Η απόφαση του κ. Γιώργου Μπαρτζώκα να διαδεχθεί τον κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού και του κ. Αργύρη Πεδουλάκη να πάρει τη σκυτάλη από τον κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι έμοιαζε εξαρχής με… είσοδο σε ενεργό ναρκοπέδιο για τους δύο εκ των κορυφαίων ελλήνων προπονητών μπάσκετ. Η κριτική που τους ασκήθηκε, εκτός από αναπόφευκτη και αμείλικτη, ήταν συχνά και άδικη, παρ’ όλα αυτά οι σχεδόν συνομήλικοι κόουτς, οι οποίοι «φλέρταραν» με την αμφισβήτηση, απέδειξαν ότι αντέχουν στα δύσκολα και είναι αποφασισμένοι – με τα λάθη και τα πάθη τους, τις αστοχίες και τις διορθώσεις τους – να διατηρήσουν τους «αιώνιους» στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού. Οχι μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις, όπου μονοπωλούν το ενδιαφέρον, αλλά και στην Ευρωλίγκα, όπου βρίσκονται στο κυνήγι της πρόκρισης στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το πόσο μεγάλη πίεση έχουν αισθανθεί κατά καιρούς ο 48χρονος κ. Γιώργος Μπαρτζώκας και ο 49χρονος κ. Αργύρης Πεδουλάκης φαίνεται από τις απόπειρες… ψυχανάλυσης που έχουν κάνει κατά καιρούς. «Οποιος κι αν ήταν στη θέση τη δική μου ή του Αργύρη θα αντιμετώπιζε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή της παρουσίας μου στον Ολυμπιακό διάβαζα διάφορα άρθρα και σχόλια, αλλά μετά σταμάτησα να το κάνω γιατί κάποια απαξιωτικά σχόλια με στενοχωρούσαν. Μετά πέρασα στη φάση του να γελάω, ενώ τώρα τελευταία σχεδόν αδιαφορώ. Εχω φτάσει στο σημείο να κοουτσάρω τόσους σημαντικούς παίκτες και έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, επομένως η κριτική δεν θα μου απαγορεύσει να χαρώ αυτή τη διαδρομή. Οπως έχω ξαναπεί, άλλωστε, ο ελληνικός λαός είναι πολύ επικριτικός. Ετσι, λοιπόν, θα πάει η κατάσταση μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς» εξομολογήθηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο κ. Μπαρτζώκας ήταν εκδηλωτικός στην πρόσφατη νίκη (72-67) επί του ΠΑΟ στο ΣΕΦ ούτε ο κ. Πεδουλάκης πανηγύρισε έξαλλα την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της πολύχρονης προπονητικής καριέρας του, απλούστατα γιατί αμφότεροι γνωρίζουν ότι στο συγκεκριμένο επάγγελμα έχουν μεγαλύτερη αξία οι εντυπώσεις που δημιουργούνται στο τέλος.
Σε ρόλο κυματοθραύστη
Το βέβαιον είναι ότι και ο προπονητής του Παναθηναϊκού πέρασε δύσκολα βράδια ώσπου να φτάσει η στιγμή της απονομής του Κυπελλούχου Ελλάδος. Λέγεται, μάλιστα, ότι αν οι Πράσινοι είχαν ηττηθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης προσθέτοντας ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα σε εκείνα που είχαν προηγηθεί (Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Ικαρος Καλλιθέας, Χίμκι Μόσχας), τα όνειρα του κ. Πεδουλάκη ίσως να μην είχαν εκπληρωθεί ποτέ. Αλλο είναι όμως το παράπονο του 49χρονου κόουτς. «Επειτα από τόσα χρόνια μπορώ πια να διακρίνω την κακοπροαίρετη κριτική και τους στόχους της. Εγιναν πολλά, έφτασαν στο όριο της γελοιοποίησης. Τη μία έφταιγαν τα πολλά σουτ, την άλλη η γραβάτα, μετά κάποιες κουβέντες. Δεν απάντησα ποτέ και άφησα επίτηδες να συνεχίζουν την επίθεση. Σκοπός ήταν να μην επηρεάζονται οι παίκτες, να μην επιτίθενται στους παίκτες. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν με πειράζει να είμαι εγώ κυματοθραύστης για τα παιδιά και μπορώ να πω ότι το προτιμώ κιόλας» δήλωσε μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, που ουσιαστικά βάζει τον Παναθηναϊκό στο ίδιο επίπεδο του περυσινού απολογισμού.
Στον αντίποδα του «Ζοτς»
Η σύγκριση με το παρελθόν δεν αρέσει στον κ. Πεδουλάκη, ο οποίος, εν αντιθέσει προς τον προκάτοχό του πολυνίκη Σέρβο, ακολουθεί διαφορετική τακτική αναφορικά προς τη συγκρότηση του ρόστερ. Εν αντιθέσει προς τον κ. Ομπράντοβιτς, ο οποίος έφτανε στο όριο της… ξεροκεφαλιάς διατηρώντας (πέρυσι λόγου χάρη) τους ίδιους παίκτες ως το τέλος, ο έλληνας συνάδελφός του, ο οποίος για διάφορους λόγους χρειάστηκε να αντικαταστήσει τους δέκα από τους δώδεκα παίκτες, έχει παραδεχθεί εμπράκτως τις όποιες αστοχίες του προβαίνοντας σε όσες αλλαγές κρίθηκαν σκόπιμες σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Ετσι δεν παρέμειναν οι Αμερικανοί
Ντέργουιν Κίτσεν και
Χίλτον Αρμστρονγκ, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς για το κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμού, ενώ ο συμπατριώτης τους
Αντι Πάνκο έγινε ανταλλαγή με τον
Τζέιμς Γκιστ στο τέλος της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας. Οσο για τους
Τζέισον Καπόνο και
Μάρκους Μπανκς; Ο πρώτος διαθέτει το «δολοφονικό» σουτ και την ευφυΐα ώστε να παρέχει επιθετικές λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο (αλλά ως εκεί), ο δεύτερος έδειξε στην αρχή ότι διαθέτει προσωπικότητα αλλά δεν ακολούθησε την αγωνιστική πρόοδο της ομάδας του κατά τη δίμηνη παρουσία του στην Αθήνα αφήνοντας ουσιαστικά τις… ανάσες του αρχηγού
Δημήτρη Διαμαντίδη να «εξαρτώνται» από τις αυξομειώσεις της απόδοσης του Κροάτη
Ρόκο-Λένι Ούκιτς. Είναι πάντως αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος «άνοιξε» την όρεξη στον νέο ιδιοκτήτη και πρόεδρο της ΚΑΕ κ.
Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος κατέθεσε πρόταση στην Αρμάνι Μιλάνο για την απόκτηση του
Αντώνη Φώτση και άναψε το πράσινο φως για την ενίσχυση της περιφερειακής γραμμής στο τέλος του πρώτου γύρου του «Top 16». Οι προσπάθειές του δεν ευοδώθηκαν, με αποτέλεσμα το Τριφύλλι να συνεχίσει με το ήδη υπάρχον ρόστερ και κατ’ επέκταση τις αδυναμίες που εμφανίζονται σε νευραλγικές θέσεις όπως το «1», το «4», ακόμη και το «5».
Πηγαινέλα στο λιμάνι
Aλλαγές λόγω χαρακτήρα και… ατυχίας
Οι τρεις αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού δεν έγιναν για αγωνιστικούς λόγους. Η απόφαση τεχνικής ηγεσίας και διοίκησης να δείξουν την πόρτα της εξόδου προς τον Τζόι Ντόρσι είχε άμεση σύνδεση με τον χαρακτήρα του Αμερικανού, με την υποσημείωση, ωστόσο, ότι τα ίδια τερτίπια έκανε και επί των ημερών του κ. Ιβκοβιτς, αλλά, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του προπονητή, οι Ερυθρόλευκοι έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου να έχουν στην ομάδα τους ένα «πυρηνικό όπλο» με πολύτιμη προσφορά στο αμυντικό κομμάτι. Η αγορά των ελεύθερων παικτών δεν άφησε πολλά περιθώρια στον κ. Μπαρτζώκα, ο οποίος επέλεξε τον Αμερικανό Τζος Πάουελ, που γνωρίζει τα βασικά του μπάσκετ, διαθέτει ικανότητες, αλλά οι χρόνιες παθήσεις του στα γόνατα δεν του επιτρέπουν να είναι ο σέντερ- φόβητρο στις δύο ρακέτες. Μάλιστα τα περασμένα Χριστούγεννα είχε ζητήσει από τον Αγιο Βασίλη «ένα ζευγάρι καινούργια γόνατα»! Η επιλογή της απόκτησης του Γεωργιανού Γκιόργκι Σερμαντίνι έκανε απόσβεση στο Τελ Αβίβ, όπου ο Ολυμπιακός σημείωσε μία από τις πέντε σπουδαίες εκτός έδρας νίκες του (Μιλάνο, Βιτόρια, Κάουνας, Τελ Αβίβ, Μόσχα), αλλά η… ψυχρολουσία για τους πρωταθλητές Ευρώπης ήλθε τρεις ημέρες αργότερα με τον σοβαρό τραυματισμό του Βαγγέλη Μάντζαρη στην Πυλαία, που άλλαξε ξανά τα δεδομένα και υποχρέωσε τους Πειραιώτες να ξαναβγούν στην αγορά! Επειτα από αρκετή έρευνα και αφού εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις (Τζέρεμι Πάργκο, Σέλβιν Μακ, Κρις Κουίν, Γουόλτερ Χοτζ), ο Ολυμπιακός κατέληξε στον Αμερικανό Ντορόν Πέρκινς, ο οποίος γνωρίζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα από τη θητεία του στις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Καντού, «έχτισε» το όνομά του χάρη στα αθλητικά προσόντα, την αμυντική συνέπεια και την έφεση στα ριμπάουντ, αλλά «κουβαλάει» ένα σοβαρό χειρουργείο στο γόνατο και το ασταθές μακρινό σουτ. Ακόμη και έτσι οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι, εν συγκρίσει προς τους Πρασίνους, έχουν περάσει από δυσκολότερες έδρες στην Ευρωλίγκα αποδίδοντας επί ένα δίμηνο «διαστημικό» μπάσκετ, ενώ μετρούν δύο περισσότερες νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα, άρα θα έχουν το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ, εμφανίζουν προβάδισμα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ