Πάνος Καρβούνης: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο για απολύσεις»

Απαντήσεις στις πληροφορίες που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι οποίες έκαναν λόγο για απαίτηση της τρόικας να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Απαντήσεις στις πληροφορίες που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι οποίες έκαναν λόγο για απαίτηση της τρόικας να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχει τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση απόλυση 25.000 υπαλλήλων. Οι πληροφορίες αυτές είναι απολύτως αβάσιμες» δήλωσε στο «Βήμα» ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα κ. Πάνος Καρβούνης.
«Οι πληροφορίες αυτές δεν αντιστοιχούν ούτε στις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί μέσω του μνημονίου, ούτε στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τουναντίον εφαρμόζεται ένα σχέδιο κινητικότητας ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απασχολούνται σε θέσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού κράτους και των ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε ο κ. Καρβούνης.
Μιλώντας για την επερχόμενη αξιολόγηση της τρόικας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν δεν απέκλεισε ισοδύναμες λύσεις σε αναποτελεσματικά μέτρα: «Η εμπειρία δείχνει ότι όταν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πλαίσιο ενός ισοδύναμου αποτελέσματος οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς μπορούν να γίνουν δεκτές» είπε.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα έχει στα χέρια του την αποτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για μέτρα όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα και άλλα προϊόντα, με σκοπό να την παρουσιάσει στην τρόικα. Μετά την «παγωμένη» αντίδραση των Βρυξελλών στο θέμα του «λάθους» της τρόικας ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις.
Για να δεχθεί η τρόικα τις τροποποιήσεις η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ότι η αιτία των μειωμένων εσόδων είναι οι υψηλοί συντελεστές των έμμεσων φόρων και όχι γενικά η ύφεση, σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που διεξάγουν προκαταρκτικές συζητήσεις με την τριμερή. Πρώτος στόχος η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 19%.
Κοινή επιδίωξη Αθήνας και Βρυξελλών είναι η αποδραματοποίηση της αξιολόγησης (η προηγούμενη κράτησε 5 μήνες), ωστόσο τα αγκάθια δεν είναι λίγα.Ο έλεγχος για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θα συμπέσει με το «κυρίως πιάτο» της πρώτης τριμηνιαίας αξιολόγησης του 2013, η οποία θα οδηγήσει στη δόση των 6 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου (4,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Οι επικεφαλής των κλιμακίων, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένονται στην Αθήνα ως το τέλος του μήνα.

Στις διαβουλεύσεις Θα τεθεί το ερώτημα αν το νέο σχήμα της διαθεσιμότητας-«κινητικότητας» είναι εφαρμόσιμο. Τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η υπομονή της τρόικας έχει εξαντληθεί καθώς η ελληνική πλευρά παρουσιάζει από το 2011 εναλλακτικά σχέδια με διαφορετικές ονομασίες (διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, κινητικότητα), όλα εξίσου ανεφάρμοστα.

Η συμφωνία για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο (υπάρχει ρητή υποχρέωση νταξη 25.000 υπαλλήλων στο σχήμα της κινητικότητας εντός του έτους), η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων και η νέα μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα θα ανοίξουν το δρόμο για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.