Μύλος με περιφερειάρχες και υπουργούς για το ΕΣΠΑ

Αποστάσεις από την τακτική του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου όσον αφορά τον ρόλο των Περιφερειών στο ΕΣΠΑ και στις δημόσιες επενδύσεις κρατά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει συμπήξει κοινό μέτωπο με τους περιφερειάρχες.


Αποστάσεις από την τακτική του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου όσον αφορά τον ρόλο των Περιφερειών στο ΕΣΠΑ και στις δημόσιες επενδύσεις κρατά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει συμπήξει κοινό μέτωπο με τους περιφερειάρχες. Το μήνυμα εξέπεμψε ο κ. Στυλιανίδης και με τους «ύμνους» του για τις 13 περιφέρειες της χώρας και για το «λαμπρό», όπως είπε, παράδειγμά τους με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την ομιλία του την πρώτη ημέρα των εργασιών του 1ου Συνεδρίου της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) ο κ. Στυλιανίδης έδωσε έμφαση στο ότι διεκδικεί από το υπουργείο Οικονομικών πόρους για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Περιφερειών, οι οποίες αθροίζονται στο σύνολο των 58.707.000 ευρώ και «θα διατεθούν στις Περιφέρειες από τη στιγμή έγκρισης του σχετικού αιτήματος». Καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσει σε αυτό το αίτημα είναι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Αρραγές μέτωπο
Πλέον έχει λάβει πολιτική διάσταση η διαφωνία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά το ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα τον διατάκτη για τις δημόσιες επενδύσεις –η τελική υπογραφή είχε προβλεφθεί να μπαίνει από τον περιφερειάρχη. Η εμπλοκή που έχει σημειωθεί βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, παρουσία και των αρμοδίων υπουργών, μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου της ΕΝΠΕ. Στον ενισχυμένο ρόλο των περιφερειών επιμένουν και εμφανίζεται αρραγές το μέτωπο μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, του κ. Στυλιανίδη και των περιφερειαρχών –ενώ και σε πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες από υπουργείο Εσωτερικών, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός από το βήμα του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών επέκρινε την προσπάθεια που, όπως είπε, γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει την ψηφισμένη τον Δεκέμβριο του 2012 ρύθμιση για τον διατάκτη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επιδιώκουν, όπως σημείωσε, διατάκτης να μην είναι ο περιφερειάρχης, αλλά ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή ο υπουργός.
Την κοινή «γραμμή» Στυλιανίδη – περιφερειαρχών δένει η άποψη ότι παρά τη μείωση των κρατικών πόρων μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικές που θα οδηγήσουν σε λύσεις με ταυτόχρονη ενίσχυση του θεσμού των Περιφερειών.
Και ο Βενιζέλος για το ΕΣΠΑ
Δεν είναι άνευ σημασίας, πάντως, ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τον χαιρετισμό του επέμεινε μεταξύ άλλων στο πρόβλημα απορρόφησης των υφισταμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου, και ενώ ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020. «Συμφωνώ πως είναι διαχειριστικά παράλογο άλλος να έχει την ευθύνη του προγραμματικού σχεδιασμού και άλλος να είναι ο διατάκτης της δημόσιας δαπάνης» είπε.
Και συμπλήρωσε: «Κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε μία γραφειοκρατία γιατί έχουμε καθολική δυσπιστία στη χώρα μας, δεν εμπιστεύεται κανείς κανέναν, έχουμε αλλεπάλληλα επίπεδα ελέγχου τα οποία συγκρούονται και τελικά δεν υπάρχει αυτός που θα ελεγχθεί αφού έχει αποφασίσει και αφού έχει κερδίσει τη μάχη της ύφεσης, της ανεργίας και τελικά της ανάπτυξης και της επανόδου σε μία φυσιολογική κατάσταση».
Σγουρός εναντίον Στουρνάρα
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι πυρά κατά του υπουργείου Οικονομικών, ονοματίζοντας μάλιστα τον επικεφαλής του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο κ. Σγουρός σε συνέντευξή του στον «Βήμα FM». «Έχουμε κάνει αίτημα πέντε φορές στον κ. Στουρνάρα και ακόμα δεν έχει ευαρεστηθεί να μας δει. Είμαστε οι κλητήρες των υπουργείων εμείς, οι περιφερειάρχες, και δεν μπορεί να μιλήσει σ’ αυτό το επίπεδο. Τον σέβομαι και τον τιμώ, αλλά είναι απαράδεκτο ένας υπουργός Οικονομικών να του ζητάνε οι 13 περιφερειάρχες να τους ακούσει. Μπορεί να του πούμε βλακείες, αλλά όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες, σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο» σημείωσε.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο εξάλλου ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε ανορθολογική και τιμωρητική τη στάση του κράτους απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση κατά 60% «για τα λειτουργικά μας» και κατά 90% για τις επενδύσεις. «Αυτή την πρωτοφανή μείωση που επέβαλε στην Αυτοδιοίκηση δεν είχε το θάρρος και την τόλμη να την επιβάλει και στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης» υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι όλες οι Περιφέρεις έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς, ενώ το κράτος, σημείωσε, είναι εκείνο που χρωστά για αρμοδιότητες που έχει μεταφέρει και για μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους προς τους δικαιούχους που καλούνται οι Περιφέρειες να διεκπεραιώσουν.
Διεκδικούν ελάχιστο εγγυημένο ποσό λειτουργικών εξόδων
Οι Περιφέρειες διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση ενός μηχανισμού που θα προέβλεπε την καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου ποσού λειτουργικών εξόδων σε σχέση με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες. Επίσης, ζητούν μηχανισμούς αυτόματης εκχώρησης των αναλογούντων φόρων για τις μεταφερόμενες στις Περιφέρειες αρμοδιότητες και ρήτρες μη έγκαιρης καταβολής των αναλογούντων ποσών από το κράτος.
Ακόμα, η Ένωση Περιφερειών διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό με τη συμμετοχή των Περιφερειών σε κοινά όργανα του ΥΠΕΚΑ, των Περιφερειών και των Δήμων. Παράλληλα, ζητά διεύρυνση του ρόλου των Περιφερειών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020.
Πανό και συνθήματα κατά των απολύσεων
Πάντως, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξαν και «εκπλήξεις». Μια ομάδα υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής άνοιξε πανό και φώναξε σύνθημα κατά των απολύσεων. Ήταν την ώρα που μιλούσε ο κ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο -όχι προς έκπληξη πάντως, με δεδομένους τους συσχετισμούς στο συνέδριο, δεν πέρασε πρόταση να ξεκινήσει η διαδικασία για να μπορεί να είναι διακριτός ο ρόλος των παρατάξεων στις Περιφέρειες κατά τα συνέδρια, με παρεμβάσεις τους- σήμερα οι τοποθετήσεις γίνονται με αναφορά στην ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου.
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ είπαν «όχι» στη μετάθεση των εκλογών
Όσον αφορά το ζήτημα της παράτασης της θητείας των αιρετών στην αυτοδιοίκηση και τη μετάθεση των εκλογών μετά το 2014, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους κατά τον χαιρετισμό τους τόσο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ κ. Ν. Σοφιανός όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σοφία Σακοράφα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) κ. Κώστας Ασκούνης εστίασε από το βήμα του συνεδρίου στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα διοικητικό μοντέλο που να συνδυάζει ένα ευέλικτο – επιτελικό κράτος με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Καλούμε την Κεντρική Διοίκηση να ακολουθήσει τον δρόμο της συνεργασίας χωρίς αντιπαλότητες και ανταγωνισμούς απέναντι στην Αυτοδιοίκηση για το καλό του τόπου» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης έδωσε έμφαση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Διατηρώντας τους διακριτούς τους ρόλους, κεντρική κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι μπορούν και οφείλουν να δουλέψουν μαζί, με στόχο την ανάπτυξη, την καινοτομία και νέες θέσεις εργασίας. Το οφείλουν, και το οφείλουμε όλοι στους πολίτες αυτού του τόπου, που δοκιμάζονται σκληρά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.