Το μεγάλο φιάσκο των ιταλών δημοσκόπων

Πανωλεθρία των δημοσκόπων αποδείχθηκαν οι ιταλικές εκλογές. Στην προεκλογική περίοδο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - που δημοσιεύτηκαν στις 9 Φεβρουαρίου - εμφάνιζαν νικήτρια την κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στη Βουλή ενώ της έδιναν και μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη Γερουσία. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το εμφάνιζαν σε ανοδική πορεία αλλά δεν του έδιναν πάνω από 16,5%.

Πανωλεθρία των δημοσκόπων αποδείχθηκαν οι ιταλικές εκλογές. Στην προεκλογική περίοδο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – που δημοσιεύτηκαν στις 9 Φεβρουαρίου – εμφάνιζαν νικήτρια την κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στη Βουλή ενώ της έδιναν και μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη Γερουσία. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το εμφάνιζαν σε ανοδική πορεία αλλά δεν του έδιναν πάνω από 16,5%.
Τη Δευτέρα όμως, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκλογών, τα πράγματα πήραν τελείως διαφορετική τροπή. Τελείως διαφορετική ακόμη και από εκείνη που έδειξαν τα exit poll στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ιταλίας), αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Το ένα exit poll προέβλεπε νίκη του Μπερσάνι με 37% στη Γερουσία και 34,5% στη Βουλή ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν λάμβανε πάνω από 31% και ο Γκρίλο έφθανε στο 19%.
Τα ίδια πάνω-κάτω προέβλεπε και το δεύτερο exit poll, σύμφωνα με το οποίο η κεντροαριστερά «πετούσε» με 35-37% στη Βουλή και λίγο παραπάνω στη Γερουσία ενώ ο Γκρίλο λάμβανε 19-21%.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) «είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία», έλεγαν οι δημοσκόποι. Ως τις 4.11 (ώρα Ιταλίας), που το αίμα του Μπερσάνι πάγωσε: όταν, με βάση τα μέχρι τότε αποτελέσματα από τις κάλπες, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προβολές στο σύνολο του εκλογικού σώματος, η κατάσταση ανατράπηκε εντελώς. Στη Γερουσία ήταν μπροστά ο Μπερλουσκόνι, αφού κέρδισε τη Λομβαρδία και τη Σικελία, ενώ ο Γκρίλο έλαβε 25% – ποσοστό που καμία δημοσκόπηση δεν του είχε δώσει προεκλογικά. Και η Ιταλία ανακηρύχθηκε «μη κυβερνήσιμη».
«Τι συνέβη;» αναρωτιέται η «Repubblica». Ο Αντόνιο Νότο, από την Ipr Marketing, εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα ότι «τα exit poll πραγματοποιούνται τηλεφωνικά και στατιστικά οι Ιταλοί τείνουν να λένε ψέματα γιατί φοβούνται ότι υφίστανται ένα είδος ελέγχου από την πλευρά των θεσμών. Στην πραγματικότητα, στο τηλέφωνο αναπαράχθηκε αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες στη χώρα: μια μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων από το Δημοκρατικό Κόμμα προς το Κίνημα 5 Αστέρων».
Σύμφωνα με τον Πιερτζόρτζιο Κορμπέτα: «Στην Ιταλία οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιούνται με τρόπο επιφανειακό, σε πολύ μικρά δείγματα και καλώντας σταθερούς τηλεφωνικούς αριθμούς τη στιγμή που πολλοί νέοι, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του Γκρίλο, χρησιμοποιούν μόνο κινητό τηλέφωνο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.