Οι αριθμοί και οι αλχημείες των καραμανλικών

Ηταν Αύγουστος του 2007, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής φορώντας χειμερινό τζάκετ εκστρατείας προσερχόταν στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατέκαιγαν την Ελλάδα. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επικαλούμενος, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Ηταν Αύγουστος του 2007, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής φορώντας χειμερινό τζάκετ εκστρατείας προσερχόταν στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κατέκαιγαν την Ελλάδα. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επικαλούμενος, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
Στην επιστολή που προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος πρέπει να συνεχιστεί… Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί και στηριχθεί σε στέρεες βάσεις, είναι καθ’ όλα εφικτό να εφαρμοστεί με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα μακρόπνοη, ορθολογική και ουσιαστική πολιτική κοινωνικού κράτους… Με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός του 2008… είναι ανάγκη να συνταχθεί και να υποστηριχθεί από τη Βουλή και από την κυβέρνηση, η οποία έχει νωπή τη λαϊκή εντολή».
Οι εκλογές έγιναν, ο κ. Καραμανλής επανεξελέγη, δελεάζοντας τους ψηφοφόρους όχι με τη «Ράμπο» προεκλογική του εμφάνιση, αλλά με τα «τριχίλιαρα» που μοίρασε στους πληγέντες και την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα (το περίφημο ΕΤΑΚ) και τη μείωσή τους. Ωστόσο ο «αναπτυξιακός», όπως είχε χαρακτηριστεί, προϋπολογισμός του 2008 έπεσε έξω, το έλλειμμα συνέχισε να «τραβάει» την ανηφόρα, η οικονομία εκτροχιάστηκε και ο έλεγχος χάθηκε.
Σήμερα ο πυρήνας των «καραμανλικών» στη Νέα Δημοκρατία, με ένα non paper που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα διά χειρός του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, επιχειρεί να αποκρούσει το «κατηγορώ» του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την τριετία του δημοσιονομικού εκτροχιασμού 2007-2009.
Ωστόσο οι αριθμοί και τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Στο τέλος του 2003, τρεις μήνες προτού ο κ. Καραμανλής ανέβει στην εξουσία, οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους διαμορφώνονταν στο 40% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα περί το 1% του ΑΕΠ, επίπεδα στα οποία διατηρήθηκαν ως το 2006. Εκτοτε πήραν την ανιούσα, για να απογειωθούν το 2008 στο ύψος ρεκόρ του 45,5% και 5% του ΑΕΠ αντιστοίχως και να εκτοξευθούν στο 48,8% και 10,5% του ΑΕΠ το 2009, προτού αρχίσουν να υποχωρούν το 2010 με τα μέτρα.
Μόνο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2009, οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 41 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά περίπου 6 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο εννεάμηνο του 2008! Μάλιστα, η αγωνία τής τότε κυβέρνησης είχε οδηγήσει τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά να εισηγηθεί δίδυμες εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές του Ιούνιο του 2009, επειδή «τα νούμερα δεν έβγαιναν».
Καμπανάκι είχε χτυπήσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος είχε ενημερώσει εγκαίρως τον τότε πρωθυπουργό που τον είχε διορίσει κεντρικό τραπεζίτη. Οπως κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Προβόπουλος τον Μάρτιο του 2012, «είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή σε διάφορες ημερομηνίες… Στις 9 Ιανουαρίου 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία, ενημέρωσα τον κ. Πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Σε ερώτηση βουλευτών αν η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από το 13,6% στο 15,4% έγινε σκόπιμα για να μπορέσουν η κυβέρνηση και η τρόικα να επιβάλουν σκληρά μέτρα, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαθανασίου στο non paper, ο κ. Προβόπουλος είχε απαντήσει λακωνικά «είναι αστεία αυτά τα πράγματα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.