Την Πέμπτη ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο (καθημερινά 10:00-10:55) για το νέο του βιβλίο, το φόρο ακινήτων, την τρόικα και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Για τις αναφορές στο νέο βιβλίο του περί θανάτου της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα
«Δεν θέλω να στραφώ εναντίον κανενός. Το μόνο που θέλω είναι να συμβάλλω στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Όταν ψηφίζω τα μνημόνια και τις συνεπακόλουθες δανειακές συμβάσεις, σφίγγω την καρδιά και τα δόντια, όπως όλοι μας, και προσπαθώ να κρατήσω την ελπίδα ζωντανή, με τα νύχια.{{{ audio1 }}}
Είναι ένα σήμα κινδύνου (η ανάγκη διάσωσης της μεσαίας τάξης). Πρόκειται για έγκλημα. Προέρχεται από τη βαριά φορολογία. Όλες οι επαναστάσεις προήλθαν από τη βαριά φορολογία και τους νέους φόρους – και δεν εννοώ μόνον τις κοινωνικές επαναστάσεις, αλλά τις εθνικοκοινωνικές. Η κοινωνία θα έχει λατινοαμερικανοποιηθεί όταν καταστραφεί η μεσαία τάξη, βυθισμένη στην ανομία. Επαίτες, κλέφτες, άρπαγες, σε συμμορίες αυτοσχέδιες είτε μισθωμένες από τις μαφίες των μπράβων και της κόκας θα κυκλοφορούν στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Και σαρκάζω τη θεωρία των BRICS που θέλει αυτές τις χώρες αναδυόμενες.
Με ενδιαφέρει να διαπιστώσουμε το λάθος και να χαλαρώσουμε τη βαριά φορολογία. Η φορολογική πολιτική έχει υστέρηση εσόδων, ενώ οι φόροι αυξάνονται. Να καθίσουμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα! Από ανύπαρκτα εισοδήματα έρχονται μηδενικά έσοδα! Και η περικοπή δαπανών δεν είναι, δυστυχώς, περιορισμός λειτουργικών δαπανών, παρά μόνον περικοπή μισθών και συντάξεων. Αυτά είναι λάθη που καμία τρόικα δεν μπορεί να στα επιβάλλει να τα κάνεις και πρέπει να τα κοντράρεις, αν η τρόικα σου επιβάλλει by the book αυτές τις επιλογές. Τι είναι αυτό; Εξόντωση; Γενοκτονία της μεσαίας τάξης και της κοινωνίας; Της σπάζουμε το ηθικό; Προτείνουμε στη νέα εποχή του 21ου αιώνα τον άστεγο ως ιδεώδες, που θα τον φροντίσουμε με εκτεταμένα catering συσσιτίων και δεν θα του δώσουμε τη δύναμη της δημιουργίας;{{{ audio2 }}}
Δεν έχω κανένα Στουρνάρα στη σκέψη μου! Έχω ένα πρόβλημα, που μπορεί να ήρθε από τον ουρανό, από την τρόικα, από το δόλο των τοκογλυφών και των τραπεζιτών, αλλά ήρθε. Και αυτό θέλω να παλέψω.»
Για το νέο φόρο ακινήτων
«Θα το δούμε (αν θα το ψηφίσω) εκείνη την ώρα. Ελπίζω να μην το κάνουν. Είναι αντισυνταγματικός νόμος, έτσι κατεγράφη το χαράτσι και μάλιστα είναι πολύ μικρόψυχη – και γι’ αυτό το σαρκάζω – και κουτοπόνηρη μια δήλωση ότι πρέπει να εισπράξουμε από τη φορολογία ό,τι εισπράξαμε και το 2012. Αυτό είναι κουτοπόνηρο πράγμα, διότι το 2012 υπήρχε αυτό το έκτακτο χαράτσι. Θα επαναληφθεί; Γιατί δεν μιλάμε με ευθύτητα και να πούμε ότι θα επαναληφθεί και θα προχωρήσουμε και στη δήμευση των περιουσιών; Γιατί αυτό συντελείται τώρα και πρέπει να το προλάβουμε, αν νοιαζόμαστε γι’ αυτό το λαό. Διότι δεν μιλάμε απλώς για φτωχοποίηση, αλλά για εξόντωση.
Οι αντοχές των τριών αυτών ετών έχουν εξαντληθεί, γιατί έχουν καταφάει τις αποταμιεύσεις. Το πρώτο δελτίο που παίρνουν κάθε πρωί είναι η κατάσταση των αποταμιεύσεων και παίρνουν κάποιους επενδυτές να φέρουν διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και να φαίνεται ότι υπάρχουν αποταμιεύσεις. Και τώρα προχωρούμε στη δήμευση. Τους απασχολεί πώς θα γίνει ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου για 3.000 ή 5.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να έχει και δάνειο. Αυτό τους απασχολεί! Είναι λογικό; Το πώς θα δημεύσουν τις περιουσίες; Και δεν θα μιλήσω;
Εγώ κάνω προτάσεις, όχι διαπιστώσεις. Πρόταση δεν είναι να ανοίξουμε τη συζήτηση – όχι ευθέως η κυβέρνηση – για την επανάληψη του Συμφώνου του Λονδίνου του 1953, όταν χάιδεψαν όλοι την ηττηθείσα Γερμανία να πληρώνει μόνο τοκοχρεωλύσια; Όταν λέω ότι πρέπει να συγκροτήσουμε τη συμμαχία του Νότου; Ότι δεν πρέπει να συγκροτήσουμε μόνο την Εξεταστική για τον Παπακωνσταντίνου, αλλά συνολικά για τις λίστες; Έχω χιλιάδες προτάσεις μέσα, τις οποίες ως ασκητής και ως εναγώνιος για όσα περνά η Ελλάδα θέλω να τις διατυπώσω.»
Για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
«Κατεβήκαμε στις εκλογές με βασικό κορμό της πολιτικής μας πρότασης την επαναδιαπραγμάτευση. Δεν βγήκε και γι’ αυτό δεν φταίει η κυβέρνηση, διότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι τανγκό που θέλει δύο. Δεν δέχθηκε η τρόικα. Αυτό, όμως, που πρέπει να μένει είναι ο διαρκής και επίμονος σκοπός της επαναδιαπραγμάτευσης.
Μάλιστα, ομολογείται ότι δεν βγαίνει αυτό το πρόγραμμα και τα μέτρα, ομολογείται και το λάθος. Και δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητη τη δραματική ομολογία ότι έκαναν λάθος όταν έβαλαν τις υποθέσεις για ύφεση και έπεσαν έξω πέντε φορές, με τη συνταγή που μας υπέδειξαν. Αυτό πρέπει να είναι η νέα βάση της διαπραγμάτευσης, η βάση επανεκκινήσεως.
(Για το νέο κούρεμα χρέους), ας είμαστε πιο συγκρατημένοι. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη. Όταν ενεργοποιούν ένα δόγμα απάνθρωπο και απολίτιστο, που λέει περίπου ότι όποιος χρωστάει είναι ανάξιος να ζει. Είτε άνθρωπος είτε κοινωνία είτε κράτος. Ε, όχι! Χίλιες φορές όχι! Μας το λένε περίπου τώρα, όταν διατυπώνουν οι τροϊκανοί, η Μέρκελ και οι σκληροί τραπεζολογιστές τους εκβιασμούς τους. Μας λένε ότι πρέπει να πεθάνουμε, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Μα, αυτά τα έλεγε ο Σάιλοκ στον έμπορο της Βενετίας! Και μπαίνει εδώ ένα θέμα κοινωνικής ειρήνης και εθνικής συνοχής. Αντιστέκομαι στο πνεύμα του διχασμού, αλλά από όλες τις πλευρές καλλιεργείται ένα κλίμα εξέγερσης. Σαν να βιαζόμαστε να σφαγούμε…»