Νωρίτερα την Πέμπτη το Συμβούλια της Σούρα, δηλαδή η Άνω Βουλή της χώρας, ενέκρινε τον εκλογικό νόμο όπως τον τροποποίησε το συνταγματικό δικαστήριο, ανοίγοντας και τυπικά τον δρόμο για τις εκλογές.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα στάδια λόγω της έλλειψης προσωπικού που θα την επιβλέψει.
Οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση του Μουμπάρακ έγιναν σε τρεις φάσεις στο τέλος του 2011 και τις αρχές της επόμενης χρονιάς και κατέληξαν στην ανάδειξη ενός σώματος όπου κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, οι οποίοι κατάφεραν να επισκιάσουν (εκλογικά και πολιτικά) τα περισσότερο προοδευτικά στοιχεία που κυριάρχησαν στην επανάσταση.
Παραταύτα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε τις εκλογές και διέλυσε την Κάτω Βουλή, κρίνοντας τον εκλογικό νόμο άδικο.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν μπορούν να αλλάξουν πολιτική κατεύθυνση από θα εκλεγούν, αναστρέφοντας την πρακτική επί Μουμπάρακ οπότε οι ανεξάρτητοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνονταν μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Οι ανεξάρτητοι, επίσης με τον νέο νόμο, θα ανέλθουν στο ένα τρίτο του σώματος ενώ θα απαγορεύεται για 10 χρόνια η συμμετοχή στις εκλογές των μελών του μουμπαρικού κόμματος.
Το νέο Κοινοβούλιο θα κληθεί, σε κάθε περίπτωση, να αποφασίσει σκληρά οικονομικά μέτρα σχετικά με τη συνέχιση της βοήθειας του ΔΝΤ προς τη χώρα, η οποία πλήττεται από οικονομική και πολιτική κρίση.
Οι ενέργειες του Μόρσι, που κατηγορείται από μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος για συγκεντρωτισμό, έφεραν πριν από εβδομάδες τη χώρα στη δίνη μιας σφοδρότατης και πολύνεκρης πολιτικής αντιπαράθεσης. Αν και τα πνεύματα ηρέμησαν οι ταραχές που συνέπεσαν με την δεύτερη επέτειο από την πτώση του Μουμπάρακ άφησαν μία αίσθηση ανολοκλήρωτης και αδικαίωτης επανάστασης.