Σε συμπληγάδες βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει την πίεση της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ για 25.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται εκ νέου _αυτή την περίοδο παρασκηνιακά_ και ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.
Η πίεση είναι μεγάλη για τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά που δεν θέλει να υποστεί ένα καίριο πολιτικό πλήγμα και ήδη χρησιμοποιείται ως επιχείρημα το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους περί μη απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και τη μη μείωση του κατώτατου μισθού.
«Οι όποιες κινήσεις μας δεν μπορεί να επιδεινώσουν άλλο τη ζωή των Ελλήνων. Ήδη έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες και ενδεχόμενες νέες περικοπές ή απολύσεις θα δημιουργήσουν συνθήκες για πολιτική και κοινωνική αναταραχή» αναφέρει κορυφαία κυβερνητική πηγή και τονίζει με έμφαση το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.
«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αστάθεια και στην Ελλάδα με αποφάσεις που θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Αυτή τη στιγμή θέλουμε την κοινωνική ειρήνη. Ο τόπος χρειάζεται ηρεμία να προχωρήσει το πρόγραμμα πάνω στη βάση όσων έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει. Δεν μπορεί να θέτουμε συνεχώς και άλλα θέματα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η τρόικα. Υπάρχουν και άνθρωποι όχι μόνο αριθμοί» υπογράμμιζε κεντρικό στέλεχος που κινείται στον πυρήνα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.
Υπό αυτές τις συνθήκες από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες επικοινωνιακές και πολιτικές συνθήκες, ώστε να πείσουν την κοινή γνώμη, πως υπάρχει σχέδιο να αντιμετωπισθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για απολύσεις.
Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και ήδη ο τρικομματικός συνασπισμός υφίσταται και μεγάλη αντίσταση από μεγάλο αριθμό βουλευτών που δεν μπορούν να αντέξουν να υποστηρίξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά και νέα μείωση στον κατώτατο μισθό.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και αρνούνται πως υπάρχει έστω η παραμικρή σκέψη για μείωση στον κατώτατο μισθό, αλλά στο παρασκήνιο άλλα συζητούνται.
Εξάλλου, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. δεν αφήνουν ασχολίαστη την προχθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Μέγκα (εκπομπή «Ανατροπή») άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, αλλά τις χθεσινές επισημάνσεις του κατά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κ. Αντ. Μανιτάκη.
Η τρόικα επιμένει στο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, για προφανείς λόγους και επιμένει πως σε σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι η σωστή πορεία είναι να προχωρήσει η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και προβάλλει το επιχείρημα ότι εντός του 2013 θα επιτευχθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, με κάλυψη κενών θέσεων για να μη χρειαστεί τελικά να γίνουν απολύσεις, ενώ στο σχεδιασμό υπάρχει και η έξοδος των επίορκων υπαλλήλων.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο στόχος μείωσης προσωπικού κατά 150.000 έως το 2015 θα υπερκαλυφθεί, ενώ αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε συζήτηση για απολύσεις, θεωρώντας ότι ακόμα και η Ε.Ε. δεν ζητάει άμεσες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, δίνει ανάσες να προχωρήσει το σχέδιο της αξιολόγησης και της κινητικότητας.
Παράλληλα όμως με τις πιέσεις για απολύσεις, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις παρασκηνιακές κινήσεις οικονομικών κέντρων εντός της χώρας, τα οποία σε συνεννόηση με τμήμα της τρόικας, θέτουν στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών.
Ουσιαστικά ανοίγει και πάλι το θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση που θέλει την κοινωνική ειρήνη, ενώ φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια μακρά περίοδο δραματικών αλλαγών και πιέσεων των κατώτατων αλλά και των κλαδικών μισθών.
Εξάλλου, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το ύψος των κατώτατων αμοιβών.
Αντί για συλλογικές διαπραγματεύσεις πλέον θα έχουμε προσδιορισμό τους με κυβερνητική απόφαση και αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί έως τις αρχές Απριλίου, ενώ ένα μήνα θα υπάρξουν και ανατροπές στους μισθούς 42 κλάδων παραγωγής.
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ έως το 2014, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια, καθώς οι πιστωτές ζητούν προσαρμογή των μισθών στα επίπεδα της Πορτογαλίας και των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.