Το 1999, λίγο πριν από την αλλαγή της χιλιετίας, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την έναρξη κατασκευής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Υπήρχε κατάλληλη τοποθεσία, σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος μάλιστα είχε προσφέρει και οικόπεδο ως εναλλακτική λύση, και χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες του Αραβικού Κόλπου. Είχε προβλεφθεί ακόμη τρόπος διοίκησης που θα εξασφάλιζε τη γνήσια εκπροσώπηση των μουσουλμάνων της Αθήνας και θα ήταν σύμφωνος με τη συνταγματική μας τάξη, τις δημοκρατικές αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Βεβαίως παράλληλα είχε αρχίσει και η σχετική γκρίνια. Αυτόκλητοι υπερασπιστές της ορθοδοξίας, υστερικοί πατριδοκάπηλοι, κάθε είδους σοφιστές που προσπαθούσαν με περίτεχνα διανοήματα να κρύψουν το αβυσσαλέο ρατσιστικό τους μίσος βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν. Ακούσαμε εξωφρενικά και καταγέλαστα επιχειρήματα. Αφού ο τουρκικός κίνδυνος είχε αποκλειστεί, επεσείετο ο κίνδυνος της αραβικής τρομοκρατίας. Αλλοι πάλι, χωρίς να σκέπτονται οι άφρονες ότι έβαζαν την Τουρκία από το παράθυρο στα του τεμένους, ζητούσαν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε ορθόδοξο ναό. Τέλος, το πιο διασκεδαστικό από όλα ήταν το επιχείρημα ότι οι επισκέπτες της Αθήνας θα είχαν ως πρώτη εντύπωση το τέμενος που θα το έβλεπαν από το παράθυρο του αεροπλάνου τους. Το επιχείρημα αυτό προϋπέθετε βέβαια ότι το αεροπλάνο προσγειώνεται από τον Νότο προς τον Βορρά, ότι κάθεσαι από την αριστερή πλευρά του αεροπλάνου και δίπλα στο παράθυρο, ότι κοιτάς ασκαρδαμυκτί τα διάφορα κτίρια και μπορείς να διακρίνεις τον χαρακτήρα του καθενός από αυτά και ότι σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα. Αλλά το καλύτερο από όλα ήταν ότι από κανένα αεροπλάνο κανείς δεν μπορούσε να δει την τοποθεσία που είχε προβλεφθεί στην Παιανία γιατί ήταν πίσω από μια αξιόλογη σε ύψος πτυχή του Υμηττού.
Δεν ήταν βέβαια αυτή η πρώτη προσπάθεια για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα. Το 1890 είχε ψηφιστεί ο νόμος ΑΩΝΑ «περί παραχωρήσεως δωρεάν εθνικού οικοπέδου προς ανέγερσιν Τούρκικου Τεμένους εν Πειραιεί». Το 1934 ψηφίστηκε ο νόμος 6244 «περί παραχωρήσεως γηπέδου εν τω δασυλλίω Συγγρού Κουπονίων διά την ανέγερσιν Αιγυπτιακού Τεμένους και Ινστιτούτου».
Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία μας και οι θεσμοί της είχαν τη συνείδηση ότι η ίδρυση ενός τέτοιου λατρευτικού χώρου ήταν επιβαλλόμενη. Οταν έφυγα από το υπουργείο Εξωτερικών ήμουν υποχρεωμένος να εγκαταλείψω την άμεση προώθηση του σχεδίου που ως τότε είχα προωθήσει. Τα χρόνια πέρασαν και το 2006 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή ο νόμος 3512 «Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και άλλες διατάξεις» και τότε, όπως συμβαίνει συχνά, τίποτε δεν ακολουθούσε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ο νόμος 3512 στοιβάχτηκε και αυτός στον φωριαμό της αδράνειας και της χαλαρής διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Σε αυτό είχαν συμβάλει και οι ποικίλες αντιδράσεις, όπως αυτές που προαναφέρουμε, των πατριδοκάπηλων και δημαγωγών κάθε είδους.
Το 2009 με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ορίστηκε επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Εθνικής Αμυνας και Κλιματικής Αλλαγής και εκπροσώπου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Στις 29/3/2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής και στις 28/4/2010 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση ανακοινώνει την άμεση οικοδόμηση του Τεμένους Αθηνών με εφαρμογή του ν. 3512/2006. Το Τέμενος, με χωρητικότητα περίπου 500 ατόμων, θα οικοδομηθεί σε τμήμα του οικοπέδου που βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό στον Βοτανικό, με τρόπο που θα ενταχθεί οργανικά σε έναν ευρύτερο ανοιχτό χώρο πρασίνου. Η κατασκευή του τεμένους θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της μουσουλμανικής λατρείας με καλυμμένο χώρο, σύμμετρο προς τους συντελεστές. Ως προς τη διοικητική δομή, με απόφαση του υπουργού Παιδείας διορίζεται επταμελές διοικητικό συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ πέντε άτομα είναι έλληνες κρατικοί λειτουργοί. Το έργο θα εκτελεστεί με ελληνικά κρατικά κονδύλια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη, δεν θα γίνουν δεκτές. Ως προς την υλοποίηση του έργου, ο Πρωθυπουργός διορίζει επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο κ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ΚΕΔ».
Τι συνέβη και από τότε χρειάστηκε να περάσουν άλλα τρία χρόνια και το τέμενος που για πρώτη φορά είχε νομοθετηθεί το 1890 συνεχίζει να είναι σχέδιο, συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και να μας προσφέρει ανυπεράσπιστους εις την χλεύην και την ύβριν ενός Ερντογάν;
Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.
* Αμήν: εκ του εβραϊκού amen, επιφώνημα θρησκευτικό, στα ελληνικά σημαίνει είθε να γίνει, και στα αραβικά επίσης.
* Aman: επιφώνημα απελπισίας, όριο υπομονής και στα ελληνικά και στα τουρκικά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ