Ομόθυμο «όχι» στον προϋπολογισμό της ΕΕ από το ευρωκοινοβούλιο

Προς τον σκόπελο του Ευρωκοινοβουλίου οδεύει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη δύσκολη συμφωνία των 27 ηγετών για ένα πολυετές πλαίσιο λιτότητας και περικοπών

Προς τον σκόπελο του Ευρωκοινοβουλίου οδεύει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη δύσκολη συμφωνία των 27 ηγετών για ένα πολυετές πλαίσιο λιτότητας και περικοπών.

Οι μεγαλύτερες ομάδες, ήδη από την έναρξη της Συνόδου και περισσότερο τώρα, μετά τη συμφωνία, εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους και δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020 «γιατί δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Σε μια σπάνια εκδήλωση πολιτικής σύμπνοιας, οι Σοσιαλδημοκράτες, το Λαϊκό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, τονίζουν από κοινού ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή τη συμφωνία της Συνόδου ως έχει» και εκφράζουν τη λύπη τους γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν συνομίλησε μαζί τους.

«Η πραγματική διαπραγμάτευση αρχίζει τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο», τονίζουν –ή, ίσως, προειδοποιούν– θέτοντας στις κυβερνήσεις το δικό τους πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Εκφράζουν ακόμη και την έκπληξή τους γιατί οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα προϋπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα, παρά τις προβλέψεις του άρθρου 310 της Συνθήκης της ΕΕ το οποίο απαιτεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αυτή υπενθυμίζεται ότι ήταν η θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που ήδη από την Πέμπτη απειλούσε με βέτο αρνούμενος να δεχτεί ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Οι τέσσερις ομάδες, αφού υπογραμμίσουν εκ νέου ότι «δεν θα γίνει δεκτή η επταετής λιτότητα του πλάνου», θέτουν τέσσερις άξονες διαπραγμάτευσης: σπάσιμο της ψηφοφορίας ανά έτη και κατηγορίες δαπανών· δυνατότητα αναθεώρησης στα δύο με τρία χρόνια· νέες πηγές εσόδων για ευρωπροϋπολογισμό που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους εθνικούς πόρους· τέλος, απεγκλωβισμό από τις προτεραιότητες του παρελθόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, και ο πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό, Αλέν Λαμασούρ (Λαϊκό Κόμμα), που εκτιμά ότι σε καιρό κρίσης «οι κυβερνώντες έβγαλαν τελικά το συμπέρασμα ότι η λύση περνά μέσα από μια Ευρώπη πιο αδύναμη και λιγότερο αλληλέγγυα· στο Ευρωκοινοβούλιο καταλήγουμε στο αντίθετο συμπέρασμα».

Η διαφωνία των ευρωβουλευτών –που μπορεί να οδηγήσει σε ανταρσία και καταψήφιση του προϋπολογισμού– φαίνεται να προβληματίζει από τώρα τους ηγέτες αν και στις δηλώσεις τους επικεντρώθηκαν περισσότερο στα οφέλη για κάθε κράτος χωριστά.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ίσως ο νικητής της Συνόδου, ζήτησε να υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία των ηγετών με το Ευρωκοινοβούλιο ενώ, σημειώνει ο Guardian, δήλωσε ότι δεν κατανοεί γιατί το σώμα θα εγκρίνει σε μυστική ψηφοφορία, όπως φημολογείται τον προϋπολογισμό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.