«Σύμβολο μιας νέας εποχής που ανοίγεται για τη χώρα, αλλά πάνω απ’ όλα ένα εργαλείο το οποίο θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες, προσφέροντας τρομακτικές δυνατότητες» χαρακτήρισε το Κέντρο Πολιτισμού ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθυντής του οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος».
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Ίδρυμα Νιάρχος στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, με αφορμή τον απολογισμό ενός έτους κοινωνικής δράσης, ο κ. Τροχόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα, ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο φαληρικό δέλτα, στον χώρο του παλιού ιπποδρόμου, μπήκε στη φάση της κατασκευής, και παρουσίασε τους χώρους του Κέντρου, την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Λυρική Σκηνή και το Πάρκο.
Βιβλιοθήκη για τους πολίτες και τους ερευνητές
Χωρισμένη σε δύο επίπεδα, η Βιβλιοθήκη θα απαρτίζεται από τη Δημόσια Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη. Το ισόγειο του κτιρίου, μια έκταση 7.000 τ.μ. όπου θα λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη, θα φιλοξενεί δραστηριότητες που εξάπτουν την ανθρώπινη περιέργεια και κινούν τη δημιουργία. Η Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη στο δεύτερο επίπεδο στόχος είναι να αποτελέσει θησαυροφυλάκιο της γνώσης αλλά και προσωπικό εργαστήρι και χώρο ζωντανής μελέτης και δημιουργίας των επιστημόνων της χώρας μας.
Απώτερος σκοπός είναι η Ερευνητική Βιβλιοθήκη όχι μόνο να υποστηρίζει βιβλιογραφικά το ερευνητικό έργο αλλά να συνδεθεί με τα πανεπιστήμια και την ευρύτερη ακαδημαϊκή ζωή της Ελλάδας και του εξωτερικού και να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο ελληνικών σπουδών διεθνούς ακτινοβολίας, με υποτροφίες και διαρκή σεμινάρια και συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.
Νέες δυνατότητας για τη Λυρική Σκηνή
Σε ό,τι αφορά τη Λυρική Σκηνή, ο κ. Τροχόπουλος τόνισε τις καινούριες δυνατότητες που προσφέρει η μετακίνηση στη νέα στέγη και υπογράμμισε τη φιλοδοξία του Ιδρύματος να δημιουργήσει έναν χώρο ανοιχτό στην καλλιτεχνική δημιουργία και ιδιαίτερα στους νέους, έναν χώρο όπου θα μπορούν να παίξουν μουσική, να ηχογραφήσουν, να δώσουν παραστάσεις, να παρακολουθήσουν τις πρόβες της ορχήστρας και των μπαλέτων.
Πάρκο: χώρος συνάντησης και δημιουργίας
Η Αγορά, που θα συνδέει τη Βιβλιοθήκη με τη Λυρική Σκηνή, και το Πάρκο θα αποτελέσουν ανοιχτούς χώρους όπου οι νέοι, οι οποίοι φεύγουν τώρα για το εξωτερικό πιστεύοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να τους υποσχεθεί κάποιο μέλλον, θα συναντιούνται με τις πιο ζωντανές και πρωτοπόρες δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, εξήγησε ο κ. Τροχόπουλος.
Το άνοιγμα προς τους νέους ξεκίνησε ήδη με την ανάθεση σε προπτυχιακούς φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών της χώρας της κατασκευής των σχεδίων για το Κέντρο Επισκεπτών, ένα προσωρινό κέντρο ενημέρωσης που θα κατασκευαστεί στο εργοτάξιο του υπό ανέγερση Κέντρου Πολιτισμού.
Μητροπολιτικό πάρκο και πάρκο Καλλιθέας
Η Αθήνα προεκτείνεται προς τη θάλασσα, τόνισε ο κ. Τροχόπουλος αναφερόμενος σε άλλα έργα που πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στα νότια προάστια, όπως η μελέτη για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στον Φαληρικό Όρμο και η κατασκευή του Δημοτικού Πάρκου της Καλλιθέας.
Σκοπός είναι το Κέντρο Πολιτισμού αλλά και η γύρω περιοχή να αποτελέσουν χώρο συνάντησης, ενημέρωσης, επιμόρφωσης, επικοινωνίας και δημιουργίας του έμψυχου δυναμικού της χώρας και ειδικά των νεών ανθρώπων. «Σήμερα, ο σημαντικότερος παραγωγικός συντελεστής δεν είναι ούτε η γη, ούτε οι φυσικοί πόροι, ούτε τα εργοστάσια», υπογράμμισε ο κ. Τροχόπουλος. «Στον 21ο αιώνα, ο σημαντικότερος παραγωγικός συντελεστής είναι η ανθρώπινη δημιουργικότητα: αυτό είναι το στοιχείο που παράγει τον πλούτο, που ανοίγει το μέλλον, που δίνει σε μια κοινωνία τη δυνατότητα να πρωτοπορεί, να ευημερεί και να ανθίζει», είπε και κατέληξε: «Οι κοινωνίες του μέλλοντoς είναι οι δημιουργικές κοινωνίες και μόνον αυτές».