Ο Τζορτζ Σόρος φέρεται να αποκόμισε κέρδη της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων περίπου από τον περασμένο Νοέμβριο, στοιχηματίζοντας στην υποχώρηση του γεν, σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στον γνωστό μεγαλοεπενδυτή, που επικαλείται το Bloomberg.
Η εταιρεία του Σόρος φέρεται να έχει καταγράψει από το γεν κέρδη 10% το 2012 και 5% από τις αρχές του 2013.
Από την αρχή του δ΄τριμήνου του 2012, το γεν έχει χάσει το 17% της αξίας του έναντι του δολαρίου, η χειρότερη επίδοση από το 1985.
Η κατρακύλα του γεν θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 (G-20), που συναντώνται σήμερα Παρασκευή στη Μόσχα.
Ο Σκοτ Μπέσεντ, υπεύθυνος επενδύσεων στο επενδυτικό ταμείο Soros Fund Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει επιτύχει επίσης απόδοση 10%, στοιχηματίζοντας στην αύξηση των τιμών των ιαπωνικών μετοχών, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο.
Ο Σκοτ Μπέσεντ εργαζόταν για τον Σόρος το 1992, όταν ο μεγαλοεπενδυτής και ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της εταιρείας του Σταν Ντρούκενμιλερ στοιχημάτισαν 10 δισ. δολάρια ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαζόταν να υποτιμήσει τη βρετανική λίρα.
1992: Το Βατερλώ της στερλίνας
Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα δημιουργήθηκε το 1992 και τα ευρωπαϊκά νομίσματα είχαν περιθώριο διακύμανσης 2,25% γύρω από ένα εικονικό νόμισμα, το ECU (European Currency Unit, Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα).
Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 1992, το επενδυτικό κεφάλαιο του Τζ. Σόρος, Quantum, περνά στην επίθεση μετατρέποντας σε άλλα νομίσματα σχεδόν 7 δισ. στερλίνες που είχε δανειστεί.
Η επιχείρηση έγινε μαζί με άλλα επενδυτικά ταμεία, καθώς και αμερικανικές τράπεζες.
Αντιμέτωπη με μια τέτοια κερδοσκοπία, η Τράπεζα της Αγγλίας ξόδεψε 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Όταν εξαντλούνται τα αποθέματα, η ΤτΑ παραδίδει τα όπλα και την επομένη, η Βρετανία αποφασίζει να βγει από το ΕΝΣ και να προχωρήσει σε υποτίμηση 15%.
Ο Τζορτζ Σόρος, μέσα σε μερικές ώρες καταγράφει κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις απώλειες σε 3,4 δισ. στερλίνες, τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα υποτιμώνται το ένα μετά το άλλο και το ΕΝΣ δέχεται σοβαρό πλήγμα, με αποτέλεσμα την 1η Αυγούστου 1993 τα περιθώρια διακύμανσης των νομισμάτων να αυξηθούν στο 15%.