Φάκελος νέα τρομοκρατία: Δεν έχουν τέλος οι «κλώνοι» των «Πυρήνων»

«Με τη “17 Νοέμβρη” δεν μπορούσαμε για πολλά χρόνια να βρούμε την αρχή. Με τους “Πυρήνες” δεν μπορούμε για χρόνια να βρούμε το τέλος. Με τη δράση της οργάνωσης έχουν συσχετισθεί μέσα σε λίγα χρόνια περισσότερα από 50 άτομα, ενώ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 220 επιθέσεις.

«Με τη “17 Νοέμβρη” δεν μπορούσαμε για πολλά χρόνια να βρούμε την αρχή. Με τους “Πυρήνες” δεν μπορούμε για χρόνια να βρούμε το τέλος. Με τη δράση της οργάνωσης έχουν συσχετισθεί μέσα σε λίγα χρόνια περισσότερα από 50 άτομα, ενώ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 220 επιθέσεις. Εχουμε βρει 15 γιάφκες και ορμητήρια της οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα και έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 20 επιτυχημένες επιχειρήσεις σύλληψής τους, κι όμως είναι σαν να μην έχουμε κάνει τίποτα…». Με αυτά τα λόγια στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποτυπώνει χαρακτηριστικά την απόγνωση των διωκτικών αρχών μετά την τοποθέτηση βόμβας στο Mall και τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό, τη μεγάλη επάνοδο των διαδόχων της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν πλέον για μια οργάνωση αντιεξουσιαστών η οποία ίσως δεν τερματίσει ποτέ τη δράση της και αναγεννάται διαρκώς. Κατά την εκτίμηση των Αρχών, αντλεί το δυναμικό της μόνο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και κυρίως από τη δεξαμενή των Εξαρχείων, διατηρεί επαφές με ποινικούς και δεν ενδιαφέρεται για τη «στεγανότητά» της. Επιπλέον φαίνεται να χρησιμοποιεί σαν «αναλώσιμους» νεαρούς ενόπλους οι οποίοι συλλαμβάνονται ύστερα από δύο ως τέσσερα χρόνια δράσης και ενώ η εμπλοκή τους είναι σχεδόν από την αρχή γνωστή στις Αρχές.

Είναι εντυπωσιακή η δυνατότητα ανανέωσης της δράσης της. Αρχικά η οργάνωση φαίνεται να είχε καθοδηγητές παλιούς αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν την περίοδο 1997-2005 σε επιθέσεις κατά αστυνομικών, ληστείες αλλά και στα πρώτα ένοπλα σχήματα που δημιουργήθηκαν μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ. Μετά όμως η «Συνωμοσία» ακολούθησε τη δική της ανεξάρτητη πορεία.
Από τα γκαζάκια στις χύτρες


Η οργάνωση που χτύπησε στο Βελβεντό είχε δραστηριοποιηθεί αρχικά με επιθέσεις από προξενεία ως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και από πολιτικά γραφεία ως εκκλησίες.
Πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση στις 22 Ιανουαρίου 2008 με εμπρηστικό μπαράζ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά οχημάτων της ΔΕΗ και της ΕΛ.ΑΣ., γραφείων τραπεζών κτλ. Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 20 Φεβρουαρίου, επιχειρεί ένα μικρό επιχειρησιακό άλμα με την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα. Ακολούθησε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων, πάλι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε γραφεία κομμάτων, πολιτικών, εταιρειών, σε τράπεζες κ.ά. Τον Μάρτιο του 2009 η οργάνωση «Συμμορίες Συνείδησης –Εξτρεμιστές Περάματος», η οποία αργότερα συνενώθηκε με τη «Συνωμοσία», προχωρεί σε εμπρηστική επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά. Αυτή θεωρήθηκε μια μεγάλη επιχειρησιακή δοκιμή μελών της οργάνωσης. Στις 9 Απριλίου και στις 19 Μαΐου 2009 η οργάνωση επιτίθεται με ένα μείγμα εμπρηστικών και εκρηκτικών μηχανισμών στις Μητροπόλεις Αθήνας και Πειραιά και ακολούθως σε δύο ανεγειρόμενα αστυνομικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Είναι η στιγμή της μετάβασης από τα γκαζάκια στις βόμβες με τις χύτρες. Μια τεχνογνωσία που φαίνεται να είχαν διδαχθεί από μέλη της οργάνωσης «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», η οποία έδρασε την περίοδο 2003-2006 με επιθέσεις μικρού βεληνεκούς με τέτοιου τύπου βόμβες. Τον Ιούλιο του 2009 η «Συνωμοσία» βάζει βόμβα στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε την περίοδο 2009-2010 το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στο σπίτι του πρώην υπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη, στη συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως, στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην πλατεία Συντάγματος, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στις φυλακές Κορυδαλλού κ.α. Τον Νοέμβριο του 2010 η οργάνωση αποστέλλει σε 15 στόχους σε Ελλάδα και εξωτερικό δέματα-βόμβες, ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2011 στοχεύει το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με μια ισχυρή έκρηξη βόμβας, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά χτυπήματά της.
Η γιάφκα «μίλησε» για τη «Συνωμοσία»


Την περίοδο 2009-2010 η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» παρέτεινε τη δράση της, παρ’ ότι η Αντιτρομοκρατική επέφερε καίρια πλήγματα εναντίον της. Υστερα από ένα μεγάλο δίκτυο υποκλοπών μέσω του συστήματος της ΕΥΠ σε συνομιλίες ποινικών αλλά και αντιεξουσιαστών και μετά την παρακολούθηση ενός υπόπτου που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εντόπισε τον Σεπτέμβριο του 2009 την πρώτη γιάφκα της οργάνωσης στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι. Εκεί εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών. Σε πρώτη φάση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.
Τα ευρήματα στη γιάφκα του Χαλανδρίου ήταν όμως ο κύριος «οδηγός» της ΕΛ.ΑΣ. για να βρεθεί στα ίχνη σχεδόν όλων των δεκάδων μελών της οργάνωσης. Στο διαμέρισμα αυτό ανακαλύφθηκαν αποτυπώματα ή δείγματα DNA περίπου 20 μελών των «Πυρήνων» που συνελήφθησαν τους επόμενους μήνες, χωρίς η δράση της οργάνωσης να σταματά. Ανάμεσα στους καταζητουμένους ήταν μαθητές του Αρσακείου, σπουδαστές του Πολυτεχνείου και του Παντείου, άτομα που ασχολούνταν με υποτιτλισμούς ταινιών ή με τατουάζ αλλά και ένας νεαρός αλβανός αντιεξουσιαστής. Σχεδόν κοινό στοιχείο όλων ήταν ότι είχαν ενεργό συμμετοχή σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το 2007 ή στα επεισόδια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008. Επιπλέον σχεδόν όλοι είχαν εξαφανισθεί αιφνιδιαστικά από τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια.
Σταμάτησαν την εκρηκτική διανομή

Την περίοδο 2009-2010 ξεκίνησε ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και «Συνωμοσίας», με τις διωκτικές αρχές να συλλαμβάνουν καταζητουμένους –με βάση κυρίως τα ευρήματα στη γιάφκα της 25ης Μαρτίου –και τους «Πυρήνες» να συνεχίζουν απτόητοι τα χτυπήματά τους. Εκείνη την περίοδο συλλαμβάνονται σε διάφορες αστυνομικές επιχειρήσεις τέσσερις ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση. Τον Νοέμβριο του 2010 συλλαμβάνονται στο Παγκράτι δύο από τα μέλη των «Πυρήνων» όταν επιχείρησαν ανά ζεύγη να ταχυδρομήσουν τα 15 δέματα-βόμβες. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2010 η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει σε διάφορες επιχειρήσεις σε διαμερίσματα στον Πειραιά, στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη, στο Αγρίνιο και στην Κρήτη έξι κατηγορουμένους ως μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους οι δύο ωστόσο απηλλάγησαν με βούλευμα από τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με τις τότε καταθέσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, οι ύποπτοι προχωρούσαν σε διακίνηση όπλων και εκρηκτικών που εντοπίστηκαν σε διάφορες γιάφκες της οργάνωσης στην Αθήνα. Σε αυτές τις συναντήσεις που παρακολουθούσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρόντες ήταν και άτομα που εντοπίστηκαν στη ληστεία στο Βελβεντό και τότε είχαν περιφερειακό ρόλο στους «Πυρήνες». Στη συνέχεια συνελήφθησαν και άλλα καταζητούμενα μέλη της οργάνωσης, ενώ βρέθηκαν διάφορα καταλύματα σε Χαλάνδρι, Νέα Χαλκηδόνα και αλλού που χρησιμοποιούσαν περιστασιακά τα μέλη των «Πυρήνων». Τον Ιανουάριο του 2011 συνελήφθησαν στον Βύρωνα μέλη μιας τετραμελούς ομάδας αντιεξουσιαστών από τη Θεσσαλονίκη που συσχετίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική με τη «Συνωμοσία».
Εκείνη η φάση των «Πυρήνων» φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της τον Μάρτιο του 2011 ύστερα από επιχείρηση στη Νέα Ιωνία Βόλου και στον Χολαργό, όπου συλλαμβάνονται άλλοι πέντε ύποπτοι, ανάμεσά τους και μια κοπέλα. Με βάση αυτή την πολύμορφη δράση των «Πυρήνων» και την πολυδιάσπαση της αστυνομικής έρευνας ακολούθησαν τρεις δικαστικές διαδικασίες: για τις υποθέσεις της πρώτης γιάφκας του Χαλανδρίου· για τις συλλήψεις σε Αγρίνιο και Πειραιά· και για τα δέματα-βόμβες και την οπλαποθήκη στον Βόλο που είναι σε εξέλιξη.
Το σκοτεινό προσωπείο
Οι δολοφονίες και η «Σέχτα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» από το φθινόπωρο του 2009 είχε συνεργασθεί με τον «Επαναστατικό Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη και είχε προμηθευθεί μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης. Τότε και ως τον Μάιο του 2010 (οπότε συνελήφθησαν ο Ν. Μαζιώτης, η Π. Ρούπα, ο Κ. Γούρνας κ.ά.) μοναδικός εκπρόσωπος του «εγχώριου αντάρτικου πόλης» ήταν η «Συνωμοσία» και ο «Αγώνας» είχε σιωπήσει. Σημειώνεται ότι κοινό DNA αγνώστου ατόμου βρέθηκε πάνω σε όπλα σε γιάφκα της «Συνωμοσίας» στη Νέα Σμύρνη και σε αντίστοιχο διαμέρισμα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη.

Ωστόσο σκοτεινό σημείο για τις δύο ένοπλες ομάδες ήταν η έκρηξη βόμβας στις 28 Μαρτίου 2010 έξω από κτίριο της Δημόσιας Διοίκησης στην οδό Ιακωβάτων 61 στα Πατήσια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 15χρονου Αφγανού. Η ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη απέδωσε αυτή την επίθεση σε συνεργασία των δύο οργανώσεων, αυτή η υπόθεση όμως δεν διαφωτίστηκε.
Επιπλέον δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο μυστήριο με την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» που έδρασε την περίοδο 2009-2010 με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικού τμήματος και ΜΜΕ και με τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν την εκδοχή τη «Σέχτα» να συγκροτούσαν ορισμένα από τα μέλη των «Πυρήνων». Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η εν λόγω οργάνωση σταμάτησε τη δράση της το καλοκαίρι του 2010 ενώ προανήγγειλε μπαράζ επιθέσεων επειδή συνελήφθησαν κάποια από τα μέλη της για την υπόθεση των «Πυρήνων». Τίποτε όμως δεν είναι βέβαιο και κυρίως αποδείξιμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.