«Κούρεμα» και δόσεις ή φυλακή για τα χρέη

Η καθίζηση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιανουάριο, που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους, φέρνει πιο κοντά μια γενική και γενναία ρύθμιση του συνόλου των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία με «κούρεμα» προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής και πολλές δόσεις.

Η καθίζηση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιανουάριο, που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους, φέρνει πιο κοντά μια γενική και γενναία ρύθμιση του συνόλου των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία με «κούρεμα» προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής και πολλές δόσεις.
Η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, και στην τρόικα που έρχεται στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να προετοιμάσει τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο της οικονομίας.
Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών η συζήτηση έχει ξεκινήσει με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα υπό τον κ. Πατρίκ Ντε Μετς ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα.
Μάλιστα την Τρίτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση που θα απαιτήσει και νομοθετική ρύθμιση σε σύσκεψη των τροϊκανών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον γενικό γραμματέα κ. Παναγιώτη Κοκκόρη και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στην προσπάθεια συγκέντρωσης εισφορών για όλα τα Ταμεία.
Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «περιμένουμε να δούμε την πορεία των εσόδων και τον Φεβρουάριο. Αλλοι δείκτες πήγαν καλά, όπως ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, άλλοι υποχώρησαν, όπως ο ΦΠΑ. Για το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουμε «μαξιλάρι».

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε αμνηστία σε φοροφυγάδες. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό κάνουμε».
Ως 100 δόσεις

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πολλές και διαφορετικές προτάσεις συμβούλων.
Ειδικά για τις οφειλές προς το Δημόσιο, που σήμερα ανέρχονται στα 54 δισ. ευρώ (τα 13 δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο), η πρόταση προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης ως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 που ισχύει σήμερα) με ελάχιστη μηνιαία καταβολή από 100 ως 250 ευρώ.
Εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί και εγκριθεί από την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέψει στους οφειλέτες να καταβάλλουν κάθε μήνα το 1% της οφειλής τους, ή ακόμη και να καθορίσουν οι ίδιοι το ύψος της δόσης και συνεπώς τον αριθμό των δόσεων.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρέσει από κάθε ρύθμιση όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν κηρύξει πτώχευση και να αναθέσει τις υποθέσεις αυτές σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου να διεκδικήσει και το Δημόσιο, όπως κάνουν οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι, τις απαιτήσεις τους με ένδικα μέσα. Δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών, ακόμη και της περιουσίας των πρώην ιδιοκτητών.
«Κλειδί» το ΙΚΑ

Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ μόνο προς το ΙΚΑ προτάθηκε να γίνει ρύθμιση από 60 ως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν και υπό την προϋπόθεση ότι στο εξής θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.
Για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία οι τροϊκανοί προτείνουν να αναλάβει την είσπραξη ο μηχανισμός του ΙΚΑ που έχει δίκτυο σε όλη την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστική η φράση που είπε ο Ντε Μετς στους συνομιλητές του στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας:

«Συμφωνώ με τη ρύθμιση. Αυτό είναι το καρότο… Ποιο θα είναι το μαστίγιο;».
Και εκεί πρότεινε να μειωθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για όλους τους οφειλέτες στο 20% της αρχικής οφειλής, αλλά όποιος δεν ενταχθεί στη ρύθμιση να οδηγείται στη φυλακή…
Η τρόικα ζήτησε να αλλάξει με νόμο ο Κώδικας Είσπραξης Εσόδων, το Δημόσιο να απαιτεί εγγυήσεις (υποθήκη ή προσημείωση) της προσωπικής περιουσίας για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επίσης να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές φυλάκισης για τους μεγαλοοφειλέτες, τους οποίους ταυτίζει με τους κατά σύστημα φοροφυγάδες.

Η αμηχανία του γενικού γραμματέα

Σε αμηχανία βρέθηκε το οικονομικό επιτελείο και ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης μόλις διεπίστωσαν ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου μειώθηκαν κατά 16% . Τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο δείχνουν ότι από τα 4,35 δισ. ευρώ καθαρών εσόδων που είχε υπολογιστεί ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου τον Ιανουάριο το Δημόσιο συγκέντρωσε 4,05 δισ. ευρώ (305 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο).
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα επιμέρους στοιχεία για τον φόρο εισοδήματος και φόρους ακινήτων δείχνουν αυξημένες εισπράξεις κατά περίπου 10%.
Σε σχέση με τις εισπράξεις του περυσινού Ιανουαρίου μάλιστα η μείωση των εσόδων φθάνει το 16%, καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2012 τα καθαρά έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 4,827 δισ. ευρώ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθίζηση των εσόδων από ΦΠΑ που υποχώρησαν κατά 17%(!)».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.