Προίκα 30 δισ. για την «Ελλάδα 2020»

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, 18 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2 και περίπου 12 δισ. ευρώ από το (τελευταίο) πακέτο αγροτικών επιδοτήσεων δύναται να αποκτήσει η Ελλάδα μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, 18 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2 και περίπου 12 δισ. ευρώ από το (τελευταίο) πακέτο αγροτικών επιδοτήσεων δύναται να αποκτήσει η Ελλάδα μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρουν ότι η αύξηση της χρηματοδότησης από τα 12 δισ. ευρώ που είχαν υπολογισθεί αρχικά για τα διαρθρωτικά ταμεία στα 18,4 δισ. ευρώ μετά τη Σύνοδο αλλά και η έγκριση ενός ακόμη προγράμματος ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, παρ’ ότι αρχικά είχε απορριφθεί, ισοδυναμούν με «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη χώρα μας.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι, πρώτον, η οριστικοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας για τα παραπάνω κονδύλια και στη συνέχεια η κατάστρωση ενός βιώσιμου σχεδίου «ανοικοδόμησης» της κατεστραμμένης από την ύφεση πραγματικής οικονομίας. Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο πολυδαίδαλος γραφειοκρατικός μηχανισμός διαχείρισης του ΕΣΠΑ ο οποίος χτίστηκε σε βάθος δεκαετιών με τη λογική των πελατειακών διορισμών.
Η προσπάθεια να εξουδετερωθεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας, το οποίο μπλοκάρει τη ροή των κονδυλίων και αποθαρρύνει λόγω των αδιαφανών διαδικασιών τους υγιείς επιχειρηματίες, καταβάλλεται από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.
Παραλλήλως γίνεται προσπάθεια να απεμπλακούν κονδύλια που έχουν δεσμευθεί σε «κοιμώμενα έργα» κυρίως από τις περιφέρειες. Για τον σκοπό αυτόν έγινε την εβδομάδα που πέρασε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Χατζηδάκη και όλους τους περιφερειάρχες, στους οποίους δόθηκε προθεσμία ως τον Μάρτιο για να παρουσιάσουν τα τελικά στοιχεία για τα έργα που θα προχωρούν αλλά και γι’ αυτά που δεσμεύουν πόρους χωρίς να υλοποιούνται. Το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή ακολούθησε η επίσκεψη του αρμοδίου για τα διαρθρωτικά ταμεία επιτρόπου της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν στην Ελλάδα, ο οποίος περιόδευσε σε Τρίπολη και Πάτρα και συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές.
Δύο σχέδια


Για το πρότζεκτ «Ελλάδα 2020» τρέχουν παράλληλα δύο σχέδια σε Αθήνα και Βρυξέλλες, τα οποία θα πρέπει να «παντρευτούν» ως το τέλος του 2013. Στην Αθήνα ο κ. Χατζηδάκης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέθεσαν σε ομάδα επιστημόνων του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ την εκπόνηση δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης μέσα στο επόμενο πεντάμηνο. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας από τους ερευνητές να βασιστούν στην έτοιμη μελέτη του ελληνικού γραφείου της εταιρείας McKinsey. Τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για την ανάπτυξη με όλους τους εμπλεκομένους και το καλοκαίρι προγραμματίζεται διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς και κόμματα.
Η βάση επάνω στην οποία χτίζεται δεκαετές πλάνο ανάπτυξης προσδιορίζει τους στόχους της αύξησης της παραγωγικότητας κατά 20%, της ετήσιας ανάπτυξης 3% και των αυξημένων φορολογικών εσόδων κατά 7 δισ. ευρώ ετησίως. Οι κλάδοι που θεωρεί κομβικής σημασίας είναι αυτοί της ενέργειας, του τουρισμού, της μεταποίησης τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής, του διεθνούς εμπορίου, της ναυτιλίας, των τραπεζών και των νέων τεχνολογιών.
Οι κατευθύνσεις


Το «ελληνικό» δεκαετές πλάνο συνδέεται άμεσα με τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τις προτεραιότητες για το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης 2014-2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει στην Αθήνα τις θέσεις των υπηρεσιών της για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020. «Με ποσοστά ανεργίας που ανέρχονται στο 25% και ακόμη και στο 55,6% μεταξύ των νέων (ηλικίας κάτω των 25 ετών) απαιτείται γενική αναδιάταξη των δαπανών» αναφέρει το κείμενο της Κομισιόν σκιαγραφώντας τη βασική προτεραιότητα. Τα κύρια κοινωνικά προβλήματα που διαπιστώνουν οι Βρυξέλλες είναι «η ανεργία, ιδίως των νέων, ο αυξανόμενος κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια».
Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στην «ανεπάρκεια δικτύων βασικής υποδομής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», όπου γίνεται λόγος για την ανάγκη σύνδεσης των οδικών δικτύων με γειτονικές χώρες, την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων δικτύων σιδηροδρόμων και επαρκών ενεργειακών δικτύων, όπως και για την αξιοποίηση των λιμανιών για χρήσεις όπως η μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων και η εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιεροπλοίων.
Μεγάλη έμφαση δίδεται στο πρόβλημα των ανοιχτών χώρων απόθεσης απορριμμάτων. Μάλιστα ο επίτροπος Χαν βρέθηκε αυτή την εβδομάδα σε χωματερή έξω από την Τρίπολη για να αναδείξει το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα.
Βασικό κεφάλαιο του ΕΣΠΑ 2 αποτελεί επίσης «η ενίσχυση της πρόσβασης, της χρησιμοποίησης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και επικοινωνίας».
Σε επίπεδο θεσμικών λειτουργιών η ΕΕ θα στηρίξει δράσεις για ένα «φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον που ενθαρρύνει τις επενδύσεις», με έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και επίσης για τον γεωργικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και τους κλάδους της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.