Μ. Δαμανάκη: «Να επαναδιαπραγματευτούμε τους φορολογικούς συντελεστές»

Την Πέμπτη 28/02/2013 η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ε.Ε. μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την τρόικα, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις ιταλικές εκλογές

Την Πέμπτη η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη, μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο (καθημερινά 10:00-10:55) για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την τρόικα, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις ιταλικές εκλογές.

Για τον κατώτατο μισθό και τις πρόσφατες δηλώσεις της

«Δεν είπα τίποτα παράλογο ούτε κάτι πρωτότυπο, κάτι νέο. Αυτή είναι η σταθερή γραμμή που υπάρχει από την Κομισιόν εδώ και ενάμιση-δύο χρόνια. Πράγματι συζητήθηκε στην Κομισιόν το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, ως ένα μέτρο που θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που πράγματι δεν περνάει την καλύτερη φάση της, αν συγκριθεί ιδιαίτερα με τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως την Κίνα, την Βραζιλία κτλ. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Υπήρξε προσπάθεια από ορισμένους Επιτρόπους, μεταξύ των οποίων και από μένα, να τεθεί το θέμα του κατώτερου μισθού εκτός συζήτησης. Με την έννοια ότι ο κατώτατος μισθός, πέρα από το ότι είναι πραγματικά χαμηλός σε ορισμένες χώρες, θα δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση -που πίστευα ότι θα δημιουργηθεί και φοβάμαι ότι επιβεβαιώθηκα- και αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από την όποια θετική επίπτωση.

Δυστυχώς, δεν έγινε δεκτή η πρότασή μου και η Κομισιόν θεωρεί, στα σχετικά της έγγραφα και την απάντηση που έδωσε ο Ρεν σε Έλληνα ευρωβουλευτή, ότι θέλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών μας – δεν μιλάει ειδικά για την Ελλάδα – και έτσι θα δει κάποιες απόψεις και κάποια μέτρα, μεταξύ των οποίων συζητούσαμε και αυτό. Αυτή είναι η θέση και είπα «δεν αποκλείεται» να συμβεί και αυτό. Δεν είπα ούτε ότι θα μας κόψουν (το βασικό μισθό) ούτε ότι εκτιμώ πως θα τον κόψουν αύριο. Αυτό είναι όλο.»

Για την αξιολόγηση από την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση

«Δεν ξέρω πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά θέλω να αισιοδοξώ. Και η Ελλάδα τώρα έχει κάποια επιτεύγματα να επιδείξει, δεν είναι όπως ήταν πριν από ένα χρόνο. Και νομίζω ότι και η τρόικα λαμβάνει υπόψη της ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα. Το ένα είναι οι τράπεζες, όπου υπάρχουν προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση και στην απόδοση πόρων στην πραγματική οικονομία – νομίζω, δηλαδή, ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια οι τράπεζες στο πεδίο αυτό. Το δεύτερο είναι το πρόβλημα των φόρων, των φορολογικών συντελεστών. Υπάρχει υπερφορολόγηση. Σ’ αυτά τα ζητήματα πρέπει όλοι μαζί – δεν μιλάω μόνο για την κυβέρνηση – πρέπει να προχωρήσουμε συντονισμένα.

Δηλαδή, και οι τράπεζες να κάνουν και από τη δική τους πλευρά θυσίες και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία και από την άλλη η κυβέρνηση, διατηρώντας το πλεόνασμα, να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ο φορολογικός συντελεστής στην εστίαση π.χ. θα είναι κρίσιμος παράγοντας εν όψει της τουριστικής περιόδου. Τέτοια ζητήματα πρέπει να δούμε. Καταφέραμε πέρυσι, και γι’ αυτό δικαιούμαι να περηφανεύομαι και εγώ που συνέβαλα σ’ αυτό, να πετύχουμε αύξηση της ροής (τουριστών) από κάποιες χώρες, λόγω της αντιμετώπισης του προβλήματος της βίζας.

Ήταν μια πρωτοβουλία που πήραμε εδώ και απέδωσε, γιατί οι τουρίστες από Ρωσία και άλλες χώρες αυξήθηκαν αποφασιστικά. Αυτό θα κάνουμε και τώρα, από εμένα και άλλους Επιτρόπους θα γίνει προσπάθεια, για να αυξηθεί ο τουρισμός και αυτό το καλοκαίρι.

Για να αποδώσει αυτό, όμως, χρειάζεται και τζίρος. Και για να αυξηθεί ο τζίρος, πρέπει στον τουριστικό τομέα, στην εστίαση κτλ. να μειωθούν οι συντελεστές. Άρα, πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να δούμε τους επόμενους μήνες.»

Για το αν το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών παίζει ρόλο στο ελληνικό ζήτημα

«Υπάρχει προβληματισμός. Το συζητήσαμε και χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Προσωπικά, αυτό που βλέπω να συμβαίνει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αυτή τη στιγμή είναι μια συνολική αμφισβήτηση της ηγετικής πολιτικής τάξης στην Ευρώπη.

Αυτό συμβαίνει και στις χώρες αυτές παίρνει μια μορφή. Η περίπτωση της Ιταλίας δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλώντας συνολικά για την Ευρώπη πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το χάσμα ανάμεσα στο βορρά και το νότο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει καλυφθεί τα τελευταία χρόνια και αντίθετα διευρύνεται.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.