Η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020. Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας πέτυχε να κερδίσει τουλάχιστον 16,3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Η Αθήνα, στη Σύνοδο Κορυφής, πέτυχε να κερδίσει 14,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, καθώς και 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Πλέον, όλα θα κριθούν από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως από το κατά πόσον θα καταφέρει να είναι αποτελεσματική.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες σε έναν «μαραθώνιο» παρασκηνιακών επαφών, θεωρεί μεγάλη τη βοήθεια που προσέφεραν χώρες φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, κρίσιμη αποδείχθηκε η στάση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και το ισχυρό μέτωπο που δημιουργήθηκε με τα υπόλοιπα κράτη που επωφελούνται από το Ταμείο Συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Επιπλέον, σημαντικό εφόδιο στα χέρια του Πρωθυπουργού ήταν η έκθεση της εταιρείας συμβούλων Roland Berger (η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος») για την επίδραση των κοινοτικών κονδυλίων στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς την παρουσίασε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ώστε να τον πείσει περί του δικαίου των ελληνικών αιτημάτων.
Παράλληλα ο έλληνας πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόβλεψη που υπάρχει στο «Σημείο 54» του κειμένου του προϋπολογισμού σχετικά με τη λήψη περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση του ποσοστού συμμετοχής της Ελλάδας εξαιτίας της υψηλής ύφεσης. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί μετά το 2016, αλλά η ρητή αναφορά στη χώρα μας δεν κρίνεται ως τυχαία.
Ο Πρωθυπουργός θεωρεί όμως ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αποτελεί μια μεγάλη ψυχολογική ένεση στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απορροφητικότητα και έχει έναν και μόνο στόχο: την ανάσχεση της ύφεσης. Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να έχει άμεση και ασφυκτική εποπτεία επί των κοινοτικών κονδυλίων, με προσωπική εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Είναι η πρώτη φορά που ένας προϋπολογισμός της ΕΕ είναι μικρότερος από τον προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχική πρόταση του 1,033 τρισ. ευρώ της Κομισιόν, ο κ. Βαν Ρομπάι υποχρεώθηκε, εξαιτίας των πιέσεων των χωρών του Βορρά (οι οποίες αποτελούν τους «καθαρούς πληρωτές»), να θέσει ως «ταβάνι» για δαπάνες τα 960 δισ. ευρώ, αλλά οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών δεν ξεπερνούν τα 908 δισ. ευρώ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σήκωσε το βάρος των οπαδών της λιτότητας, με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να παρακολουθεί μάλλον ικανοποιημένη από τη δεύτερη γραμμή. Ωστόσο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συναποφασίζει στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Ηδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έχει ανακοινώσει ότι η σχετική ψηφοφορία θα είναι μυστική.
Το άγριο παζάρι των Βρυξελλών σχολίασε και ο κ. Σαμαράς. Αναφέρθηκε στην «άλλη πλευρά της Σελήνης» και, όπως είπε, «δεν μπορεί παρά να παραμένει ανήσυχος κανείς για το μέλλον της ΕΕ». Και αναρωτήθηκε: «Πώς μπορεί να ενδυναμώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν αποδυναμώνεται ο προϋπολογισμός της;».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ