίωσης παραγγελίας στο κινητό του τηλέφωνο, όπου σε περίπτωση λάθους έχει τη δυνατότητα ακύρωσης.
Ακόμη, μέσω της ιστοσελίδας της πιτσαρίας ο πελάτης μπορεί να αλλάξει την «αγαπημένη» του επιλογή. Η δράση του μαγνήτη VIP, όπως ονομάζεται, είναι προς το παρόν περιορισμένης εμβέλειας. Δεν αποκλείεται όμως σύντομα και άλλα (πιο κοντινά σε εμάς) εστιατόρια, τα οποία στην παρούσα φάση επιτρέπουν παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας ή των προσωπικών τους εφαρμογών για smartphones, να περάσουν στην εποχή της αυτόματης παραγγελίας στο πάτημα ενός… κουμπιού.
Ο γιατρός των φυτών
Ονομάζεται Plant Doctor και είναι ό,τι ακριβώς μαρτυρά το όνομά του: μια συσκευή διαρκούς παρακολούθησης της υγείας του φυτού στη γλάστρα του οποίου φιλοξενείται.
Η κομψή ημιδιάφανη συσκευή βυθίζεται στο χώμα του φυτού και, σύμφωνα με τους ασιάτες σχεδιαστές της Φαν Ζου και Ντου Ζουμπίνγκ, διαγιγνώσκει την κατάστασή του, εμφανίζοντας στο επάνω μέρος της αναλυτικές μετρήσεις γύρω από το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Ανάμεσα στα βασικά στοιχεία που συλλέγονται χάρη σε έναν υπερευαίσθητο αισθητήρα συγκαταλέγονται τα επίπεδα της υγρασίας του χώματος, όπως επίσης και η περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες –συνήθεις ύποπτοι για την καταστροφή ενός φυτού.
Σύμφωνα με τους επινοητές του, για τη λειτουργία του «πράσινου» γιατρού δεν χρειάζονται μπαταρίες ή κάποια άλλη μορφή φόρτισης. Η συσκευή είναι σχεδιασμένη ώστε να αντλεί την ενέργειά της από τους ηλεκτρολύτες του χώματος, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία της φιλική προς το περιβάλλον.
Τέλος, ο χρήστης μπορεί αφαιρώντας τη συσκευή από το χώμα να «σκανάρει» τα φύλλα του φυτού και να ενημερωθεί περαιτέρω σχετικά με την υγεία του.
Χειρισμός οικιακών συσκευών με το… βλέμμα
Μια ματιά του κατόχου τους μόνο φτάνει, αρκεί εκείνος να φοράει τα Google Glass. Σύμφωνα με νέα πατέντα που ανέπτυξε ο αμερικανικός κολοσσός, φορώντας τα φουτουριστικά γυαλιά ο χρήστης θα μπορεί πλέον να χειρίζεται τις οικιακές συσκευές του με ένα και μόνο βλέμμα.
Οπως περιγράφει η νέα ευρεσιτεχνία της Google, τα γυαλιά θα διαθέτουν αισθητήρες τύπου Bluetooth ή σύστημα ανάγνωσης κωδικών QR (Quick Response codes), οι οποίοι θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν π.χ. με την καφετιέρα, την τηλεόραση, τα φωτιστικά και άλλες συσκευές καθημερινής χρήσης.
Στο κείμενο της εταιρείας μάλιστα περιλαμβάνονται σχεδιαγράμματα με συγκεκριμένα παραδείγματα εικονικού ελέγχου μέσω των γυαλιών και αφορούν την αυξομείωση της θερμοκρασίας του ψυγείου ή το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας του γκαράζ.
«Για τον έλεγχο μιας συγκεκριμένης συσκευής ο χρήστης οφείλει να «αγγίξει» την εικονική διεπιφάνεια ελέγχου η οποία εμφανίζεται σε συγκεκριμένη απόσταση από τη συσκευή της επιλογής του. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να «αγγίξει» το σημείο εκείνο όπου στην εικονική διεπιφάνεια που βλέπει μέσω των γυαλιών εμφανίζεται ένα εικονικό κουμπί. Η φορητή ηλεκτρονική συσκευή θα αναγνωρίζει την κίνηση αυτή ως εντολή και θα τη μεταδίδει στη συνέχεια στη συσκευή-«στόχο»» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ ΝΕΡΟΥ
Ενα ηλεκτρονικό ξυπνητήρι που λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με… νερό δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία Bedol. Το μοντέρνο Bedol Water Clock, όπως ονομάζεται, δέχεται γέμισμα με νερό της βρύσης από ένα στόμιο στο επάνω μέρος του, το οποίο χάρη στα ιόντα που περιέχει του χαρίζει ενέργεια τις επόμενες 12-14 εβδομάδες.

Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει μάλιστα προνοήσει και για εκείνους που επιθυμούν να έχουν δίπλα τους ένα ρολόι «φρέσκου» νερού. Χάρη σε ένα ενσωματωμένο μικροτσίπ μνήμης το ρολόι νερού επιτρέπει το άδειασμά του χωρίς να χάνει τις ρυθμίσεις του.
Στην τιμή των 19 δολαρίων (δηλαδή, περίπου 15 ευρώ) το Bedol Water Clock υπόσχεται να απαλλάξει τον κάτοχό του από τον βραχνά των μπαταριών μια για πάντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.