«Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει. Το πρόγραμμα ήδη το αλλάξαμε σε πολλά σημεία» διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο κ. Αντ. Σαμαράς, απορρίπτοντας την κριτική ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται μια λανθασμένη συνταγή και δεν αντιδρά. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίζει ένα στρατηγικό σχέδιο για να βελτιώσει τις συνθήκες και τους όρους του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σε συνδυασμό βέβαια με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας. Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται, στο κατάλληλο χρονικό σημείο, να θέσει πιο επιτακτικά το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Το βασικό του «όπλο» θα είναι η παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχε υπολογίσει λάθος στην κατάρτιση του πρώτου μνημονίου (με τον περίφημο λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή) την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση.
«Η ζημιά για την οποία προειδοποιούσαμε από τον Ιούλιο του 2010, στο «Ζάππειο Ι», έγινε. Και τώρα πρέπει να διορθωθεί» είναι η βασική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρεί να ακυρώσει την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση «κωφεύει» για το λάθος του ΔΝΤ.
«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» από το ΔΝΤ, είναι η φράση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο διαπιστώνει ότι διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον πιο ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω βοήθεια και χρόνο, άρα και ανάσες, στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, οπότε θα ξεκινήσει (υπολογίζεται στα μέσα της άνοιξης) η αναζήτηση των νέων μέτρων που θα οριστικοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο.
Ωστόσο διευκρινίζουν ότι χρειάζονται προσεκτικά βήματα και τονίζουν πως απαιτείται πλήρης επίγνωση των πολιτικών συνθηκών και των συσχετισμών προτού γίνει η κίνηση του Πρωθυπουργού.
Μάλιστα λένε ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και υπενθυμίζουν ότι το 2010 ο κ. Τσίπρας (ο οποίος ζητεί σήμερα αναθεώρηση του προγράμματος) δεν μιλούσε για τον πολλαπλασιαστή. «Ηθελε μείωση του χρέους, που επιτεύχθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά εμείς εξασφαλίσαμε και μείωση επιτοκίων και βελτίωση των όρων δανεισμού» λένε από την κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι η τρόικα επιμένει για τη λήψη νέων μέτρων, ύψους 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016, αλλά ο ίδιος δεν συζητεί αυτό το ενδεχόμενο.
Παράλληλα τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όχι μόνο οι Γερμανοί αλλά ούτε και το ΔΝΤ επιθυμούν να υπάρξει «χαλάρωση» της πολιτικής λιτότητας που έχει δρομολογηθεί ως το 2016.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι και η άποψη την οποία διατυπώνει ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος βάλλεται από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ, προκαλώντας την ενόχληση του Μαξίμου.
«Υπάρχει παραδοχή από το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν υπερβολικά με δεδομένο τον στόχο. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό» λέει και απορρίπτει νέα λιτότητα, ενώ μιλάει για ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις.
«Η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα είναι μεγάλη, αλλά θα συνεχίσουμε με μεγάλη ένταση. Η πολιτική δικαίωση για εμάς θα είναι να βγει η χώρα από την κρίση μια ώρα αρχύτερα» τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Ο Πρωθυπουργός στις πολλές συζητήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με βασικούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη από χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές παραγωγής και ανάπτυξης.
Κοινή εκτίμηση όχι μόνο του κ. Σαμαρά αλλά και των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη είναι ότι αυτή η πίστωση χρόνου κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει, όσο μπορεί, κοινωνικό μέρισμα μέσω της ανάπτυξης (επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, αιμοδοσία της πραγματικής οικονομίας με ρευστό).
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως «οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές και μέτρα που έχουν υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνουν την ανεργία». Στην ίδια γραμμή κινείται και η ΔΗΜΑΡ, η οποία εκτιμά ότι οι συνέπειες από τον λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις.
Οσο και αν φαίνεται παράξενο, ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στο «Ζάππειο Ι» και στον Ιούλιο του 2010, όταν μετά την καταψήφιση από τη ΝΔ του πρώτου μνημονίου μίλησε για τον περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
Τότε ο κ. Σαμαράς είχε πει ότι ο πολλαπλασιαστής για την Ελλάδα ήταν 1,5, ενώ το ΔΝΤ τον υπολόγιζε στο 0,5, με συνέπεια το αρχικό μνημόνιο να συνταχθεί με λανθασμένη εκτίμηση για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην ύφεση, στοιχείο το οποίο υποτίμησε, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Σήμερα θεωρεί ότι δικαιώνεται η κριτική την οποία είχε ασκήσει τότε, αφού, όπως υποστηρίζει σε συνομιλητές του, με σχετικά περιορισμένα μέτρα «εξισορρόπησης» θα μπορούσε να εξουδετερωθεί η ύφεση.
Οι αγωνίες του Μαξίμου
Τρομάζει το κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω»
Αυτό που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η απειλή της συσσωρευμένης ύφεσης των περασμένων ετών, η οποία, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, «δεν έχει εξαντλήσει ακόμη την επίδρασή της», αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να μειωθεί.
Τρομάζει το κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω»
Αυτό που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η απειλή της συσσωρευμένης ύφεσης των περασμένων ετών, η οποία, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, «δεν έχει εξαντλήσει ακόμη την επίδρασή της», αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να μειωθεί.
Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σειρά κινήσεις, όπως π.χ. η εκταμίευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της ρευστότητας από τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η πρόσθετη ρευστότητα από την ΕΕ, ενώ νέες επενδύσεις αναμένονται.
Η αισιοδοξία κυριαρχεί στον πυρήνα της κυβέρνησης, παρά το βαρύ κλίμα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και με δεδομένη την αδυναμία των πολιτών, όπως καταγράφεται σε έρευνες, να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές του ανάγκες, αλλά και την παραδοχή για πολύ δύσκολη χρονιά.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν έμφαση και στο θετικό κλίμα που αρχίζουν να διαμορφώνουν και διεθνή ΜΜΕ, όπως π.χ. προχθές οι «Financial Times», οι οποίοι αναφέρονται στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σημειώνουν τις δραστηριότητες επιχειρήσεων, ενώ –στη σκιά της φημολογίας ότι επίκειται αναβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Fitch –ο «Economist» επεσήμανε τη βελτίωση τουεπιχειρηματικού κλίματοςστην Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα και να εμφανίσει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει (υπάρχει και απαίτηση του ΔΝΤ για αλλαγή στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ,) και στα έσοδα. Μια αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της θα σημάνει –κάτι που απεύχονται στο Μαξίμου –την ενεργοποίηση της ρήτραςαυτόματης αναπλήρωσηςτων αποκλίσεων από το πρόγραμμα.
Το κοινωνικό και πολιτικό πεδίο όμως είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Υπάρχει ο φόβος για το κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω» και η κυβέρνηση τρέμει το ενδεχόμενο «στάσης πληρωμών» από τους πολίτες και αύξησης της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό, ενώ έχει να αντιμετωπίσει την απαίτηση της τρόικας για 25.000 απολύσεις εντός του 2013.
Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις όπως π.χ. με τους αγρότες που δεν ικανοποιήθηκαν από το «γενναίο πακέτο μέτρων», όπως επιμένει το Μαξίμου, και παραμένουν στα μπλόκα, ενώ δεν αποκλείεται να αποκλείσουν και εθνικές οδούς.
Τις επόμενες ημέρες –και παραμονές της προγραμματισμένης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου που αποτελεί και «crash test» για την κυβέρνηση –αναμένεται και ένταση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και πρέπει να ψηφιστεί το επόμενο δεκαήμερο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ