Την ετοιμότητά της να πραγματοποιήσει εντός του έτους μία ή δύο νέες πυρηνικές δοκιμές, ακόμη μεγαλύτερης ισχύος, φέρεται να μετέφερε η Βόρειος Κορέα στη σύμμαχό της Κίνα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters και η οποία διαθέτει άμεση πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια των κυβερνήσεων τόσο στην Πιονγιάνγκ όσο και στο Πεκίνο.
Η τέταρτη πυρηνική δοκιμή στην οποία ενδέχεται να προχωρήσει το διεθνώς απομονωμένο βορειοκορεατικό καθεστώς μπορεί να αντιστοιχεί σε δέκα κιλοτόνους TNT -συγκριτικά η έκρηξη στη Χιροσίμα ήταν ισχύος 16 κιλοτόνων.
Η πηγή αναφέρει ότι η Βόρειος Κορέα θα προχωρήσει στις πυρηνικές δοκιμές εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέλθουν σε διπλωματικό διάλογο μαζί της και τερματίσουν την πολιτική τους που εκλαμβάνεται από την Πιονγιάνγκ ως απόπειρα αλλαγής καθεστώτος.
Το ίδιο πρόσωπο αναφέρει πως στο μήνυμά της προς την Κίνα η Βόρειος Κορέα επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.
Η Βόρειος Κορέα παραμένει τεχνικά σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα μετά τη λήξη του κορεατικού πολέμου με την υπογραφή εκεχειρίας το 1953.
Η απειλή του βορειοκορεατικού καθεστώτος έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στην ιστορία του, η οποία καταδικάστηκε διεθνώς με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για απειλή ως απειλή εις βάρος του και πρόκληση.
Η προειδοποίηση για νέα δοκιμή ακόμη μεγαλύτερης ισχύος, που θα φτάνει τους δέκα κιλοτόνους TNT, έρχεται να διαψεύσει την εκτίμηση Νορβηγών ερευνητών που εργάζονται στον Οργανισμό για την Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ότι η δοκιμή της Τρίτης ήταν ισχύος 10 κιλοτόνων TNT.
Κατ’ άλλες εκτιμήσεις η ισχύς της υπόγειας έκρηξης ήταν 6 με 7 κιλοτόνοι, αν και θα χρειαστούν εβδομάδες για μία τελική εκτίμηση για την ισχύ και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε.
Τη νέα πυρηνική δοκιμή, την 3η από το 2006, διαδέχτηκαν προειδοποιήσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για λήψη περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε μόλις ενισχύσει το πλαίσιο των κυρώσεων ως απάντηση στην εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς το Δεκέμβριο.
Στη Βόρειο Κορέα έχει απαγορευτεί η ανάπτυξη πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας, βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη μετά τις δοκιμές του 2006 και του 2009.