Ο Σικελός Αντρέα Καμιλέρι έχει γίνει πασίγνωστος με τις περιπέτειες του αστυνόμου Σάλβο Μονταλμπάνο, αλλά έχει γράψει και «ιστορικά» μυθιστορήματα γεμάτα εγκλήματα και μυστήριο. Επίσης έχει πειραματιστεί με ποικίλους τρόπους γραφής και έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικά παιγνίδια. Το μυθιστόρημα Προσωρινή διακοπή αρχίζει με ένα μικροαστικό ζευγάρι, τον Μάουρο, γενικό διευθυντή μιας μεγάλης επιχείρησης, της Μανουέλι, που στηρίζει την οικονομία της Ιταλίας και δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζoμένους, και τη γυναίκα του, Μαρίζα.
Οι δυο τους βρίσκονται στο κρεβάτι και κάνουν έρωτα, μολονότι εκείνη είναι κοιμισμένη. Oταν ο σύζυγος φεύγει για το γραφείο του, η γυναίκα τηλεφωνεί στον εραστή της και κάνουν τηλεφωνικό σεξ. Κάπως έτσι ζουν οι ήρωες της ιστορίας, οι οποίοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις απολαύσεις της σάρκας παρά στις δουλειές τους. Oταν η Μαρίζα εξαφανίζεται, ο Μάουρο βάζει έναν πρώην αστυνομικό να τη βρει και να μάθει το όνομα του εραστή, που είναι κάποιος συνεργάτης του.
Γύρω από τους δύο πρωταγωνιστές κινούνται επιχειρηματίες, υποδιευθυντές, γραμματείς, υπεύθυνοι ασφαλείας, οικιακές βοηθοί, υφυπουργοί και άλλοι παρατρεχάμενοι, ενώ η οικονομική κρίση μαστίζει την Ιταλία και οι επιχειρήσεις που τόσα έχουν προσφέρει στη χώρα και στους ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η χορήγηση δανείων είναι πια δύσκολη και ο μόνος τρόπος για να σωθούν είναι να συγχωνευτούν και να αλλάξουν στρατηγικό σχεδιασμό.
Ο Καμιλέρι μέσω των ακραίων ερωτικών σκηνών, διανθισμένων από τολμηρούς στίχους του Ντ’ Ανούντσιο, του Ουνγκαρέτι και του Νερούδα που απαγγέλλουν οι εραστές, θέλει να τονίσει την υποκρισία της ιταλικής αστικής τάξης, την κατάρρευση των παραδοσιακών αξιών, καθώς και να στηλιτεύσει τη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια της ιταλικής κοινωνίας.
Στο μυθιστόρημα Ο κλεμμένος ουρανός ένας ηλικιωμένος άντρας, χήρος και άτεκνος, και μια όμορφη γυναίκα, άγνωστοι μεταξύ τους, ανταλλάσσουν επιστολές. Ο Μικέλε είναι συμβολαιογράφος και η Aλμα ειδική στα έργα τέχνης. Το θέμα των επιστολών είναι το μυστηριώδες ταξίδι του Πιερ Ογκύστ Ρενουάρ, του δασκάλου του ιμπρεσιονισμού, στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, κάτι που κανένας ιστορικός της τέχνης δεν κατάφερε να εντοπίσει. Ωστόσο, μέσα από τις επιστολές αναπτύσσεται ένα αισθηματικό ειδύλλιο και ο συμβολαιογράφος ερωτεύεται σφόδρα την άγνωστη, η οποία για να τον γοητεύσει του στέλνει τη φωτογραφία του πορτρέτου της, που δείχνει τη λαμπερή σεξουαλικότητα της νεανικής της σάρκας.
Τελικά οι δυο τους συναντώνται στο Μιλάνο και ο συμβολαιογράφος, αφού επιδίδεται σε ανάρμοστο ως προς την ηλικία του σεξ, παίρνοντας βιάγκρα, δηλώνει ερωτευμένος μαζί της. Αυτό όμως ενδεχομένως να του κοστίσει ακριβά διότι η γυναίκα δεν φαίνεται να συμμερίζεται τα αισθήματά του. (Το βιβλίο περιέχει ζωγραφικούς πίνακες του Ρενουάρ, καθώς και φωτοτυπία επιστολής του καλλιτέχνη προς άγνωστο φίλο του που γράφτηκε στο Παλέρμο το 1882.)
Και στα δύο βιβλία ο συγγραφέας περιλαμβάνει ένα μικρό σημείωμα στο οποίο δηλώνει με ποιον τρόπο έγραψε τις ιστορίες του. Για την Προσωρινή διακοπή εξηγεί πώς βρήκε άφθονο υλικό διαβάζοντας τα ιταλικά δικαστικά χρονικά των τελευταίων χρόνων. Στη συνέντευξη που έδωσε στον Ανταίο Χρυσοστομίδη (Οι κεραίες της εποχής μου, εκδ. Καστανιώτη, 2012), είπε: «Εγώ, ξέρετε, δεν επινοώ τίποτα. Διαβάζω τα αστυνομικά ρεπορτάζ, κόβω κάποια κομμάτια από τις εφημερίδες, τα βάζω στην άκρη. Υστερα τροποποιώ τις ιστορίες, μέχρι να μου δώσουν ένα ερέθισμα που θα είναι κάπως πρωτότυπο».
Για τον Κλεμμένο ουρανό εξηγεί ότι προέκυψε από τη συζήτηση που είχε με μιαν εκδότρια σχετικά με ένα μικρό μυστήριο που αφορούσε το ταξίδι του Ρενουάρ στη Σικελία το 1882. Ενώ στα περισσότερα έργα του ο Καμιλέρι θίγει ήθη και έθιμα τις Σικελίας και περιγράφει την τοπική κοινωνία με τους οικογενειακούς καβγάδες, τους έρωτες, τα κερατώματα, τις ζήλιες, τα κουτσομπολιά, στα πρόσφατα μυθιστορήματά του ασχολείται με την Ιταλία γενικότερα, ιδίως με την Ιταλία της κρίσης, καθώς και με την πολιτική ζωή της χώρας. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, συνεχίζει να τέρπει, να προβληματίζει και να καθηλώνει τον αναγνώστη με το σασπένς που δημιουργεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ